in , ,

Gece Vakti Kendi Kendine Çalışmaya Başlayan 3D Yazıcılar Kısa Süreli Bir Kâbus Yaşattı

Teknik bir arıza sebebiyle kendi kendine çalışmaya başlayan 3D yazıcılar, kullanıcılara endişeli anlar yaşattı.

3D Yazıcılar
- Reklam -
- Reklam -

Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde bulunan Bambu Lam şirketi tarafından üretilen 3D yazıcılar, 15 Ağustos sabahında kullanıcılarına tatsız bir sürpriz yaptı. Teknik bir arıza nedeniyle gece boyunca kendi kendine çalışan cihazlar beklenmedik çıktılar üretti.

Üç boyutlu baskı teknolojisi 1980’li yıllarda başlasa da popülerleşmesi 2010’lu yılları bulmuştu. Artık 3D yazıcılar aracılığıyla uzayda et üretmenin bile mümkün hâle gelmesi bu cihazların önlerinin oldukça açık olduğunu da gösteriyor.

Ancak gelişen teknoloji, beraberinde bazı endişe veren teknik hataları da beraberinde getiriyor. Son teknoloji masaüstü 3D yazıcılar üreten Bambu Lab, geçen günlerde teknik bir aksaklık nedeniyle kullanıcılarını korkuttu. Gece boyunca çalışan Bambu X1C ve P1P model yazıcılar çeşitli baskılara imza attı. Üretilen çıktılar arasında başarısız baskılar ve bir önceki baskının kopyası bulunuyordu. Ayrıca bazı cihazlar önceki baskının üzerine yeni bir baskı yapmaya kalkarken bileşenlerine de zarar vermişti.

- Reklam -

3D Yazıcılar Endişeye Neden Oldu

Reddit’teki r/BambuLab başlığında paylaşılan kullanıcı deneyimlerine göre yazıcılar ayrı bir kullanıcı girişi yapılmadan bir gecede kendi kendine yazdırmaya başlamıştı.

Bambu Lab, yayınladığı resmi blog yazısında sorunu hâlâ araştırmaya devam ettiklerini duyurdu. Şirket, sorunlu kısmın bir bulut sistemi kesintisi olabileceğinden şüpheleniyor. Şirket sunucuların salı sabahı iki kısa kesinti yaşadığını ve bu süreçte gönderilen yazdırma komutlarının doğrulanamadığını; kesintilerin ardından da eski komutları tekrar tekrar yeniden gönderildiğini tahmin ediyor.

3D Yazıcılar Problem

Bambu yaşanan sıkıntıyı şimdilik, “Basitçe açıklamak gerekirse daha önce yazıcıya gönderilen yazdırma işi bulutta sıkışıp kaldı ve gecikmeli olarak başladı,” şeklinde tanımlıyor.

Aşırı Isınma Yangınlara Neden Olabilirdi

Bu hatalı işlemlerin birçok kullanıcı tarafından endişeyle karşılandığı da bildiriliyor. Bu cihazların evde yangın çıkarabilecek kadar ısınabilen birkaç uzaktan kontrollü makineden biri olduğu hatırlandığında yaşanan teknik arızanın daha büyük facialara neden olmaması büyük bir şans olarak görülüyor.

- Reklam -

3D Yazıcılar Hata

Bambu’nun yazıcıları gerçek bir yangının çıkmasını önleyebilecek termal kaçak korumasına sahip olsalar da Maker’s Muse adlı teknoloji kanalı geçen aylarda yayınladığı bir videoda bu sistemin iyileştirilmesi gerektiğini savunmuştu.

Öte yandan Bambu, “tüm sorumluluğu kabul ettiklerini” duyuruyor ve müşterilerinden özür diliyor.

Siz bu yaşananlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Verge

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for acimatriyarka acimatriyarka dedi ki:

    Eğer üretilen başarısız baskılar arasında daha önce komut verilmemiş korkunç figürler olsaydı tam korku filmi senaryosu olurdu. :slight_smile:

  2. Avatar for Vector Vector dedi ki:

    Praise be to the Omnissiah, dedirten bir olay olmuş.

  3. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    İnsanlarla makineler arasındaki savaş başladı. Bu bir uyarıydı bence. :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Thor 5 Hakkında Detaylar - Taika Waititi

“Thor 5” Filmi Yolda Olabilir: Taika Waititi Olası Yeni Projede Çıtayı Daha Yukarı Çıkartmak İstiyor

Kazikli Voyvoda Kanli Gozyaslari

Kazıklı Voyvoda’nın ‘Kanlı Gözyaşları’ Döktüğü Ortaya Çıktı: Efsanevi III. Vlad’a Dair Yeni Detaylar Keşfedildi