in ,

Osmanlı’da Manyetizmacılık ve İspiritizmacılık Kavramlarını İnceleyen “Osmanlı’da Ruh Çağırma” Kitabı Çıktı

Özgür Türesay’ın “Osmanlı’da Ruh Çağırma” kitabı raflardaki yerini alıyor. Eser, Fol Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

Osmanlı'da Ruh Çağırma - Özgür Türesay
- Reklam -
- Reklam -

Özgür Türesay imzalı Osmanlı’da Ruh Çağırma Fol Kitap tarafından yayımlandı. Eser, Osmanlı’nın son döneminde imparatorluk topraklarının ev sahipliği yaptığı manyetizmacılık ve ispiritizmacılık kavramlarını ele alıyor.

Fol Kitap daha önce Osmanlı’nın Üç Harflileri kitabını okurlarla buluşturduğu Acaib Garaib dizisine yeni bir çalışma ekliyor. Tam adı Osmanlı’da Ruh Çağırma: 1850’lerden 1910’lara Osmanlı İmparatorluğu’nda Manyetizmacılık ve İspiritizmacılık olan kitap bu ay itibarıyla okurların beğenisine sunuldu.

Kitabı kaleme alan Özgür Türesay; daha önce Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Osmanlı Dünyasında Üretmek, Pazarlamak, Yaşamak isimli çalışmasıyla tanınıyor. 1941 Berlin doğumlu olan Türesay; üniversite eğitimini Hamburg, İstanbul ve Bloomington/Indiana’da tamamladı. 1971’den 1987’ye dek ODTÜ’de akademisyen olarak görev aldı. 1980’de doçent, 1986’da ise profesör oldu.

- Reklam -

Türesay’ın yeni kitabı beş ana bölüm altında şekilleniyor:

  • Terimler ve Tanımlar: Doğaüstü, Doğaötesi, Spiritüalizm, İspiritizmacılık, Manyetizmacılık, Okültizm, Ezoterizm, Paraspikoloji, Metapsişik
  • Avrupa’dan Osmanlı İmparatorluğu’na Ölüler ve Ruhları
  • 1870’lerden 1910’lara Osmanlı Matbuatında Manyetizmacılık ve İspiritizmacılık
  • 1910: Matbuatta İspiritizmacılık Fırtınası
  • İspiritizmacı Süreli Yayınlar

Osmanlı’da Ruh Çağırma – Özgür Türesay | Arka Kapak Tanıtımı

Osmanlı’da Ruh Çağırma - Özgür Türesay

19. yüzyıl pek çok savaş ve devrimin getirdiği bunalımların yanı sıra teknolojide muazzam ilerleyişin sahnesi de oldu. Telgrafın ve telefonun icadıyla bir arada olmak için aynı mekânda olma gerekliliğini dahi yıkan iletişim teknolojisinin insana her şeyi yapabilme kudreti verdiği zannına düşüldü.

- Reklam -

Öte yandan, uzakları yakın eden iletişim ve ulaşım devrimlerine rağmen muktedir insanın ölüm karşısında çaresizliği daha derinleşti. İnsanın ölüm ve varlık üzerine anlam arayışı, telgraf telinin öte dünyaya uzanma ihtimalinde tezahür etti. Yakınlarını kaybedenler, şeytanını arayan Faust’lar ve bazen de tahttan indirilen V. Murad gibi ruhi bunalımlar yaşayanlar ruhlarla iletişime geçme vaadinde bulunan ispiritizmacılar ve manyetizmacılarla yan yana geldi.

Ruh çağırma seanslarında ruhlar vasıtasıyla masaları hareket ettirenler, resim çizenler, Platon’un Eski Yunanca metinlerini aktaranlar mistik ile bilimselin, materyalist ile maneviyatçının arasında bir yolda telsiz iletişim aygıtlarının icat edilmesine öncülük eden pek çok deneyle varoluşun sınırlarını zorladılar. Avrupa ve Amerika’dan gelen bu arayış, Osmanlı entelektüeli için de geleneksel inanç ve kavramlarla harmanlanmış cevaplar manzumesi sunuyor.

Toplamda 232 sayfadan oluşan eser, Mart 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Osmanlı’da Ruh Çağırma kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Alaska'da Dinozor İzleriyle Dolu Kayıp Dünya Keşfedildi

Alaska’da Dinozor İzleriyle Dolu Kayıp Dünya Keşfedildi

Liam Neeson Star Wars'a Dönüş Hakkında Konuştu

Liam Neeson, “Star Wars” Evrenine Dönüş Hakkında Konuştu: “Bunun İçin Artık Çok…”