in ,

Türk Tiyatrosunda “Kavuk” Artık Şevket Çoruh’un

Geleneksel Türk tiyatrosunun önemli sembollerinden “kavuk” artık Şevket Çoruh’un olacak. Rasim Öztekin, kavuğun yeni sahibini açıkladı.

şevket çoruh rasim öztekin kavuk
- Reklam -
- Reklam -

Şevket Çoruh, geleneksel Türk tiyatrosunun meşhur kavuğunun yeni sahibi oldu. Kel Hasan Efendi, İsmail Dümbüllü, Münir Özkul ve Ferhan Şensoy’dan sonra son olarak Rasim Öztekin’e geçen “Kavuk”, artık Şevket Çoruh’un oldu.

Tiyatromuzun önemli simgelerinden birisi olan kavuk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de desteği ile 20 Eylül 2020 tarihinde Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleştirilecek bir törenle yeni sahibi Şevket Çoruh’a devredilecek.

Nesilden nesile aktarılan ve ahilik geleneğinin bir sembolü olan kavuk, Baba Sahne’nin kurucusu Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu Şevket Çoruh’un oldu.

- Reklam -

Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle artık tiyatro sahnelerinde karşımıza çıkamayan Rasim Öztekin, kavuğu genç bir tiyatro sanatçısına vermek istediğini belirtmişti. Öztekin, Ferhan Şensoy’dan aldığı kavuğu teslim edeceği ismi nihayet buldu.

Öztekin şöyle konuştu:
“Kavuğu aldığım yaz, kalp yetersizliğinin yanına ciddi ritim problemleri de eklenince doktorum canlı performansı yasakladı. Kalbim, kavuklu olarak tiyatro yapmama izin vermedi. Kavuğu çok bekletmeden bir tiyatrocu kardeşime devretmeye karar verdim. Büyük özverilerle Baba Sahne’yi kuran, zorlu koşullarda tiyatro yapmaya ve tiyatroyu yaşatmaya çalışan Şevket Çoruh’a Türk tiyatrosuna yaptığı ve yapacağı katkılardan dolayı kavuğu devredeceğim.”
Şevket Çoruh

Şevket Çoruh, Kavuğun Yeni Sahibi Oldu

Çoruh, kavuğun yeni sahibi olduğunu öğrendiğinde gözyaşlarına hakim olamadığını belirtti. Sanatçı, bu emaneti taşıyacak yeni isim olarak şu açıklamayı yaptı:
“Kişisel çabalarımızla doğurup seyirci ve meslektaşlarımızın desteği sayesinde büyüttüğümüz yolculuğun, kendi küçük etkisi büyük bir virüs marifetiyle sekteye uğradığı bugünlerde, resmî makamlar tarafından bir başımıza bırakılmışken bizi yine sarıp sarmalayan, yalnız olmadığımızı hatırlatan ustalarımız oldu.

“Geleneksel tiyatromuzu temsil eden, Kel Hasan Efendi’den İsmail Dümbüllü’ye, ondan Münir Özkul’a, Ferhan Şensoy’a ve Rasim Öztekin’e geçen “kavuk”un bana devredileceğini bugün gururla öğrendim. Bu onuru, tüm ustalarım ve her şeye “rağmen” tiyatro yapmaktan vazgeçmeyen tüm tiyatro emekçileri adına kabul ediyorum. Bu emaneti benden sonra taşıyacak ve tiyatroyu yaşatmak için çalışacak meslektaşımla buluşana kadar; yaşasın sanat, yaşasın tiyatro, yaşasın insan..!”
Böylelikle kavuk yeni sahibini bulmuş oldu.

1973 doğumlu Şevket Çoruh tiyatro eğitimini Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde aldı. Sinema Yazarları Derneği, 23. Uluslararası İstanbul Film Festivali ve 11. ÇASOD “En İyi Oyuncu” Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan sanatçı pek çok dizi, film ve tiyatroda görev aldı. Çiçek Taksi, Yılan Hikâyesi, Arka Sokaklar ve İşler Güçler gibi diziler İnşaat, Anlat İstanbul, Çakallarla Dans ve Aile Arasında gibi filmler sanatçının en bilinen işleri arasında.

- Reklam -

Peki kavuğun yeni sahibine dair sizin fikirleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Kadının Tiyatro Sahnesindeki Yeri: Tanrısız Kadınlardan Sakallı Julietler’e

Kaynak: Cumhuriyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Conan: Ejderhanın Saati - Robert E. Howard

Conan: Ejderhanın Saati – Robert E. Howard’ın Tek Conan Romanı Raflarda

sicario inceleme

Sicario İncelemesi: Denis Villeneuve’den Kurguda Ustalık Örneği