in ,

Amazon Yağmur Ormanlarındaki 2.000 Yıllık Kayıp Şehirler Lazer Sensör Teknolojisi Sayesinde Ortaya Çıkarıldı

Amazon yağmur ormanlarında 2.000 yıldır keşfedilmeyi bekleyen kayıp şehirler, lazer sensör teknolojisi sayesinde gün yüzüne çıkartıldı.

Amazon Yağmur Ormanları Kayıp Şehirler
- Reklam -
- Reklam -

Amazon yağmur ormanlarında uzun zamandır gözden uzak kalmış kayıp şehirler yeni bir teknoloji sayesinde ortaya çıkarıldı. Arkeologlar, bölgede yaklaşık 2.000 yıl önce kurulmuş ve en az 10.000 çiftçiye ev sahipliği yapmış bir dizi kaya şehrini tespit etti.

Geçen kasım ayında, Brezilya’daki kuraklık sebebiyle Praia das Lajes bölgesinde uzun süre boyunca sular altında kalmış gravürler kendiliğinden ortaya çıkmıştı. Şimdiki keşfin ardında ise doğa değil teknolojik imkânlar yer aldı.

Arkeolog Stéphen Rostain, lazer sensör teknolojisiyle yapılan haritalandırma sonucunda Ekvador’daki bir dizi höyük ve gömülü yolu ortaya çıkarmayı başardı. Perşembe günü Science dergisinde yayımladığı makaleyle gelişmeleri aktaran Rostain, öncesinde yaptığı açıklamada, “O zamanlar tüm bunların nasıl bir araya geldiğinden emin değildim,” ifadesini kullandı.

- Reklam -

Amazon Yağmur Ormanları Şehirleri

Lazer sensör teknolojisiyle yapılan son haritalama, bu alanların And Dağları’nın ormanlık eteklerine sıkışmış, yaklaşık 1.000 yıl süren yoğun bir yerleşim ağının ve bağlantı yollarının bir parçası olduğunu ortaya çıkardı.

Amazon Ormanlarında “Kayıp Şehirler Vadisi” Bulundu

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’ndeki araştırmaları yöneten Rostain keşif hakkında, “Burası kayıp bir şehirler vadisiydi. Bu inanılmaz bir şey,” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, yerleşimlerin Upano halkı tarafından MÖ 500 ile MS 300 ila 600 yılları arasında, o sıralar Avrupa’da hüküm süren Roma İmparatorluğu’yla kabaca eşzamanlı bir dönemde kullanıldığını tespit etti.

6.000’den fazla toprak höyük üzerine inşa edilen konut ve tören binaları, drenaj kanalları olan tarım alanlarıyla çevriliydi. Kayıp şehirlere ait en büyük yol 10 metre genişliğindeydi ve 10-20 kilometre boyunca uzanıyordu.

En Az 10.000 Kişi Yaşıyordu

Aynı Fransız enstitüsünde görev yapan çalışmanın eş yazarlarından arkeolog Antoine Dorison, bölgedeki nüfusu tahmin etmek zor olsa da alanın en az 10.000 kişiye ev sahipliği yaptığını ve belki de en yoğun döneminde 15.000 – 30.000 civarı insanı barındırdığını söyledi. Bu popülasyon, o zamanlar Britanya’nın en büyük şehri olan Londra’nın nüfusuyla karşılaştırıldığında kulağa oldukça dikkat çekici geliyor.

Amazon Yağmur Ormanları Kayıp Şehir

Florida Üniversitesi’nden arkeolog ise Michael Heckenberger şu değerlendirmeyi yaptı:

- Reklam -

“Bu çok yoğun bir yerleşimi ve son derece karmaşık bir toplumu gösteriyor. Bölge için ne kadar erken olduğu düşünülürse kendi sınıfında önemli bir sonuç.”

Exeter Üniversitesi arkeologlarından José Iriarte, yolları ve binlerce toprak höyüğü inşa etmek için ayrıntılı bir organize işgücü sistemi gerektiğine dikkat çekti. Iriarte açıklamasına şu şekilde devam etti:

“İnkalar ve Mayalar taşla inşa ettiler. Ancak Amazon’daki insanların inşa etmek için genellikle taşları yoktu. Onlar da yapıları çamurla inşa ettiler. Yine de bu durum muazzam miktarda emek gerektiriyor.”

Amazon genellikle “sadece küçük insan gruplarının yaşadığı bozulmamış bir vahşi doğa” olarak düşünülüyor. Ancak son keşifler geçmişin gerçekte ne kadar karmaşık olduğunu gözler önüne süren cinsten.

Bilim insanları son zamanlarda Bolivya ve Brezilya da dahil olmak üzere Amazon’un birçok farklı bölgesinde yağmur ormanlarında yaşamış toplumlara dair kanıtlar buldular.

Rostain değerlendirmesini şu sözlerle noktaladı:

“Amazon’da her zaman inanılmaz bir insan ve yerleşim çeşitliliği olmuştur. Yaşamanın tek bir yolu yoktur. Onlar hakkında daha yeni yeni bilgi ediniyoruz.”

Siz bu kayıp şehirlerin ortaya çıkartılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nick Frost - Ejderhanı Nasıl Eğitirsin - Gobber the Belch

Nick Frost, Live-Action “Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?” Filmi Kadrosuna Katıldı

İngiliz Edebiyatı En Önemli Yazar ve Şairler

İngiliz Edebiyatının En Önemli Yazar ve Şairleri