Irene Papas yaşamını yitirdi. Yunan sinemasının efsaneleri arasında gösterilen 96 yaşındaki aktris hayata veda etti. Oyuncu, The Message (Çağrı – İslamiyetin Doğuşu) yapımıyla da tanınıyordu.
Irene Papas, özellikle Yunan tragedyalarında oynadığı kadın kahramanlarla dünya çapında bir üne kavuşsa da, Türkiye’de en çok Çağrı (The Message) filmiyle akıllara kazınmıştı. Yunanistan Kültür Bakanlığı sözcüsü tarafından doğrulanan haberde aktrisin ölüm nedeni belirtilmese de, oyuncunun 2018’den bu yana beş yıldır Alzheimer hastalığıyla yaşadığı biliniyordu.
Bugüne dek 70’ten fazla filmde rol alan Papas, 3 Eylül 1926’da Yunanistan’ın Chiliomodi kentinde, Korint yakınlarındaki bir köyde doğdu ve Atina’da büyüdü. İki öğretmenin dört kızından biriydi ve 12 yaşında drama okuluna girdi. 18 yaşına geldiğinde hem Electra hem de Lady Macbeth’i oynamıştı. Ancak 1948’deki ilk profesyonel sahne rolü, bir müzikalde partiye katılan sosyete kızıydı.
Irene Papas, Amerikalı sinemaseverler tarafından 1960’lardaki son derece güçlü rolleriyle tanınıyordu. Bir kısmı Rodos adasında çekilen ve 1961’de vizyona giren The Guns of Navarone’da, Müttefik sabotajcılardan oluşan bir ekibin (aralarında Gregory Peck, David Niven ve Anthony Quinn’in de bulunduğu) yapmayacağı şeyi yapmaya cesaret eden bir II. Dünya Savaşı direniş savaşçısını canlandırdı.
Irene Papas Birçok İkonik Yunan Filminde Rol Aldı
1964’te vizyona giren Zorba the Greek (Zorba) filminde yine Anthony Quinn ile oynadı ve eş seçimi yüzünden köylüler tarafından taşlanan Rum dul bir kadını canlandırdı. Costa-Gavras’ın Yunanistan’ın Selanik kentinde geçen Oscar ödüllü siyasi gerilim filmi Z’de (Ölümsüz), filmin anlamını son bir kederli deniz bakışıyla uyandıran Yves Montand’ın dul eşini canlandırdı.
Papas aynı on yılda genellikle Zorba’yı da yöneten hemşerisi Michael Cacoyannis’in yönettiği klasik oyunların Yunan film versiyonlarında adını duyurdu. Sophokles’in erkek kardeşinin onurlu bir cenaze töreni hakkı için savaştıktan sonra çok para ödeyen bir kadınla ilgili hikâyesi olan Antigone’da (1961) ve erkek kardeşinin anne katili planladıkları Electra (1962) filminde yer aldı. Aynı zamanda Electra’nın annesi Clytemnestra rolünde, insan kurbanı olarak sunulan bir kızın dramı olan 1977 tarihli Iphigenia filminde rol aldı.
Oyuncu 1971’de The Trojan Women (Troyalı Kadınlar) filmindeki Truvalı Helen rolüyle National Board of Review tarafından en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görüldü.
Özellikle 1950 ve 1990 yılları arasında etkin bir oyunculuk hayatı olan Irene Papas’ın kariyeri hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Aktrisin en sevdiğiniz filmi hangisiydi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: The New York Times
Birkaç filmini izlemiştim, gerçekten çok iyi bir ‘karakter canlandırma’ oyuncusuydu. Beğeniyordum yeteneğini, ruhu huzur içinde olsun