in ,

308 Milyon Yıllık Örümcek Fosili Evrimsel Bulmacaya Yeni Bir Bakış Açısı Getiriyor

308 milyon yıl önce Karbonifer Dönemi’nde yaşamış ilgi çekici bir örümcek fosili bulundu.

308 Milyon Yıllık Örümcek Fosili Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Yaklaşık 308 milyon yıl önce Karbonifer döneminde, bugünkü Kuzey Amerika ve Avrupa’nın kömür ormanları örümcekler, akrepler ve kırkayaklar gibi tanıdık türlerin yanı sıra kamçılı örümcekler ve kamçılı akrepleri gibi egzotik canlılara da ev sahipliği yapıyordu. Bu ortamlarda ise soyu tükenmiş garip araknitler de bulunuyordu. Hatta bu tuhaf türler arasında bile, dikenli bacaklarıyla öne çıkan bir canlı vardı.

Kansas Üniversitesi’nden Paul Selden ile Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden Jason Dunlop tarafından keşfedilerek bu antik yaratık Douglassarachne acanthopoda ismiyle. Journal of Paleontology dergisinde yayımlanan araştırmada Selden, örümceği şu cümleyle tanımlıyor:

“Douglassarachne acanthopoda yaklaşık 308 milyon yıllık ve Mazon Creek bölgesinden gelen oldukça sağlam ve dikenli bacaklara ve ayrıca 1.5 santimetre uzunluğunda bir gövdeye sahip.”

- Reklam -

Karbonifer döneme ait kömür ölçütleri, fosil araknitler için önemli bir bilgi kaynağı. Bu dönemde günümüzdeki araknit gruplarının çoğu ilk kez ortaya çıktı. Ancak o dönemki fauna günümüzden oldukça farklıydı. Dunlop, “Örümcekler o zamanlar oldukça nadir bir gruptu ve sadece ilkel soylarla temsil ediliyorlardı,” diye ekliyor.

308 Milyon Yıllık Örümcek Fosili

Araştırmacılar, Douglassarachne acanthopoda’nın vücut planının bilinen hiçbir araknit yani örümceğimsi grubuna benzemediğini vurguluyorlar. Selden, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

“Maalesef ağız parçaları gibi ayrıntılar görülemiyor, bu da bize en yakın akrabalarının hangi grup olduğunu söylemeyi zorlaştırıyor. Örümcekler, kamçılı örümcekler ve kamçılı akrepler gibi daha geniş bir gruba ait olabilirler. Hangi evrimsel akrabalığa sahip olursa olsun, bu dikenli araknitlerin vücut planlarıyla deney yaptıkları bir dönemden kalma oldukları açık.”

308 Milyon Yıllık Örümcek Fosili Karbonifer Dönemin Çeşitliliği ve Evrimsel Deneyler Adına Önemli Bir Keşif Olarak Görülüyor

Mazon Creek fosil bölgesi, geç Karbonifer dönemindeki yaşama önemli bir pencere sunuyor ve çok sayıda ilginç bitki ve hayvan fosili barındırıyor. Bu fosil ise 1980’lerde Bob Masek tarafından keşfedilmiş ve daha sonra David ve Sandra Douglass Koleksiyonu’na katılmıştı.

- Reklam -

İlginç detayları nedeniyle yeni bir tür olduğu anlaşılınca, Douglass ailesi fosili Chicago Arazisi Müzesi’ne bağışladı. Dunlop, “Douglassarachne cins ismi bu bağışı yapan Douglass ailesine atfen verildi. Acanthopoda ise hayvanın kendine özgü dikenli bacaklarına gönderme yapıyor,” dedi.

Douglassarachne acanthopoda Örümcek

Selden ve Dunlop’un yorumlarından da anlaşılacağı üzere, bu fosil bilim insanlarının karşısına bilmeceler çıkarıyor. Douglassarachne acanthopoda’nın akrabalık ilişkileri tam olarak çözülemiyor olsa da, bilim dünyası için önemli bir keşif. Özellikle Karbonifer’de farklı vücut planlarına sahip “deney” araknitlerinin yaşadığını gözler önüne seriyor. Kömür ormanlarının çöküşü ya da büyük yok oluşla günümüze ulaşamayan bu tuhaf canlıların izini sürmek, evrimin derinliklerini araştırmak açısından kıymetli bir fırsat sunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 11 ila 16 Milyon Yıl Önce Avustralya’da Yaşamış Dev Bir Örümcek Türüne Ait Fosil Bulundu

Sizler de yeni örümceğimsi türle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Phys

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Prens Alıntıları: Niccolo Machiavelli'den Çığır Açan Sözler

Siyaset Biliminin Çığır Açan Metinlerinden Niccolo Machiavelli İmzalı “Prens” Kitabından Öne Çıkan Alıntılar

Jack Quaid, The Boys 4. Sezon Hakkında Konuştu

Jack Quaid, “The Boys” 4. Sezon Hakkında Konuştu: “Şimdiye Kadar Yaptığımız En Çılgın Şey”