in ,

Şiir Yarışmaları Ödül Verecek Eser Bulamıyor

Şiir yarışmaları ödül vermekte zorlanıyor. Ömer Asım Aksoy Şiir Ödülü’nün ardından Mühür Şiir Ödülü de bir kazanan açıklayamadı.

Şiir Yarışmaları Ödül veremiyor
- Reklam -
- Reklam -

Şiir yarışmaları ödül verecek şair ve eser bulmakta zorlanıyor. Dil Derneği tarafından düzenlenen Ömer Asım Aksoy Şiir Ödülü’nde bir kazanan çıkmamasının ardından, 2021 Mühür Şiir Ödülü seçici kurulu da bu sene ödüle değer bir yapıt bulamadığını açıkladı.

Çoğu zaman “okur”undan çok “yazarı”nın olduğu söylenen edebi türlerden olan şiir, şu sıralar farklı bir açıdan edebiyat yarışmalarının gündeminde kendisine yer buldu. Birbiri ardına iki edebiyat yarışması, ödüle değer eser bulamadıklarına yer verdiler.

Dil Derneği’nin yaptığı “Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü Verilemiyor” başlıklı açıklamada, seçici kurulun ödüle değer yapıt bulamadığı ve bu kararı oybilriği ile aldığı kaydediliyor.

- Reklam -

Jürisinde Hidayet Karakuş, Turgay Fişekçi, Haydar Ergülen, Metin Turan ve Sevgi Özel isimlerinin yer aldığı yarışmada, bu sene bir kazanan duyuramadı.

“Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülünün 2021’deki 89. Dil Bayramında bir “şiir” kitabına verileceği duyurulmuştu. Anıt Dilci Ömer Asım Aksoy’un adına yaraşan, Türkçenin yaratıcı olanaklarını kullanmada başarı, yazınsal duyarlık ve değer aranan bu ödüle yaklaşık 20 yapıt aday oldu. Aday yapıtların şairleriyle yayınevlerinin ilgisine teşekkür ederiz.”

Şiir Yarışmaları Kazanan Çıkartamıyor

Mühür Kitaplığı tarafından düzenlenen 2021 Mühür Şiir Ödülü de bu seneyi ödülsüz geçenlerden oldu. Seçici kurulunda Ersun Çıplak, Mustafa Fırat, Serap Erdoğan, İsmail Cem Doğru, Özlem Tezcan Dertsiz ve Turgay Kantürk’ün yer aldığı yarışmadan kazanan çıkmadı.

- Reklam -

Seçici kurulun açıklamasında kendilerine gelen dosyalardaki özensizliğe ve dağınıklığa dikkat çekildi.

“Mühür Şiir Ödülü’ne gelen birçok dosyada özensizlik ve dağınıklık göze çarpıyordu. Gelen dosyaların içinden bir iki tanesi şiirle ilgili çalışmalarını sürdürebileceğinin, pes etmeyeceğinin sinyalini verse de bu yeterli olmayacaktı. Ayrıca gelen dosyalardaki, bir şiir ödülüne katılıma dair bilgisizlik ve dosya bütünselliğine ilişkin eksiklik en çok üzerinde durmak zorunda kaldığımız ayrıntı oldu. Dolayısıyla geçen yılın ölçütlere uyan ve iyi şiirler içeren dosyalarından sonra bu yıl gelen dosyalarda aynı özen ve niteliği bulamadık. Bu düşünceler ışığında 2021 yılı için ödülün hiçbir dosyaya verilmemesi yönünde fikir birliğine varılmıştır. Önümüzdeki yıllarda daha özenli ve nitelikli dosyaların katılımını, ödülü edebiyat ortamının da katkılarıyla çoğaltmayı ümit ve arzu ediyoruz…

Peş peşe sonuçsuz kalan bu iki yarışmaya dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynaklar: Dil Derneği, Mühür Kitaplığı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Orhan_Kolibandi Orhan_Kolibandi dedi ki:

    Şiiri pek sevmem, daha doğrusu anlamam, çok denedim halbuki. Ayıp olmasın diye yazıp göndereyim mi ne yapayım. Lisedeyken iki mizahi şiirimi okul dergisinde yayınladılar, biraz mürekkep yalamıştım o zamanlar

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Daniel Craig, James Bond kadın no time to die

Daniel Craig, James Bond’u Bir Kadının Oynaması Fikrine Karşı

Hanife Hanım’ın İstanbul Maceraları - Mahmut Yesari

Hanife Hanım’ın İstanbul Maceraları: Mahmut Yesari’nin Cumhuriyet Sonrası İstanbul’u Anlattığı Kitap Raflarda