in , ,

Alaska’da Dinozor İzleriyle Dolu Kayıp Dünya Keşfedildi

Alaska’da bulunan 100 milyon yıllık fosil alanı, dinozorların yaşadığı canlı bir Kretase ekosistemine pencere açıyor.

Alaska'da Dinozor İzleriyle Dolu Kayıp Dünya Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Alaska’nın dağlık eteklerinde dinozorların fosilleşmiş ayak izleri, dışkı örnekleri ve ağaç kütükleri keşfedildi. Bulgular, milyonlarca yıl önce devasa yaratıkların cirit attığı ormanlara adeta bir portal oluşturuyor.

Alaska Fairbanks Üniversitesi’nin duyurduğu keşif, De Long Dağları’nın altında saklı bir hazineyi ortaya çıkarıyor: 100 milyon yıllık izler ve diğer fosillerden oluşan bir ekosistem. 2015 ve 2017 yılları arasında yapılan araştırmalarda 75 adet etçil ve otçul dinozor izi bulundu. İzler her boyutta dinozorun varlığını gösteriyor.

Bölgenin korunmuş olması, 60 santimetrelik ağaç kütükleri, yapraklar ve dışkı fosilleri gibi inanılmaz ayrıntıları da gözler önüne seriyor. Açıklamada yer alan çalışmanın baş yazarı, New Mexico Doğal Tarih ve Bilim Müzesi’nin başkan yardımcısı Anthony Fiorillo, “Bu alan inanılmaz derecede zengin dinozor ayak izleriyle doluydu,” dedi ve ekledi:

- Reklam -

“Sanki milyonlarca yıl öncesinin ormanlarında yürüyormuş gibiydik.”

Alaska'da Dinozor İzleriyle Dolu Kayıp Dünya Keşfedildi

Bulgular, yaklaşık 94 milyon ila 113 milyon yıl öncesine ait olan Kretase döneminin Albian-Senomanian Çağı’na dayanıyor. İzlerin çoğunluğu (%59’u) iki ayaklı otçullara ait. Bu grup, çalışmada tanımlanmayan miğferli parestegosauruslar gibi hayvanları içeriyor. Dört ayaklı otçullar izlerin %17’sini oluştururken, bunlar arasında üç boynuzlu Triceratops’u içeren ceratopsianlar da bulunuyor.

Alaska’nın Unutulmuş Dünyası: Dinozor İzleriyle Dolu Bir Zaman Kapsülü

Bu ekosistem ayrıca etçil dinozorlara da ev sahipliği yapıyor. İzlerin %9’unun etobur ve kanatsız teropodlara ait olduğu düşünülüyor. Bazı izlerin Suskityrannus gibi tyrannosauroid theropod boyut aralığında olduğu belirtiliyor. Suskityrannus, 1 metre boyunda bir “mini rex” olarak adlandırılan bir tyrannosaurus örneği ve at büyüklüğündeki Timurlengia gibi teropodlara örnek gösterilebilir.

Son olarak keşfedilen izlerin %15’i ise kıyı kuşlarına ait. Kuzey Amerika’da yaşayan kıyı kuşlarının neredeyse yarısı bölgenin sıcak aylarında Arktika’da üremişti. Araştırma ekibi burada bulunan soyu tükenmiş kıyı kuşu izlerinin sıklığının Kretase döneminde de aynı şekilde gerçekleştiğini düşündürdüğünü belirtiyor.

- Reklam -

Alaska'da Dinozor İzleri Keşfedildi

Ekip ayrıca bölgeyi kullanarak eski Arktika’nın sıcak ve nemli iklimi hakkında daha fazla bilgi edindi. Odun parçalarından yıllık ortalama yağış miktarını hesaplayarak, Arktik dinozorlarının günümüz Güney Florida’sına benzer bir iklimde yaşadıklarını buldular. Fiorillo şunları söyledi:

“Hava, bugünkünden çok daha sıcaktı ve daha ilginci olan ise çok yağmur yağıyordu.” dedi. “Analiz ettiğimiz örnekler, iklimin kabaca günümüz Miami’sine eşdeğer olduğunu gösteriyor. Bu oldukça önemli bir bilgi.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dinozorlardan Bile Eski: 130 Milyon Yıl Önce Yaşamış Bir Canlının Fosilleşmiş Deri Kalıntıları Bulundu

Yeni bulgularla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Warner Bros. Discovery Anime Japonya

Warner Bros. Discovery Anime Üretiminde Gaza Bastı: Yılda 10’dan Fazla Anime Dizisi Hedefleniyor

Osmanlı'da Ruh Çağırma - Özgür Türesay

Osmanlı’da Manyetizmacılık ve İspiritizmacılık Kavramlarını İnceleyen “Osmanlı’da Ruh Çağırma” Kitabı Çıktı