in ,

Akrep ve Örümcek Gibi Eklem Bacaklıların Bilinen En Eski Atası Ortaya Çıktı: 478 Milyon Yaşında

Denizlerde yaklaşık yarım milyar yıl önce yüzen küçük bir canlının, örümcekler, akrepler ve diğer eklem bacaklıların en eski atası olarak tanımlandı.

Akrep ve Örümceklerin En Eski Atası Ortaya Çıktı
- Reklam -
- Reklam -

Yaklaşık 478 milyon yıl önce Dünya’nın okyanuslarında yüzen, segmentli ve sadece 5 milimetre uzunluğundaki küçük bir yaratık, şimdi örümceğimsiler ve kabuklular gibi önemli hayvan gruplarının en eski atası olarak tanımlandı. Setapedites abundantis adı verilen bu canlı, günümüzde Fas’ın bulunduğu bölgeyi kaplayan büyük bir okyanustan kalma fosiller arasında keşfedildi.

Fosiller ilk olarak 20 yıldan fazla bir süre önce keşfedildi. Ancak paleontologlar şimdi bunları detaylı bir şekilde inceleyerek Euchelicerata adı verilen bir eklem bacaklılar sınıfına ait olduğunu anladılar. Lozan Üniversitesi’nden paleontolog Lorenzo Lustri, şunları söyledi:

“Başlangıçta bu fosili sadece tanımlamak ve adlandırmak niyetindeydik. Onun bu kadar çok sır barındıracağını hiç tahmin etmemiştik. Bu yüzden dikkatli gözlemler ve analizler sonrasında, evrim ağacındaki önemli bir boşluğu doldurduğunu fark etmek heyecan vericiydi.”

- Reklam -

Akrep ve Örümcek Gibi Eklem Bacaklıların Bilinen En Eski Atası Ortaya Çıktı: 478 Milyon Yaşında

Artropodlar ya da bilinen adıyla eklem bacaklılar, böcekler, çok ayaklılar, kabuklular ve örümcekleri kapsayan ve dünya hayvan yaşamının yaklaşık yüzde 75’ini temsil eden, çok çeşitli ve bol bulunan omurgasız bir grup. Bu grup içinde alt gruplar da mevcut. Chelicerates olarak bilinen ve avlarını kavrayıp zehirlemek için pençe veya pens şeklinde ağız parçalarına sahip olan artropodlar bu alt gruplardan biri. Örümcekler, akrepler, kılıçkuyrukları, akarlar ve keneler bu grupta yer alırken, aynı zamanda deniz akrepleri gibi birkaç soyu tükenmiş grup da bulunmakta. Ancak bu farklı hayvanların ne zaman ve nasıl diğer artropodlardan ayrılıp kendi evrimsel yollarına başladıkları tam olarak bilinmiyor.

Akrep ve Örümceklerin En Eski Atası Evrimsel Biyoloji Adına Önemli Bulgular Sağlayacak

Offacolidae, euchelicerates olarak bilinen bir grup içinde yer alıyor. Bu da Setapedites abundantis’in artropod ailesi ağacının bu belirli dalının bilinen en eski üyesi olduğunu ve erken artropodlar ile Euchelicerata arasındaki boşluğu doldurduğunu gösteriyor.

Şu an için fosilin pozisyonu belirlenmiş durumda. Bir sonraki adım, benzersiz özelliklerinin ortaya çıkışını ve evrimini daha iyi anlamak için daha fazla çalışmak. Bu da bilim insanlarının günümüz örümceklerinin nasıl ortaya çıktığını ve evrimsel süreçlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

- Reklam -

Akrep ve Örümcek Gibi Eklem Bacaklıların Bilinen En Eski Atası Ortaya Çıktı: 478 Milyon Yaşında

Nature Communications dergisinde yayımlanan bulgular, 478 milyon yıllık bir canlının sadece fosil kayıtlarında değil, aynı zamanda evrimsel biyoloji alanında da önemli bir yer tuttuğunu gösteriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 11 ila 16 Milyon Yıl Önce Avustralya’da Yaşamış Dev Bir Örümcek Türüne Ait Fosil Bulundu

Akrep ve örümceklerin atasıyla ilgili yeni bulgular hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Furiosa Filminden Beklenmedik Açılış Günü Gişe Hasılatı

“Furiosa: A Mad Max Saga” Açılış Günü Gişe Hasılatı ile Hayal Kırıklığı Yarattı

Arıların Tarihi - Maja Lunde | Haftanın Kitabı #323

Arıların Tarihi – Maja Lunde | Haftanın Kitabı #323