in , ,

Kazıklı Voyvoda’nın ‘Kanlı Gözyaşları’ Döktüğü Ortaya Çıktı: Efsanevi III. Vlad’a Dair Yeni Detaylar Keşfedildi

Kazıklı Voyvoda’nın kaleme aldığı mektuplar üzerinde yapılan kimyasal analiz, III. Vlad’ın sağlık durumuna dair önemli detayları ortaya çıkarttı.

Kazikli Voyvoda Kanli Gozyaslari
- Reklam -
- Reklam -

Kazıklı Voyvoda’nın sağlıklı durumu hakkında yeni bilgiler keşfedildi. 15. yüzyılda yaşayan Eflak Voyvodası III. Vlad, bugün Kont Drakula olarak bilinen ünlü kurmaca karaktere de ilham olmuştu. Vlad’ın mektupları üzerinde yapılan yeni bir çalışma, kendisine dair bazı ürpertici gerçekleri ortaya çıkardı.

Bram Stoker’ın dünyaca tanınan vampir hikâyesine ilham olan Eflak Voyvodası III. Vlad, esir aldığı askerleri kazığa oturttuğu için “Kazıklı Voyvoda” adını almıştı. Ünlü voyvodanın 15. yüzyıla tarihlenen bazı mektupları üzerinde bir süredir genetik araştırmalar yürütülüyordu.

Şimdi ise bu araştırmadan somut sonuçlar gelmeye başladı. Bilim insanları Vlad’ın muhtemelen deri ve solunum yolu rahatsızlıkları çektiğini ve hatta kanlı gözyaşları döktüğünü düşünüyor.

- Reklam -

vlad drakula kimdir

Acımasız prens 1400’lerin ortalarında Romanya’nın güney bölgesinde yaşamış ve birçok tarihçinin tahminine göre çoğu kazığa oturtularak olmak üzere 80.000’den fazla insanı katletmişti.

Kazıklı Voyvoda’nın Mektupları Drakula’nın Sağlık Durumuna Işık Tutuyor

Analytical Chemistry adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre İtalya’daki Catania Üniversitesi’nden Vincenzo Cunsolo’nun da aralarında bulunduğu bir grup araştırmacı, prensin sağlığı ve 500 yıl önce yaşadığı çevre hakkında daha fazla bilgi edinmek için III. Vlad tarafından kaleme alınan mektupları analiz etti.

Araştırmacılar, bu belgelerde bulunan molekül ve proteinlerin, acımasız askeri liderin yaşamı ve zamanına dair eşsiz bir anlayış sağlayabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar etilen-vinil asetat (EVA) adlı özel bir plastik film kullanarak proteinleri ve molekülleri mektup kâğıdına zarar vermeden çıkartmayı başardılar.

Daha sonra, laboratuvarlarda kimyasalları karakterize etmek için yaygın olarak kullanılan kütle spektrometresi adlı bir teknikle kâğıttaki binlerce farklı küçük peptit molekülünü tanımladılar.

Kazıklı Voyvoda Kanlı Gözyaşları MEktup

Bu moleküller arasında bilim insanları özellikle en çok bozunmuş proteinlere odaklandılar. Çünkü bunlar muhtemelen en eski proteinlerdi ve bu nedenle, mektuplara daha yakın zamanda temas eden diğer insanlardan kaynaklanabilecek yeni, daha az bozunmuş proteinler ayırt edilebilecekti.

Araştırmacılar deri, solunum ve kanla ilgili insan kaynaklı toplam 16 protein tespit etmeyi başardı.

- Reklam -

Yeni bulgular Vlad’ın muhtemelen solunum sorunları yaşadığını ve hatta -ürkütücü karakterine uyacak şekilde- kanlı gözyaşları dökmesine neden olabilecek hemolakri hastalığına sahip olabileceğini gösteriyor.

Bilim insanları ayrıca Vlad’ın veba ile bağlantılı bakterilere ve hatta sinir bozucu meyve sineklerine maruz kalmış olabileceğini de ifade ediyor.

Yazılı Belgeler Üzerindeki Kimyasal Araştırmalar, Döneme ve Kişilere Dair Yeni İpuçları Keşfetmekte Kullanılıyor

Yapılan bu araştırma, geçmişin önemli belgelerini ve bunları yazmış olabilecek kişileri daha iyi anlamak için benzer tekniklerin nasıl kullanılabileceğine ışık tutuyor.

Bilim insanları mektuplara Voyvoda’nın dışındaki kişilerin de temas etmiş olabileceğine şu sözlerle dikkat çekiyor:

“Ortaçağdan birçok insanının bu belgelere dokunmuş olabileceğini belirtmek gerekir. Ancak en eski proteinlerin bu mektupları yazan ve imzalayan Kazıklı Voyvoda’ya ait olduğu da inkâr edilemez.”

Kazıklı Voyvoda Mektupları Kanlı Gözyaşları

Drakula’nın köken hikâyesi hakkında daha detaylı bilgi için tarihçi yazar Mehmet Berk Yaltırık’ın bu bağlantıdaki yazısına göz atabilirsiniz.

Siz Kazıklı Voyvoda hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, kültür dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Canavar nasıl gözyaşı dökebilir ki. Gözyaşı değildir o, gözyaşı olsa duramaz. Olsa olsa timsahın kanlı gözyaşlarıdır :slightly_smiling_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

3D Yazıcılar

Gece Vakti Kendi Kendine Çalışmaya Başlayan 3D Yazıcılar Kısa Süreli Bir Kâbus Yaşattı

David Dastmalchian - James Bond Kötüsü

David Dastmalchian, “James Bond” Serisinde Kötü Karaktere Hayat Vermek İstiyor