in ,

Bilimkurgunun İleri Görüşlü Yazarı “Philip K. Dick”in İç Dünyasından Esinlenilmiş Tarot Kartları

Philip K. Dick, sevdiğimiz ve beğeniyle okuduğumuz öykülerini kaleme alırken alışılmadık bir kehanet metnine sıkça başvurmuş olabilir mi?

Philip K. Dick Tarot Kartları
- Reklam -
- Reklam -

Philip K. Dick ismiyle Jorge Luis Borges, Herman Hesse ve John Cage isimleri arasındaki ortak nokta nedir? Her üç, yirminci yüzyıl vizyonerinin hayranları, çalışmaları ve onları o yapan şeyler arasında ne kadar derin bağlar olduğu hakkında pek çok şey söyleyebilir. Fakat zaman zaman her birinin büyük bir coşkuyla antik bir Çince kehanet metni, I Ching’e (Yi Çing) başvurdukları gerçeğini göz ardı edemezler. Ayrıca The Book of Changes (Değişimler Kitabı) olarak bilinen eser, 1960’lı yıllarda karşı kültürün (o dönemde hippiler) olmazsa olmazı haline geldi. Yol göstermesiyle, yorumlanmaya her yönden açık olmasıyla bu dönemde verilen kararların büyük bir kısmını etkilediği kesin.

Kitabın barındırdığı düşünceler Philip K. Dick’in sadece hayati kararlarını etkilemekte kalmamış, yazarlığını da etkilemiştir. 1962’de mihver devletlerinin İkinci Dünya Savaşı’nı kazandığı bir dünyayı kaleme aldığı The Man in the High Castle (Yüksek Şatodaki Adam) adlı kitabında, Değişimler Kitabı’nı hikâyenin bir öğesi olarak dahil etmiştir.

Philip K. Dick Tarot Kartları

- Reklam -

Philip K. Dick, I Ching’siz Yüksek Şatodaki Adam’ı yazabilir miydi?

Alternatif tarihten bahsederken şu soruyu sorabiliriz: Dick, I Ching’siz The Man in the High Castle’ı yazabilir miydi? Veya kitabını yazmak için Doğu yerine Batı’dan bir kehanet eserini kullanabilir miydi? Roman, tarotun (Orta Çağ’ın sonuna doğru 15. Yüzyıl’da ortaya çıkmış Avrupa kökenli kehanet kartları) algısal gücünden yararlanılarak yazılsaydı nasıl görünürdü?

Yakın zamanda tarot, I Ching ve Philip K. Dick’in dünyası iç içe geçerek Wide Books tarafından yayımlanan The Fool’s Journey of Philip K. Dick adlı tarot setini oluşturdu. Philip K. Dick araştırmacısı Ted Hand ve tarot sanatçısı Christopher Wilkey bu sette tarota karşı yeni bir bakış açısını ve Philip K. Dick’in çalışmalarını buluşturuyor. İleri düzeyde tarotla ilgilenen kişileri ve I Ching’e yeni başlayanları son zamanların en iyi yazarlarından birinin yaşamı ve yazılarına davet ediyor. 80 tarot kartına ek olarak set, Philip K. Dick’in çalışmalarından çizimler ve I Ching’den esinlenilmiş iki oyun içeriyor.

Philip K. Dick Tarot Kartları

- Reklam -

Setteki her iki oyun da belirli Philip K. Dick romanlarına göre tasarlanmış. Maze of Death (Türkçe baskısı yok) ve Ubik (Ubik). Maze of Death’de sizi domino tarzı bir oyun beklerken Ubik’de hayatta son kalan kişi olmaya çalışıyorsunuz. Philip K. Dick’in doğaüstü, bilimsel ve paranormal iç dünyasını görüp de bağımlı olmamak kolay değil. Peki siz tarot kartlarını kullanarak nasıl bir kitap yazacaksınız?

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca yazarın iç dünyasını keşfe çıkmak için kitaplarını inceleyebilirsiniz. Ülkemizde Philip K. Dick külliyatı Alfa Yayınları tarafından yayımlanıyor.


* Stanislaw Lem Hakkında Philip K. Dick tarafından FBI’a Yazılan Komplo Mektubu

* Paralel Evrenlere Bilet: Gökteki Göz

Kaynak: Open Culture

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Günlerin Getirdiği 16 aylık ajanda

Hem Kitap Hem Ajanda! “Günlerin Getirdiği” Raflarda

Joker

Joker, Eğer Joaquin Phoenix İsterse Devam Filmleriyle Gelecek