in ,

Yazar Alev Alatlı 79 Yaşında Hayatını Kaybetti

Alev Alatlı hayatını kaybetti. Bir süredir tedavi gören 79 yaşındaki yazarın ölüm haberini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu.

Alev Alatlı 79 Yaşında Hayatını Kaybetti
- Reklam -
- Reklam -

Alev Alatlı yaşamını yitirdi. 79 yaşında hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazarın bir süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiğini sosyal medya üzerinden duyurdu.

Koca, Twitter (X) üzerinden paylaştığı gönderine yazarın ölüm haberini şu sözlerle duyurdu:

“Alev Hanımı kaybettik.

- Reklam -

“Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, ’Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz.’ demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım. Alev Alatlı, fikir ve sanat hayatımızın büyük isimlerindendi. 2014 yılında edebiyat dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ö”dülü başta olmak üzere, pek çok ödülle onurlandırılmıştı. Hepimizin başı sağ olsun.”

Alev Alatlı’nın cenazesi 3 Şubat 2024 tarihinde Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak namazın ardından Mihrişah Valide Sultan Haziresi’nde düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

Yazar Alev Alatlı Geride Birçok Edebiyat Eseri Bıraktı

Alev Alatlı 79 Yaşında Hayatını Kaybetti

Yazar Alev Alatlı, 1944 yılında İzmir’de doğdu. Liseyi babasının askerî elçi olarak çalıştığı Japonya’nın başkenti Tokyo’da okudu. Ekonomi ve istatistik lisansını Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan yazar, ekonometri alanında yüksek lisans eğitimi almak için Fulbright bursuyla Amerika’ya gitti.

Fikir ve sanat dünyasındaki çalışmalarıyla anılan Alatlı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Devlet Planlama Teşkilatı’nda kıdemli ekonomist olarak görev aldı.

Edward Said imzalı Covering Islam (Haberlerin Ağında İslam) ve The Question of Palestine (Filistin’in Sorunu) eserlerini Türkçeye tercüme eden Alatlı; bu çalışmalarının ardından Filistin davasına yaptığı katkı nedeniyle 1986’da Tunus’ta sürgünde olan Yaser Arafat’tan Özgürlük Madalyası aldı.

- Reklam -

1977’de ise Yaseminler Tüter mi Hâlâ? kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen edebiyat yarışmasında Yılın En İyi Romanı ödülüne değer bulundu.

Cumhuriyet Gazetesi çatısı altında Bizim English dergisini hazırlayan Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak çalışmalar gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne Layık Görülmüştü

Yazar Alev Alatlı 79 Yaşında Yaşamını Yitirdi

Yazarın ölümü üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da başsağlığı mesajı yayımlayarak, Alatlı’nın düşünce dünyasına ve edebiyatına katkılarını vurguladı. Alev Alatlı, 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüş ve 2018’de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyeliğine atanmıştı.

Alev Alatlı, Kelebek Etkisi Söyleşileri, Batı’ya Yön Veren Metinler, Dünya Nöbeti, Schrödinger’in Kedisi ve Suç Ortağı Hollywood Kaan’ın Kitabı gibi eserleriyle tanınıyordu.

Alev Alatlı ve eserleri hakkındaki yorumlarınızı ve duygularınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Güncel haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin. Bir iki kitabını okumuştum. En çok da Schrödinger’in Kedisi serisini merak ederdim ama okuyamadım.

  2. Avatar for AlperC AlperC dedi ki:

    Çok, çok büyük entelektüeldi, Allah rahmet eylesin.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Deus Ex Oyun İptal - Embracer Group Küçülmesi

Embracer’ın Küçülmesi Eidos Montreal’ı da Vurdu: “Deus Ex” Oyunu İptal Edildi, 97 Kişi İşten Çıkarıldı

Brad Pitt, Quentin Tarantino'nun Son Filmi The Movie Critic'te Rol Alabilir

Brad Pitt, Quentin Tarantino’nun Son Filmi “The Movie Critic”in Başrolünde Yer Alabilir