in

Otostopçunun Galaksi Rehberi 40 Yaşında

Otostopçunun Galaksi Rehberi geçtiğimiz gün 40 yaşına bastı! Havlular hazır mı?

otostopcu 40 ust
- Reklam -
- Reklam -

“Galaksinin Batı Sarmal Kolu’nun bir ucunda, haritası bile çıkarılmamış ücra bir köşede, gözlerden uzak, küçük ve sarı bir güneş vardır. Bu güneşin yörüngesinde, kabaca yüz kırksekiz milyon kilometre uzağında, tamamıyla önemsiz ve mavi-yeşil renkli, küçük bir gezegen döner. Bu gezegende, halka bundan böyle iyi davranmanın güzel olacağını söyleyen bir adamın ağaca çivilenmesinden 1978 yıl sonra küçük bir ada ülkesi olan Ingiltere’nin Londra şehrindeki BBC yeraltı stüdyolarında uzun boylu genç bir adam ve Geoffrey Perkins adında birisi galaksinin bu tarafındaki en komik, muzip ve kesinlikle vergiden muaf radyo oyununu hazırlıyorlardı.”
İşte o radyo oyunu “Otostopçunun Galaksi Rehberi” idi. Tam da dünden (8 Mart 2018) 40 sene önce yani 8 Mart 1978’de, Dünya Kadınlar Günü’nde, Douglas Adams saat tam 22.30’da BBC Radio 4 kanalında. Otostopçunun Galaksi Rehberi adlı eserinin ilk hali olan radyo oyununu yayınladı. Ve daha sonra bu bölüm seriyle ilgili sonrasında yapılan her bölümle çelişti. Bunların hepsini Kabalcı’nın eski Otostopçunun Galaksi Rehberi-BeşiBirYerde baskısına bizzat Adams’ın yazdığı “Rehber İçin Bir Rehber” adlı ön sözünden biliyoruz.

douglas adams radio
BBC Radyosu’nda Douglas Adams. (Sağdan üçüncü)

Eğer, “Douglas Adams kim ki?” diyorsanız aynı kitapta küçük bir biyografisi var. Douglas Noel Adams, ya da kendi deyimiyle DNA -ki kendisinin bu adı gerçek DNA keşfedilmeden önce aldığı söyleniyor- 1952’de Cambridge’de doğdu. 1969 yılında Monty Python ekibiyle tanıştı ve bu onun komedi anlayışına önemli katkılar sağladı. Hatta ekibin “Monty Python’s Flying Circus” adlı şovunun ilk bölümünde küçük bir rol bile aldı. 18-19 yaşında bir gençken Avrupa’yı otostop çekerek dolaşmaya başladı. 1971 yılında Avusturya Innsbruck’ta bir tarlanın ortasında sarhoş halde ve yanında “Ken Walsh’ın Hitch Hiker’s Guide to Europe ” (Otostopçunun Avrupa Rehberi) adlı bir kitapla yatıyordu. Gece tarlanın üstüne çöküp yıldızlar görününce Adams şunu düşündü: “Birisi oturup Otostopçunun Galaksi Rehberi’ni yazsa kendi adıma hemen vınlar giderdim.”

Ve o tarlada bunu düşünürken uyuyakalıp bu fikri 6 yıl boyunca unuttu. Arada Cambridge Üniversitesi İngiliz Dili Bölümü’nden mezun oldu. Kızlar ve bisikletine ne olduğu konusunda uzun zaman kafa yordu. Yine Monty Python‘la çalışıp bahsedilen şovlarının son sezonunda birkaç skeç daha yazdı. Bu arada komedi ve bilimkurguyu birleştiren bir şeyler yazmak istiyordu. Bu saplantı onu bir borç batağına ve umutsuzluğa gömdü. Sonra “Yerküre’nin Sonları” adında 6 farklı öykü hazırladı. Yazar şöyle anlatıyor:
“İlk öykünün ayrıntılarını tamamlarken -Yerküre yeni bir hiperuzay ekspres yolunun yapımı için yok ediliyordu- okurlara ne olup bittiğini söyleyip öyküde gereksinim duyduğu bağlamı sağlayacak birine, başka gezegenden gelmiş birine, ihtiyacım olduğunu fark ettim… Ona Ford Prefect adını vermeye karar verdim”

- Reklam -

“İlk bölüm 8 Mart 1978’de, bir Çarşamba günü, BBC Radio 4’de gece 22.30’da yayınlandı. Hiç de öyle büyük bir tanıtım filan yapılmamıştı. Sadece yarasalar dinlemiş ve bir iki köpek havlamıştı.”
Yazarın macerası işte böyle başlamıştı. Biraz da esere bakalım. Otostopçunun Galaksi Rehberi için rahatlıkla, ilk sayfasından başlayarak son sayfasına kadar sizi gülümseten bir başyapıt tanımlaması yapabiliriz.

Dünya’nın yok edilmesine yaklaşık 12 dakika kala, Arthur Dent evinin önünde çamura yatmış evini yıkmaya gelen belediye işçilerine engel olmaya çalışıyordu. O sırada Ford Prefect adında biri çıkagelip ona aslında ayrı dünyaların insanı olduklarını söylüyor. Vogon adı verilen canlılar yeni bir hiperuzay kestirme yolu için Dünya’yı yok edecek. Fakat Ford ve Arthur kaçmayı başarıyor. Sonrası? Sonrası iyilik güzellik… Birlikte maceradan maceraya atılıyorlar. Babil balığı, 42, konuşan şilteler, tükenmez kalemler gezegeni, uyak arttırıcı ve tabii ki fareler ile yunuslar. Bunlar size spoiler vermeden çıtlatabileceğimiz ipuçları. Şu sıralar Alfa Yayınları bütün seriyi yayımladı. Tek ciltlik baskısına da çıkardılar.

havlu gunu

- Reklam -

Ayrıca yazar ve kitap hakkında ufak bir bilgi daha verelim: Douglas Adams, 11 Mayıs 2001 yılında vefat etti. Her sene bu tarihten 14 gün sonra, 25 Mayıs’ta, yazarın anısına Dünya Havlu Günü kutlanır. Türkiye’de bu kutlamalar pek olmaz ve denerseniz muhtemelen deli gözüyle bakarlar ama ne olacak yani? Omzunuza bir havlu alın ve başparmağınızı bu sene Douglas Adams için gökyüzüne kilitleyin!

İyi ki doğdun Otostopçunun Galaksi Rehberi, havlularımız seninle daha huzurlu!

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Halen Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Daha önce Kayıp Rıhtım forumunda ve Aylık Öykü Seçkisi içerisinde yer aldım. Gölge E-Dergi, Bilimkurgu Kulübü, Genç Yazı ve Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi gibi elektronik platformlarda ve basılı olarak da Adı Yok dergisinin 75. sayısında yazılarım yayımlandı. Yaklaşık olarak 12 yaşımdan beri yazıyorum. | İletişim: [email protected]

67 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Unutmayın, en zor anda, biri havlusunu çıkarıyorsa güvenebileceğiniz yegana kişi odur.

    Sebebi kesinlikle sizi i zor durumdan kurtarabilmeye yetecek güce sahip olması değildir. Muhtemelen neyle karşı karşıya olduğu çözememiştir. Belki sizden bile daha umutsuzdur.

    Umutsuz ve güvene ihtiyaç duyulan anda, elinde tuttuğu havlusuyla sergilediği kendinden emin duruşu, bu ihtiyacınızı karşılar. Ve bu ihtiyacınız karşılandığında kurtuluş -en azından fikren- var demektir.

    Ne olursa olsun, havlusu elinde, gözleri tehlikeye dikilmiş olanı fark ettiniz mi, safınız onun yanında olsun!

    İşte Otostopçunun Galaksi Rehberi böyle çılgınca fikirleri en doğal haliyle aklınıza zerk eden seridir!

  2. Avatar for Furkan_Sayin Furkan_Sayin dedi ki:

    Edebiyat hocamdan azar işitmiştim sayelerinde :joy::joy:

  3. Avatar for bluesedai bluesedai dedi ki:

    Bu kitabın ismini gördüm mü duygulanırım…Hiç okumadım bazı sebeplerden dolayı. Sanırım hiç bir zaman da okumayacağım. Kendi kendime verdiğim bir ceza gibi. Hakkında her şeyi- özellikle övgüleri- okuyup kendisini okumamak.
    Belki bir gün kendimi affeder ve okuyabilirim…kim bilir?
    :slight_smile:

  4. Avatar for frht45 frht45 dedi ki:

    Bu ay almayı düşünüyorum .Hiçbirini okumadım ama çok merak ediyorum seriyi :books::books::books::+1:t6:

  5. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    “Saçma sapanlar kitaplar okuyorsunuz. Tanpınar oku, Atay oku. Bu nedir ya?” :buyucu:

    Emin olun, memnun kalacaksınız.

    Sebepler sanırım çok özel. Ama keşke okusaydınız, Adams bunu istemezdi :confused:

    Bütün bu bilimkurgu merakı curcunasını, okuduğum bölümü biraz biraz ona borçluyum :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

62 cevap daha var.

dolaptaki ses ust

Raymond Federman’ın “Dolaptaki Ses”i Sıra Dışı Baskısıyla Bizlerle

Mark Hamill Vesemir

Mark Hamill, Heyecanla Beklediğimiz The Witcher Dizisinde Oynayabilir