in ,

NASA 50 Yıl Sonra Ay’a Uzay Aracı Yollamıştı: Peregrine, Ay Yüzeyine Yumuşak İniş Şansını Kaybetti

Peregrine uzay aracı, teknik bir problem nedeniyle Ay’a yumuşak iniş yapmayacak. Uzmanlar, görevin süresini uzatabilmek için çözüm arıyor.

Peregrine Uzay Araci NASA Ay
- Reklam -
- Reklam -

Peregrine uzay aracı tahrik sisteminde yaşanan teknik problem nedeniyle Ay’a yumuşak iniş yapma şansını yitirdi. NASA, 50 yıl sonra Dünya’nın uydusuna gönderdiği uzay aracında ciddi bir problemle karşı karşıya.

ABD, Hindistan, Çin ve Rusya’nın Ay’daki yarışının yeni raundu ABD için kötü başladı. 50 yıl sonra ilk defa Ay’a uzay aracı gönderen NASA, yakıt sızıntısı nedeniyle uyduya yumuşak bir iniş yapamayacak.

Pittsburgh havacılık şirketi Astrobotic tarafından geliştirilen Peregrine ay aracı, dün gece Vulcan roketinden ayrıldıktan kısa bir süre sonra Ay yüzeyine inme ihtimalini neredeyse tamamen yitirdi.

- Reklam -

Astrobotic tarafından tasarlanan ve işletilen Peregrine uzay aracı dün gece United Launch Alliance’ın yeni Vulcan roketiyle uzaya yollandı. Cape Canaveral, Florida’dan yapılan kalkış, uzay aracının roketten ayrılmayı başarmasıyla kusursuz bir şekilde gerçekleşti.

Peregrine Uzay Aracı NASA Ay Görevi

Ancak Peregrine Ay’a doğru ilerlemeye başladıktan kısa bir süre sonra itiş sisteminde bir sorunla karşılaştı. Şirket, Astrobotic kontrolörlerinin görevi kurtarmak için çalışmasına rağmen, iniş aracının “kritik” miktarda itici yakıt sızdırmaya başladığını ve bunun da Ay’a iniş umutlarını neredeyse tamamen yok ettiğini söyledi.

Peregrine Uzay Aracında Yaşanan Sorunların Aydından Ay Hedefleri Tehlikeye Girdi

Astrobotic’in yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Şu anda amaç Peregrine’i Güneş’e dönük konumunu koruma yeteneğini kaybetmeden ve ardından güç kaybetmeden önce Ay’a olabildiğince yaklaştırmaktır.”

İlk pürüz Astrobotic’in uzay aracının bataryalarını şarj etmek üzere güneş enerjisi sağlamak için gerekli olan Güneş’e dönük pozisyonu elde etmesini engelleyen bir itici güç anomalisi rapor etmesiyle ortaya çıktı.

Şirket, bataryaların “operasyonel olarak düşük seviyelere” ulaşmaya başlamasıyla birlikte aracın Ay’a iniş yapma kabiliyetinin tehdit altına girdiğini söyledi.

Firma, kontrolörlerin güneş panellerinin bataryalarını şarj edebilmesi için aracın yönünü değiştirmeyi başardığında iyimser bir tablo çizdiklerini ifade etti. Ancak pazartesi günü geç saatlerde, bir itici güç arızası nedeniyle aracın itici yakıtını tüketmeye başlaması umutları iyice azalttı.

Astrobotic, uzay aracının gücünü kaybetmeden önce “mevcut yakıt tüketimine dayanarak” 40 saat daha devam edebileceğini tahmin etti.

- Reklam -

Peregrine Uzay Aracı NASA Ay Görev

NASA Ay Görevleri için Birçok Özel Şirket Çalışıyor

Öte yandan Astrobotic, ABD’yi bu yıl Ay’a geri götürmek için yarışan özel Amerikan şirketlerinden sadece biri. Ay’a gitmeyi hedefleyen diğer şirket Houston’daki Intuitive Machines. Bu firma şubat ayı ortasında NASA’nın finansmanıyla SpaceX ile gerçekleştireceği bir uçuşla beraber bir iniş aracı fırlatmayı hedefliyor.

Uzay ajansı ayrıca Peregrine’deki NASA yüklerinden dördüne ait kopyaların gelecekteki uçuşlarda uçmasının beklendiğini söylüyor.

Astrobotic’in yıl sonunda fırlatılması hedeflenen bir başka Ay görevi için daha sözleşmesi bulunuyor.

NASA’nın keşiften sorumlu yönetici yardımcısı Joel Kearns yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti:

“Uzay uçuşlarında pek çok zorluk var ve Artemis görevinin bir parçası olarak bizi Ay yüzeyine robotik dönüşe bir adım daha yaklaştıran Astrobotic ve NASA ekipleriyle inanılmaz gurur duyuyoruz. Bu teslimat hizmeti modeli ajans için bir ilkti. Yeni şeylerin risk oranları ise daha yüksektir.”

Geçen günlerde ise bir grup bilim insanı, Ay görevlerinde aceleci olunmaması gerektiğine yönelik bir toplantı talebiyle Birleşmiş Milletler’in kapısını çalmıştı.

Peregrine uzay aracı konusunda yaşanan talihsizliğe dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: USA Today

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Açlık: Knut Hamsun Kitabı Yeniden Türkçede

Knut Hamsun’un Başyapıtı “Açlık” Yeni Çevirisiyle Yeniden Türkçede

Yaşamın Başlangıcı Hakkında 1,75 Milyar Yıllık Önemli Keşif

Bilim İnsanları Yaşamın Başlangıcı Hakkında 1,75 Milyar Yıllık Bir Sır Keşfetti