in ,

Knut Hamsun’un Başyapıtı “Açlık” Yeni Çevirisiyle Yeniden Türkçede

Açlık bir kez daha Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Knut Hamsun’un başyapıtı sayılan eser, Timaş Yayınları etiketini taşıyor. | Ön Okuma

Açlık: Knut Hamsun Kitabı Yeniden Türkçede
- Reklam -
- Reklam -

Açlık romanı yeni bir çeviri ve kapak tasarımıyla bir kez daha Türkçe raflarında. Norveçli yazar Knut Hamsun’un başyapıtı, bu sefer Timaş Yayınları etiketiyle çıkıyor.

Gerçek adı Knud Pedersen olan Knut Hamsun, 4 Ağustos 1859’da Norveç’in kuzeyindeki Lom kasabasında doğdu. Modern edebiyatın önemli figürlerinden biri olarak kabul edilen isim ilk romanını 18 yaşında kaleme aldı. Sonrasında ise Bir Karşılaşma adlı romanını Bodö’de bir kitapçı yayımladı. Yazarın kitaptaki imzası Knut Pedersen Hamsund şeklindeydi.

Yazar asıl kariyerine 1890’larda başladı ve ilk büyük başarısını Açlık adlı eseriyle elde etti. Bu eser, yazarın çağdaşları tarafından cesur ve yenilikçi bir yaklaşım sergilediği için dikkat çekti. Genellikle insan psikolojisi ve iç dünyası üzerine derinlemesine bir odaklanma, karakter analizi ve duygusal yoğunluk ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

- Reklam -

Yazar, Göçebe adlı romanıyla 1920’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Ancak II. Dünya Savaşı sırasındaki Nazi Almanyası’na duyduğu sempati ve destek nedeniyle, sonraki yıllarda itibarı zedelendi.

Orijinal adı Sult olan ve ilk defa 1890 yılında yayımlanan kitabın tanıtımına aşağıdan göz atabilirsiniz.

Açlık – Knut Hamsun | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Açlık - Knut Hamsun

Knut Hamsun modern edebiyatın ruhun mücadelelerini ifade etmesi gerektiğine olan inancını, çarpıcı modern başyapıtı Açlık’ta gözler önüne serer. İlk kez 1890 yılında Norveççe olarak yayımlanan ve Hamsun’un yazar olmadan önce yaşadığı yoksulluğa ve bu süreçteki tecrübelerine dayanan Açlık, Norveç’in başkenti Kristiania sokaklarında yiyecek arayan isimsiz bir genç adamın hikâyesini anlatır.

Açlıktan ölmek üzere olan bu genç, dış dünyaya karşı sağlam durmaya ve rasyonellik yanılsaması yaratmaya çalışsa da iç dünyası giderek daha rahatsız ve kuruntulu bir hal alır. Başkalarına karşı naziktir, sahip olduğu az şeyle bile oldukça cömerttir ama aynı zamanda kendini geçindirmek için iş bulmayı reddeder; açlık çektikçe zihni de bedeni de daha da hastalanır.

- Reklam -

Açlık, yoksulluğun ve umutsuzluğun yakıcı bir portresinin yanı sıra modern kent yaşamı ve büyük şehirlerdeki yoksullar için işlerin ne kadar çaresiz hale gelebileceğine dair keskin bir sosyal tablo ortaya koyar. Nobel Edebiyat Ödüllü Hamsun, bu modern klasik eseriyle yazarlık kariyerinde sivrilecek bir yapıt ortaya koyar.

“Çağımızın yazarları arasında, orijinal yaratıcılık yönünden Hamsun’u kenara itebilecek tek bir kişi bile göremiyorum. Üslubu dış görünüşüyle ihtişam ve süsten uzaktır. Güzellik onun sadeliğinde gizlidir… Anlatırken felsefe yapar. Ama onun önceden ne diyeceğini kestirmeye çalışmak boşunadır. Ahlaki bir dogma, sosyal bir hipotez ortaya atmaz. Onun düşünceleri bir ideal kadar hürdür.” -Maksim Gorki

Toplamda 176 sayfadan oluşan kitabın çevirisini Damla Güler Eren yapıyor. Kapak tasarımını ise Barış Şehri üstleniyor. Açlık, Ocak 2024 itibarıyla Türkçe raflarındaki yerini almaya başladı.

Son olarak kitabın ilk sayfalarını içeren tadımlık ön okumasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Knut Hamsun ve eserleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitap haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Kapak tasarımı acayip kötü.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Andrew Garfield "Frankenstein" Filminden Ayrıldı

Guillermo del Toro’nun “Frankenstein” Filminde Andrew Garfield Yerine Jacob Elordi Yer Alacak

Peregrine Uzay Araci NASA Ay

NASA 50 Yıl Sonra Ay’a Uzay Aracı Yollamıştı: Peregrine, Ay Yüzeyine Yumuşak İniş Şansını Kaybetti