in ,

1904’te Gizemli Bir Şekilde Kaybolmuştu: Kömür Gemisi 120 Yıl Sonra Tesadüf Eseri Bulundu

1904 yılında Avustralya açıklarında batan SS Nemesis gemisi, 120 yıl sonra tesadüf eseri ortaya çıkartıldı.

Kayıp Kömür Gemisi SS Nemesis 120 Yıl Sonra Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

120 yıllık gizem çözüldü: 1904 yılında Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaleti açıklarında batan kömür gemisi, ticari bir şirketin okyanus tabanında batığa rastlamasıyla ortaya çıkartıldı.

Yeni Güney Galler kıyılarında kaybolan bir kömür gemisinin 120 yıllık sır perdesi aralanıyor. Kayıp kargoları arayan bir ticari şirket, tesadüf eseri okyanus dibindeki enkaza rastlayınca hikâyenin düğümleri hızlı bir şekilde çözüme kavuştu.

SS Nemesis gemisi Avustralyalı, İngiliz ve Kanadalı kişilerden oluşan 32 mürettebatıyla 9 Temmuz 1904 tarihinde Newcastle’dan yola çıkmıştı. 73 metre uzunluğundaki gemi, kömürle yüklüydü. Ancak SS Nemesis asla Melbourne’daki hedefine ulaşamamıştı.

- Reklam -

Son olarak Sidney’in hemen güneyindeki Wollongong kasabası açıklarında fırtınaya yakalandığı bilinen gemi hakkında bir daha bilgi alınamadı.

SS Nemesis Bulundu

Kazayı takip eden haftalarda mürettebatın cansız bedenleri ve geminin parçaları Cronulla Plajı’na vurdu. Ancak medyanın ve kamuoyunun yoğun ilgisine rağmen gemi hiçbir zaman bulunamadı.

Kayıp Kömür Gemisi SS Nemesis Şans Eseri Bulundu

2022 yılında Sidney açıklarında kayıp kargo konteynerlerini araştıran Subsea Professional Marine Services, SS Nemesis’in enkazını şans eseri ortaya çıkartmayı başardı.

Batık geminin kalıntıları kıyıdan 26 km açıkta, suyun 160 metre altında bulundu. Geminin demir enkazı kumların üzerinde dik bir şekilde duruyordu. Baş ve kıç kısımları önemli ölçüde hasar görmüştü.

NSW Heritage uzmanlarının ilk önsezisi bunun SS Nemesis olduğu yönündeydi. Ancak gemi enkazının bulunduğu derinlik nedeniyle batığın kimliğini doğrulamakta güçlük çektiler.

Bunun üzerine Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü (CSIRO) devreye girerek SS Nemesis’in tarihi fotoğrafları ve eskizleriyle karşılaştırıldığında geminin ayırt edici özelliklerini doğrulayan su altı görüntüleri yakaladı.

Kayıp Kömür Gemisi SS Nemesis

Araştırma aynı zamanda geminin nasıl battığını da ortaya çıkardı. Buna göre geminin motorunun fırtınada boğulduğu tespit edildi. Neticede geminin cankurtaran botlarının bile kullanılamadığı bir hızda battığı öğrenildi.

Arama Çalışmalarında Engellerle Karşılaşıldı

Okyanus dibinde keşifler yapan Subsea Professional Marine Services şirketinin genel müdürü Ed Korber, ekibinin ilk arama çalışmalarında birçok engelle karşılaştığını söyledi.

- Reklam -

Korber, “Kayıp mürettebat üyelerinin ailelerine nihayet bir açıklama getirecek olan bu enkazı keşfetmek büyük bir onurdu,” ifadelerini kullandı.

NSW Çevre ve Miras Bakanı Penny Sharpe, enkazda yaklaşık 40 çocuğun ailelerini kaybettiğini belirtti.

Sharpe, “Umarım bu keşif, geminin akıbetini hiç bilmeyen aileler ve onların arkadaşları için bir aydınlanma olur,” şeklinde konuştu.

Wollongong Milletvekili Paul Scully ise kıyılarında bulunduğu düşünülen 200’den fazla gemi enkazından sadece 105’inin ortaya çıkartıldığını belirterek devam eden arama çalışmalarının önemini vurguladı.

Araştırmacılar deniz tabanını haritalandırmak için kullanılan multibeam echosounder adlı sonar cihazdan yardım aldılar.

Kayıp Gemi SS Nemesis Bulundu

Avustralya Federal Bilim Bakanı Ed Husic ise araştırmacıları kutlarken şu ifadeleri kullandı:

“Yüzyıllık bir gizemi çözmek için ne kadar kararlı olduklarını, birlikte çalışmanın ve bunu en güncel bilgi birikimiyle desteklemenin ne kadar değerli olduğunu gösterdikleri için onları takdir ediyorum.”

İlginizi çekebilir: Tarihin En Büyük Definesinden Yeni Görüntüler

Siz bu kayıp kömür gemisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yeni Pokémon Oyunu Geliyor: Legends: Z-A

Yeni “Pokémon” Oyunu Duyuruldu: “Pokémon Legends: Z-A” 2025’te Geliyor

Netflix Türkiye Mart 2024 Takvimi Açıklandı

“3 Cisim Problemi”, “Damsel” ve “The Gentlemen”… İşte Netflix’in Mart 2024 Takvimi