in

Yokluğumdan Aklımda Kalanlar: Rebecca Solnit’ten Bir Kadının Kendi Sesini Bulma Öyküsü

Rebecca Solnit imzalı “Yokluğumdan Aklımda Kalanlar”, raflardaki yerini aldı. Kitap, kadına yönelik şiddetin toplumun tüm kesiminde yaygın olduğu bir dönemde kaleme alınması ile dikkat çekiyor.

Yokluğumdan Aklımda Kalanlar - Rebecca Solnit
- Reklam -
- Reklam -

Rebecca Solnit imzalı Yokluğumdan Aklımda Kalanlar, raflardaki yerini aldı. Minotor Kitap etiketiyle yayımlanan eser, kadınların sessiz kalmasını tercih eden bir toplumda kadın bir yazarın kendi sesini bulma öyküsünü anlatıyor.

Feminizm, siyaset, mekân ve sanat konularında yazdığı kitaplarla tanınan Rebecca Solnit, daha önce daha önce de dilimize Kaybolma Kılavuzu, Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar, Karanlıktaki Umut, Sindirella – Özgürlük Kedisi ve Yakındaki Uzak gibi kitaplarıyla dilimizde de tanınan bir isim. Aktivist kimliğiyle de öne çıkan Solnit, Mart 2020’de çıkan ve orijinal adı Recollections of My Nonexistence: A Memoir olan kitabında, yine iyi bildiği konulardan birine değiniyor.

Rebecca Solnit, Yokluğumdan Aklımda Kalanlar’da okuru 1980’lerin San Francisco’suna götürüyor. O günlerde sokaktaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve sakınmaksızın gerçekleştirilen kadın şiddetine değiniyor. Solnit, kadınların kültürel alanlardan dışlanması atmosferinde nasıl bir yazar ve feminist olarak ortaya çıktığını anlatıyor.

- Reklam -

Yokluğumdan Aklımda Kalanlar – Rebecca Solnit | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Yokluğumdan Aklımda Kalanlar - Rebecca Solnit

Kadınların sessiz kalmasını tercih eden bir toplumda kadın bir yazarın kendi sesini bulma öyküsü, sanatçının genç bir kadın olarak portresi…

Yokluğumdan Aklımda Kalanlar’da Rebecca Solnit 1980’lerin San Francisco’sunda, kadına yönelik şiddetin hem sokakta hem de toplumun tüm tabakalarında yaygın olduğu, kadınların kültürel arenadan kolayca dışlandığı bir ortamda yazar olarak ortaya çıkışını anlatıyor. En büyük öğretmenim dediği kentteki savruluşlarını, fakirliği ve ümidi; on dokuz yaşındayken kişisel dönüşümüne ev sahipliği yapmaya başlayan küçük apartman dairesini; punk rock’ın hem öfkesine hem de içindeki patlayıcı enerjiye nasıl biçim ve ses kazandırdığını tarif ediyor. Kadınları küçümseyen, onların sözüne inanmayan otorite figürlerinden bahseden Solnit, geriye dönüp baktığında tüm bunları hem geçmişte hem de bugün hâlâ kadınların olağan durumu olan sessizleştirilmişliğin sonuçları olarak görüyor ve bizlere de yazarlığa, kadın hakları savunucusu olmaya giden yolda bununla nasıl mücadele ettiğinin öyküsünü anlatıyor.

- Reklam -

Kendisini hem insan hem de yazar olarak özgürleştiren güçleri; yani kitapları, cinsiyet, aile ve sevincin ne gibi farklı görünümlere bürünebileceği konusunda kendisine başka başka bakış açıları kazandıran etrafındaki gey erkekleri ve sonunda Amerikan Batısı’nın o uçsuz bucaksız topraklarına varışını, o toprakların öteden beri göz ardı edilen çatışmalarına dahil oluşunu irdelerken bir yandan da bütün bu etkilerin kendisine özgün bir yazar olmayı nasıl öğrettiğine ve pek çok başka insana hitap eden, onlara güç kazandıran bir sese nasıl kavuşturduğuna değiniyor.

Çevirisini Seda Çıngay Mellor’un üstlendiği kitap 214 sayfadan oluşuyor. Yokluğumdan Aklımda Kalanlar, Kasım 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Daha önce dilimize çevrilen Rebecca Solnit kitaplarını okuma fırsatını bulmuş muydunuz? Yokluğumdan Aklımda Kalanlar’ın konusunu nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for periyodiknesriyat periyodiknesriyat dedi ki:

    Her konuda yetkin bir gözlem gücü, vicdan ve dürüstlükle yazabilen harika bir yazar. Onun bakışından bakmak insana çok şey katıyor.

    Umarım baskısı biten Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar ve diğer eserleri de kısa zamanda basılır. Rebecca Solnit Türkçede sürekli görmemiz gereken bir ses.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kurtadam paniği güney afrika

Kurtadam Paniği: Güney Afrika’da Bir Köyde Yaşanan Olay, Yerel Halkı Korkuttu

Disenchanted Enchanted 2

Disenchanted: Enchanted 2 Filminin Tam Adı ve Çıkış Tarihi Açıklandı