in ,

11 ila 16 Milyon Yıl Önce Avustralya’da Yaşamış Dev Bir Örümcek Türüne Ait Fosil Bulundu

Avustralya’da 11 ila 16 milyon yıl önce yaşamış ve oldukça iyi şekilde korunmuş dev bir örümcek fosili bulundu.

Avustralya'da Yaşamış Dev Örümcek Türü Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Milyonlarca yıl önce yoğun ormanlarla kaplı olan antik Avustralya, yeni türlerin fosilleriyle keşfedilmemiş geçmiş izlerini gün yüzüne çıkarıyor. Son zamanlarda Avustralya’nın iç bölgelerinde yaşamış ve avlanmış olan büyük bir örümceğin oldukça iyi korunmuş fosili keşfedildi.

Avustralya’da bulunan dördüncü örümcek fosili, dünya genelindeki en büyük fırça ayaklı kapan örümcek ailesi olan Barychelidae’ye ait yeni bir tür. Bu yeni tür yaklaşık 11 ila 16 milyon yıl önce yaşamış ve resmi olarak “Megamonodontium mccluskyi” adını aldı.

University of New South Wales ve Avustralya Müzesi’nden paleontolog Matthew McCurry bu keşfi şu şekilde açıklıyor:

- Reklam -

“Bugüne kadar kıta genelinde yalnızca dört örümcek fosili bulunmuştu, bu da örümceklerin evrimsel tarihini anlamayı zorlaştırıyordu. Bu nedenle bu keşif örümceklerin soyunun tükenmesi ve geçmişini anlama konusundaki bilgi eksikliğini gideriyor.”

Avustralya'da Yaşamış Dev Örümcek Türü Bulundu

Bu türün en yakın yaşayan akrabası şu anda Singapur’dan Papua Yeni Gine’ye kadar olan ıslak ormanlarda bulunuyor. Bu da örümcek grubunun bir zamanlar ana Avustralya’da benzer ortamları işgal ettiğini, ancak kıtanın giderek daha kurak hâle gelmesiyle soyunun tükendiğini gösteriyor.

Bu büyüleyici örümcek fosili, Yeni Güney Galler’in McGraths Flat olarak bilinen çimenlik bölgesinde bulunan zengin bir Miyosen dönemi fosil topluluğu içinde keşfedildi. Bu topluluk, bazen yumuşak dokuları koruyabilen bir tortul fosil yatağı olarak sınıflandırılıyor.

Antik Avustralya’nın Gizemli Geçmişi ve Dev Örümceklerin İzleri

Ancak etkileyici olan şeylerden biri de fosil yatağının içinde götit adı verilen demir açısından zengin bir kaya türünün bulunması. Bu tür kayalarda nadiren mükemmel fosiller yer alıyor. Araştırmacılar fosilin vücutta ince detayları rahatça görmelerini sağlayacak kadar ayrıntılı bir şekilde korunduğunu tespit etti. Bu nedenle fosil örümceğin modern Monodontium cinsine yakın bir konumda bulunsa da boyut olarak beş kat daha büyük olduğu belirtiliyor.

- Reklam -

Devasa örümcek fosilinin bulunmasının yanı sıra vücut özelliklerinin ayrıntılı olarak korunmuş olması da oldukça etkileyici. Bu konuyla ilgili olarak Canberra Üniversitesi’nden virolog Michael Frese şunları söylüyor:

“Taramalı elektron mikroskopisi, örümceğin iki his ayakları, ana vücut üzerindeki pençeler ve setaların ince detaylarını incelememize olanak tanıdı. Setalar çeşitli işlevlere sahip olabilen kıl benzeri yapılardır. Kimyasalları ve titreşimleri algılayabilir, örümceği saldırganlara karşı savunabilir ve hatta ses çıkarabilir.”

11 ila 16 Milyon Yıl Önce Avustralya'da Yaşamış Dev Bir Örümcek Türüne Ait Fosil Bulundu

Bu keşif aynı zamanda Avustralya’nın zaman içinde nasıl değiştiğine dair bazı önemli bilgilere de işaret ediyor. Günümüzde Avustralya’da Monodontium veya Megamonodontium örümcekleri yaşamıyor, bu da Miyosen döneminde ve sonrasında çevrenin kurumasının bazı örümcek soyunun yerel olarak tükenmesinden sorumlu olabileceğini gösteriyor.

Oldukça iyi korunmuş yeni örümcek fosili hakkındaki Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kıyamet Alametleri Yunanca Baskı

Ünver Alibey’in Derlediği Bilimkurgu Seçkisi “Kıyamet Alametleri” Felemenkçenin Ardından Yunancada

Life on Our Planet: Morgan Freeman Belgeseli | Fragman

Morgan Freeman’ın Anlatıcılığını Üstlendiği “Life on Our Planet” Belgeselinden Fragman Yayınlandı