in ,

Best Month Ever! İncelemesi – Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi

Best Month Ever! incelemesi sizlerle. Yayıncılığını Klabater’in üstlendiği yapım, anılar eşliğinde kederli bir ebeveyn – çocuk hikâyesini işliyor.

Best Month Ever incelemesi
- Reklam -
- Reklam -

Best Month Ever! inceleme yazımız yayında. 1960-70’ler Amerika’sında geçen yapımın yayıncılığı Klabater’e, yapımı ise Varşova Film Okulu’nun video oyun yapım departmanına ait.

Ebeveynle çocuğunun yaşamının önemli bir dönemine odaklanan hikâye odaklı, kararların önemli olduğu macera oyunu Best Month Ever! hakkında ilk görüşlerimizle karşınızdayız.

Dünyanın farklı bölgelerinde sürüsüyle oyun stüdyosu var. Mobil, bilgisayar ve konsollar olmak üzere video oyun sektörünün kazancının ne kadar yüksek olduğuyla ilgili haberlere denk geliyorsunuzdur. Bu sektörde dönen para, özellikle son dönemlerde birçok para getiren sektörle kapışmasıyla, hatta ve hatta bilumum sektörü geçmesiyle dikkat çekiyor. Hâl böyle olunca bağımsızından büyüğüne birçok şirket kuruluyor, para aktarılıyor, çalışan sayısı artıyor.

- Reklam -

Best Month Ever! Polonya Video Oyun Sektörünün Bir Ürünü

Ancak benim dikkat çekmek istediğim Polonya ve video oyun endüstrisi. Evet, asıl olarak belli bölgelerde oyun geliştiriliyor, yine de dünyanın dört bir yanında stüdyolar var. Ülkemizde de mobil oyun tarafında yönelim olduğunu görüyoruz. Fakat video oyunları dendiğinde Polonya’daki geçmişe dayanan oyun kültürü ve üretimi dikkat çekiyor. M. İhsan Tatari’nin çevirmenliğini yaptığı, İthaki Yayınları’ndan çıkan Jason Schreier’ın kitabı Kan Ter ve Pikseller: Video Oyun Yapımcılığının Arkasındaki Çalkantılı ve Zafer Dolu Hikâyeler’de de Witcher 3’le ilgili bölümde ülkedeki bu üretimin nedenlerinin bahsi geçiyor. Eğer okumadıysanız ve konu ilginizi çekiyorsa bakmanızı öneririm.

Peki Polonya oyun sektöründe neler var? Tabii ki Witcher serisiyle son zamanlara damga vuran, Cyberpunk 2077 ile karizmayı çizdiren CD Projekt RED geliyor. Sonrasında Dying Light, Dead Island, Call of Juarez ve daha nicesiyle Techland, Frostpunk ve This War of Mine yahut yayınladıkları Children of Morta ile 11 Bit Studios, Outriders ve Bulletstorm ile People Can Fly. Neyse daha fazla uzatarak sizi sıkmak istemem, kısacası say say bitmez… Büyüğünden bağımsızına bir oyun cenneti.

Best Month Ever! hakkında

Bugün inceleyeceğim Best Month Ever! da Polonyalı ekip tarafından geliştirilen bağımsız bir yapım. Bakalım nedir, nasıldır?

Gerçekten En İyi Ay mı?

Oyun adeta başından sonuna kadar duygu seli. 1960-70’ler Amerika’sına gidiyoruz. Anne ve oğul ilişkisi odağımızda, yer yer geçmişe annenin küçüklüğüne, babasıyla tanıştığı zamana da kısa bölümlerle yolumuz düşüyor. Louise çok zorlu bir dönemden geçiyor, bize söylenmeyen bir hastalığı var ve oğlu Mitch ile hayatlarının en ‘iyi’ tatili adlı yolculuğa başlıyorlar. Ki aslında bu genç Mitch’in çocukluğunun en iz bırakan dönemine dair anıları. Verilen kararların ardından onun geçmişe dair söylemleri hikâyeyi aydınlatıyor.

Louise’in beyaz, Mitch’in siyahi olması yahut karşılaşılan olaylar üzerinden ırkçılık, kadınlara karşı ayrımcılık, dünyadaki şiddet, zor yaşam, ekonomik sorunlar vesaire gibi birçok konunun içerdiği hikâyeye sahip Best Month Ever! oyunu. Tüm bunlarla hesaplaşırken, yani yaşarken her verdiğimiz karar önemli. Bilhassa benim ilgimi çeken ve hoşuma giden yanı kararlarımızın hikâyeye nasıl etki ettiği. Bu oyunda ileride ne olacağından ziyade asıl olarak nasıl ebeveyn olacağımız ve kararlarımız çocuğun, yani Mitch’in büyüdüğünde nasıl bir insan olacağını şekillendirmek üzerine.

Best Month Ever! inceleme yorum

İyilik mi, Kötülük mü?

Yani klasik kararların oyunu etkilemesi konseptini gelişim psikolojisi sosuyla harmanlamışlar ve ortaya yaratıcı bir mekanik çıkmış. 9 farklı son var ve her sonda Mitch’in dünyaya nasıl farklı baktığını ve yöneldiği işi görüyoruz.

- Reklam -

Verdiğimiz kararlar 3 ana özelliği pozitif ya da negatif olarak etkiliyor. Bunlar; dürüstlük, özgüven ve ilişkiler. O sebeple bir eylem ve söylemde bulunurken hem o anki durumu hem de Mitch’in birey olarak nasıl gelişeceğini düşünüyoruz. Bu da oyuna farklı boyut katıyor. Kederlerin yaşandığı, gerilim tırmandığı birçok farklı durağımız var. Her kısım biraz daha annenin bu yolculuktaki amacının sis perdesini aydınlatıyor. Bu bireyi yer yer güçlendiren, fakat oldukça sert bir hikâye. Oynayacakların bunu aklında bulundurmasında fayda var.

Oynanış konusundaysa akla yakın zamanda çıkan Memoir Blue ve Last Stop gibi işleri getirmek lazım. Yani sizi hiç zorlamayan, ufak tefek sizden basit etkileşimler bekleyen, daha çok anlatının öne çıktığı bir deneyim bu. Duygusal yoğunluk tarzıysa tabii ki Memoir Blue’ya yakın.

Best Month Ever! oynanış

Best Month Ever! Oyunundaki Bazı Sorunlar

Çocuğun bireysel gelişimini temeline koyan yaratıcı mekanik, ebeveyn ve çocuk arasındaki özel ilişki, ırkçılık ve fakirlik gibi sert konuları işlemesi … Evet övülecek yanları çok. Fakat göz önünde bulundurulması gereken konu işlenişinde bazı sorunların olması. Hikâyeyi ilerletmek ve bağlamak adına oldukça amatör denk gelişlere yer verilmesi ve bunların can sıkacak seviyede olması, diyalogların ortalamanın üstüne nadir çıkması, Mitch’in 9 sondaki hâlinin sadece tek görsel ve 2-3 cümle ile geçiştirilmesi kolaya kaçılmış hissi uyandırıyor. Ayrıca ne yazık ki animasyonları çok eksik, basit bir kapı açmaktan daha birçok yerde animasyon eklenmemiş, böyle bir oyunda bu eksiklik göze çarpıyor.

Yukarıda saydığım oyunlardan ziyade bu yapımın yer yer ortalama seviyede de olsa bizi zorlayacak kısımlara, bulmacalara ihtiyacı var bana kalırsa. Bazı hikâye odaklı maceralar bunu hissettirmez, ihtiyacı da olmaz, ancak Best Month Ever!’da bir eksiklik hissi yanınızdan ayrılmıyor ve yaklaşık 3 saatlik deneyimi biraz tekdüzeleştiriyor. Oyunda Türkçe dil seçeneği olmadığını, fakat İngilizce seviyesinin kolay olduğunu da ayrıca yazmak isterim.

Son Olarak

Hikâye odaklı, kararlarımızın Mitch’in nasıl bir insan olacağını etkilediği yaratıcı mekaniğiyle dikkat çeken macera oyunu Best Month Ever! eksikliklerine rağmen türün sevenleri ve yukarıda anlattığım hikâyeyi deneyimlemek isteyenler için şans verilmeye değecektir. Müziklerinin de iyi olduğunu söylemeliyim.

Yine de oyuna yaklaşırken anlatısındaki amatör taraflarını yok saymamak gerekiyor. Ayrıca oyunun Steam fiyatı 100 TL, konsollardaki fiyatı daha yüksek. Ülkemizde oldukça yüksek ücretle satıldığını belirtmek lazım. İyi bir indirim aldığında şans vermek yerinde olacaktır.

YouTube video

Best Month Ever! oyunu hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yapay Zekâ, Kraliçe Elizabeth resim

Yapay Zekânın Çizdiği Kraliçe Elizabeth Resmi Görücüye Çıktı

Milyon Dolarlık Afiş Belgeseli Yayınlandı

Milyon Dolarlık Afiş Belgeseli YouTube’da Yayınlandı