in ,

Konya’da 5 Bin Yıllık Yolculuk: “Zaman Müzesi”

Konya’nın 5 bin yıllık tarihi mahallesi Sille’deki “Zaman Müzesi” sizi geçmişten günümüze uzanan büyülü bir yolculuğa davet ediyor.

zaman muzesi konya
- Reklam -
- Reklam -

Konya’nın tarihi Sille Mahallesi’nde bulunan “Zaman Müzesi” sizi zamanda gerçek bir yolculuğa çıkartıyor. Zamanla alakalı bu sergi, içindeki araçlar ve coğrafi konumu nedeniyle oldukça kıymetli bir yere sahip.

Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilen ve tarihi 5 bin yıla dayanan Sille’de turizmin geliştirilmesi yönünde önemli adımlar atılıyor. Tarihine ve kültürel mirasına sahip çıkan belediye, restorasyon çalışmalarını tamamlayarak Sille Şapeli‘ni ziyaretçilere açtı. Müzenin ağırlık merkezi ise “zamanı” gösteren araçlar.

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait özel tasarım saatleri, Osmanlı paşalarınca düzenlenen ruznameler, cep ve masa takvimleri ve dairelerde kullanılan el yazması baskı takvimler müzenin ilgi çeken eserleri arasında.

- Reklam -

Sille’de yüzlerce yıl süren çok dinli ve kültürlü yapıyı başarıyla yansıtan müze, hem Hıristiyan hem de Müslüman mezarlıklarını yan yana ve iç içe sunmasıyla da dikkat çekiyor.

Altın, gümüş köstekli cep saatleri, Türk Hava Kurumuna ait, illere göre coğrafik ve ekonomik verilerin bulunduğu cetvelli takvim, Roma dönemi arkeolojik güneş saati örneği ve hâlâ Konya Hacı Hasan Camii kıble duvarında bulunan Osmanlı dönemi güneş saati reprodüksiyonu gibi birçok eser de müze arşivinin birer parçası.

Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilen Zaman Müzesi, Tarihi Kentler Birliği’nce düzenlenen bir yarışmada Süreklilik Ödülü’nü almayı da başarıyor.

sille zaman muzesi

“Zaman Müzesi, Türkiye’nin ilklerindendir”

Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı müze hakkında şu açıklamaları yaptı:

- Reklam -

“Bu müze, kategorisinin en önemli örneklerinden biridir. Küçük ancak küçük olduğu kadar da enteresan bir mekan ziyaretçilerini bekliyor. Zaman Müzesi, Türkiye için ilklerdendir. Konya’da küçük ölçekli, o döneme ait eserlerin sergilendiği müze ziyaretçilere hizmet veriyor. Zaman denildiğinde genellikle izafi bir konu olması nedeniyle insanların açıklamakta güçlük çektiğini görüyoruz. ‘Zaman Müzesi’, zamana ait elimizde bulunan somut objelerin teşhir edildiği bir müze haline getirilmiştir. Sille’nin tarihi çok erken dönemlere gider. Burada bulunan küçük bir şapel, müze haline getirilerek değerlendirilmiştir. İslam kültürüne ve İslam bilim tarihine ait zaman objeleri burada korunmaktadır.

“Bu nedenle İslam medeniyetinin unsurları olan külliyeler bünyesinde oluşturulan muvakkithanelerde zamanın ölçüldüğünü ve zaman tayininin yapıldığını biliyoruz. Dolayısıyla İslam şehirlerinin her büyük külliyesinde bir muvakkithanenin varlığı bilinir. Oradaki görevli de ezan vakitlerinin tayini için görevlidir. Muvakkithane ‘vaktin belirlendiği mekan’ anlamına gelmektedir.”

Çaycı, Anadolu’nun ev sahipliği yaptığı zengin kültür tarihini vurgulayarak şunları ekledi:

“Konya da Anadolu’ya benzer özelliktedir. Konya içinde de Sille’nin farklı bir yeri vardır. Sille’de 1923 yılına kadar farklı etnik gruplardan kaynaklı özel durum çok kültürlü bir yaşamı beraberinde getirmiştir. Çok kültürlü yaşamın parametreleri Sille’de ayakta durmaktadır. Bu müze bir şapele yapılmıştır. Günümüzde bir şapelin zaman müzesi olarak dizayn edilmesi oldukça anlamlıdır.”

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

rami malek james bond 25

25. James Bond Filminin Kötü Adamı Belli Oldu: Rami Malek

russo kardesler avengers endgame

Avengers: Endgame Sonrası Yaprak Dökümü – Russo Kardeşler Marvel’dan Ayrılıyor