Menu
in

Denis Villeneuve: “Dune’u Televizyondan İzlemek, Banyo Küvetinde Sürat Teknesi Kullanmaya Benzer”

Denis Villeneuve, Dune filminin sinemalarla eş zamanlı olarak dijitale de gelecek olması hakkındaki endişelerini paylaştı.

Denis Villeneuve, Frank Herbert’ün bilimkurgu serisinden uyarlanan Dune filminin vizyon ile eş zamanlı dijitale gelişi hakkındaki eleştirilerini paylaştı.

Denis Villeneuve imzalı Dune filminin vizyona girişini büyük bir heyecanla bekleyen çok sayıda sinemasever var. Bu heyecanlı bekleyiş 22 Ekim 2021’de son bulacak ve kendimizi Arakkis’in kavurucu çöllerindeki akıl almaz bir maceranın içerisinde bulacağız. Gönül isterdi ki Koronavirüs salgını sona ersin ve hep birlikte sinema salonlarına doluşup bu destansı yapımı keyifle izleyelim. Bu ihtimalin dünya çapında pek mümkün olmadığını gören Warner Bros., hatırlayacağınız gibi filmi eş zamanlı olarak sinemalarda ve HBO Max üzerinden gösterime sokma kararı almıştı.

Bu eş zamanlı gösterim uygulaması çok sayıda problemi de yanında getiren bir yöntem. İşin ekonomik boyutu bir yana, sinema sanatının tüm nimetlerinin en yüksek teknolojiyle donatılmış sinema salonlarına sergilenebileceği tartışmasız bir gerçek. Özellikle dev bütçeli ve görsel efekt şöleni, ses ve müzikleriyle bizi etkilemeyi hedefleyen yapımlar için durum daha da açık. Christopher Nolan’ın bu konudaki katı tutumunu hepimiz Tenet zamanından hatırlıyoruz.

- Reklam -

Denis Villeneuve, Dune Filminin Sinema ile Eş Zamanlı HBO Max’e Gelmesi Konusunda Karışık Hislere Sahip

Görünen o ki Dune’un yönetmeni Denis Villeneuve bu konuda karışık hislere sahip. Yönetmen daha önce de kaleme aldığı bir mektupta yapımın dijitalde yayınlanma ihtimaline karşı eleştirilerini dile getirmişti. Şimdi ise Total Film’e konuşan ünlü yönetmen, “Şurası kesin, salgın tam bir sinema düşmanı. Bu bir gerçek. Sinema dünyasının muazzam bir baskı altında olduğunu anlıyorum. Buna diyecek bir şeyim yok,” diyerek düşüncelerini açıkladı. Villeneuve sözlerine şöyle devam etti:

“İşin geldiği noktadan halen memnun değilim. Açıkçası, Dune’u televizyondan izlemeyi, en iyi ihtimalle, banyo küvetinde sürat teknesi kullanmaya benzetebilirim. Bence bu çok saçma. Bu film, sinema salonuna saygı duruşu maksadıyla yapılmış bir yapım.”

Villeneuve’ün sözlerini düşününce kendisine hak vermemek elde değil. Devasa bir salonda, son teknoloji görüntü ve ses sistemleri ile haşmetli çöl sürüngenlerinin ortaya çıkışını izlemek ve rüzgârın tenimize çarptırdığı çöl kumlarının sesini duymak apayrı bir deneyim olacaktır. Umalım ki film vizyona girdiğinde sinema salonlarımız açık olsun ve Fransız yönetmenin vizyonundan çıkan Dune’u, yönetmenin tercih ettiği standartlar altında beyaz perdede izleyebilelim.

Kadrosunda Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Zendaya, Chang Chen, Charlotte Rampling, Jason Momoa ve Javier Bardem gibi isimlerin yer aldığı yapım, bu yılın en iddialı filmleri arasında gösteriliyor.

Öte yandan Dune 2 için de hazırlıkların devam ettiğini hatırlatalım.

Filme dair gelişmeler oldukça size aktarmaya devam edeceğiz. Siz Dune’un eş zamanlı gösterimi için ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmanızı bekliyoruz.

Kaynak: Games Radar, Gizmodo

Ufuk Yasin Yurtbil

Hikaye anlatıcısı, okur-yazar-inceler, sinemasever, birincilik ödüllü amatör bir öykü yazarı, hayatı dolu dolu yaşamaya hevesli, öğrenmeye aç bir ruh. Meslekten inşaat mühendisi, doğuştan hayalperest, bir tutam bilimkurgu/fantastik kurmaca.

Yorum Yap

Exit mobile version