in

Roger Zelazny’nin “Bu Ölümsüz”ü Raflarda

İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri serisi yoluna 37. kitapla devam ediyor: “Bu Ölümsüz”

bu olumsuz ust
- Reklam -
- Reklam -

İthaki Yayınları‘nın klasikleşmiş bilimkurgu eserlerini yayımladığı “Bilimkurgu Klasikleri” dizisinin yeni üyesi Roger Zelazny’nin ünlü romanı Bu Ölümsüz (This Immortal) oldu. 1966 yılında yazarın ilk romanı olarak yayımlanan eser aynı zamanda Hugo Ödülü’nü kazanmayı da başarmıştı.

Tükiye’de ilk kez 18 yıl önce, Metis Bilimkurgu dizisi kapsamında basılan kitabın yeni baskısı yapılmadığından bilimkurgu okurları tarafından bulunması bir hayli zordu. Yeni baskıyla birlikte bu sorun da aşılmış oldu.

Fantazya ve bilimkurgu alanlarında güçlü eserlere imza atmış olan Neil Gaiman, George R.R. Martin gibi yazarlar tarafından övgüyle bahsedilen Zelazny, romanlarında bilimkurgu ve mitolojiyi ustaca harmanlayarak kült eserlere imza atan bir yazar olarak anılıyor.

- Reklam -

Bu Ölümsüz’ün kısaca konusu ve aldığı övgüler ise şöyle:
“BURADA, BU GEZEGENDEKİ HAYATIN SON GÜNLERİNDE, YAŞAMLA EFSANENİN KESİŞMEKTE OLDUKLARINI GÖREMİYOR MUSUN?”

bu olumsuzRoger Zelazny, farklı mitolojileri bilimkurgu romanlarına uyarlamasıyla pek çok yazarın yalnızca hayal edebildiği bir şeyi alışkanlık haline getirmiş eşsiz bir yazar. Yunan mitolojisiyle harmanlanan Bu Ölümsüz ise hem Zelazny’nin ilk romanı olması hem de Hugo En İyi Roman Ödülü’nü Dune gibi bir başyapıtla paylaşması sebebiyle bilimkurgudaki kilometre taşlarından biri.

Nükleer savaş Dünya’yı neredeyse yerle bir etmiş, yalnızca dört milyon insan ve bundan çok daha fazla sayıda mutasyona uğramış canlı türü geride kalmıştır. Evrenin en güçlü uzaylı ırklarından biri olan Vegalılar için bu harabe gezegen artık turistik bir bölgeden farksızdır.

Nüfuzlu bir Vegalıyı, Dünya’da gezdirme görevi verildiğinde tüm bilinmezliklerin düğüm noktasındaki Conrad Nomikos bu buyruğu gönülsüzce kabul eder. Bu yolculukta Conrad’ın ve Dünya’nın kaderi yeniden şekillenecektir zira ne Conrad sadece bir insandır ne de bu yolculuk yalnızca turistik bir gezidir.

Ölümün pençesinde olan Dünya’yı bir ölümlü kurtarabilir mi? Yok olmak, esarete düşmekten daha mı iyidir?

- Reklam -

“Zelazny, beni ve yazdıklarımı en çok etkileyen yazar.” –Neil Gaiman

“Eşsiz bir hikâyeci. Türümüzün hiç görmediği kadar renkli, egzotik ve unutulmaz dünyaların yaratıcısı.” -George R. R. Martin

“Zelazny, on parmağında on marifet olan nadir yazarlardan.” –Samuel R. Delany
Amber Yıllıkları serisiyle fantastik edebiyatta da saygın bir kimliği bulunan Zelazny, her iki türün okurları için de önemli bir konumda bulunuyor.

Kitabın çevirisi Metis baskısında olduğu gibi Sönmez Güven’e ait. Editörlüğünü üstlenen kişi ise Alican Saygı Ortanca. Seride daha önce “Işık Tanrısı” isimli kitabı da yayımlanan yazarın bu eseri, bugünden itibaren raflardaki yerini almaya başladı.

Darısı, Metis Bilimkurgu dizisinde yayımlanarak unutulmaya yüz tutmuş diğer kült eserlere.

Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Küçük yaşlarımdan itibaren fantastik şeylere merakım vardı. Bunun önünü açan ve bugünkü ben olmamı sağlayan Pokemon, Digimon, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi serilere minnettarım. Zamanla bu ilgi bilimkurguya kaydı. Sinemaya ve sürpriz yumurtalara olan ilgim de azımsanmayacak boyutta. Şu sıralar amatör haberci ruhumu profesyonel boyuta taşımak uğruna çabalıyor, Kayıp Rıhtım ve Bilimkurgu Kulübü gibi platformlarda yazmaya devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

mezbaha no5 dizi

“Mezbaha No: 5” Uyarlamasında Kanal ve Yönetmen Belli Oldu

turklerin seytani masallari inceleme

Türklerin Şeytani Masalları: Türk Canavarlarının Etrafınızda Cirit Atmasına Hazır Olun