in ,

Kurmaca ve Gerçek Arasındaki İlişkiyi Ele Alan “Anne Ben Düştüm mü?” Çıktı

Beliz Güçbilmez’in kurmacayla gerçek arasındaki ilişkiye detaylı bir bakış attığı “Anne Ben Düştüm mü?” eseri, Kolektif Kitap etiketiyle raflarda.

Anne Ben Düştüm mü? - Beliz Güçbilmez
- Reklam -
- Reklam -

Beliz Güçbilmez imzalı Anne Ben Düştüm mü? raflardaki yerini alıyor. Eser, Kolektif Kitap tarafından yayımlanıyor.

Çöl Oyunu, Zaman / Zemin Zuhur: Gerçekçi Türk Tiyatrosunda Minyatür Kurgusu, Oyunlar/Bir Kül Bellek-Frida ve Sophokles’ten Stoppard’a İroni ve Dram Sanatı kitaplarıyla tanınan Beliz Güçbilmez’in yeni çalışması Anne Ben Düştüm mü? okurla buluşuyor.

Mülkiye’de İktisat lisansını tamamlayan Beliz Güçbilmez, yüksek lisans ve doktorasını Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde tiyatro alanında gerçekleştirmişti. Üniversitede Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı Başkanı olarak görev alan, 2014 yılında tiyatro teorisi alanında profesörlük unvanına layık görülen Güçbilmez; 2017 yılından beri kurmaca-gerçek ilişkisi üzerine verdiği eğitimlerle adından söz ettiriyor.

- Reklam -

Güçbilmez’in Anne Ben Düştüm mü? kitabı Kurmacalara Neden Muhtacız? Kurmaca-Gerçek İlişkisi Üzerine Bir Deneme alt başlığını taşıyor.

Kurmacanın Zihni, Kurmacanın Belleği ve Kurmacanın Hakikati adlı üç ana başlık altında şekillenen deneme türündeki eser, varoluşu anlamlı kılmanın güvenli yollarını araştırıyor.

Anne Ben Düştüm mü? – Beliz Güçbilmez | Arka Kapak Tanıtımı

Anne Ben Düştüm mü? - Beliz Güçbilmez

“Hayat çoğu zaman ‘Neden?’ sorumuza sağır, olup biteni bir mantığa oturtma çabamıza kayıtsızdır. Nedenleri görememenin yol açtığı keyfilik izlenimi, zihnimizi işlevsiz bırakıp bizi gafil avlar, güvenimizi sarsar, kaygılarımızı artırır. Oysa kurmaca, tekil bir yazarın zihinsel tasarımı olduğundan bizi düzenli, kavranabilir, rasyonel bir evrenle buluşturur. Bir romanın, bir filmin karşısında, hayatın ıskartaya çıkardığı anlama hünerimize kavuşuruz. Kurmacanın derli toplu zihni, bizimkine model olur. Öyleyse belki de kurmacalara yönelirken niyetim kafamı dağıtmak değildir de, gündelik hayatın darmadağın ettiği zihnimi toplamaktır.

“Neden-sonuç miyopisinden kaynaklanan yarın endişesinin pansumanıdır kurmacalar. Anlam veremediğim gündeliğin zihnimde açtığı yaralar, kurmaca karşısında tatlı tatlı kaşınarak iyileşir. Ertesi sabah yataktan kalkıp aynı keşmekeşin içine girebilecek gücü bulabiliyorsam, uzun günün sonunda beni şefkatle beklediğini bildiğim kurmacalar sayesindedir.”

- Reklam -

Gerçek olmadıklarını, üstelik er ya da geç hikâyelerini unutacağımızı bildiğimiz halde filmlerden, romanlardan neden vazgeçemiyoruz? Karşıladıkları ihtiyaç tanımlanabilir mi? Kurmacalara neden muhtacız?

Beliz Güçbilmez kurmaca-gerçek ilişkisini, ilk bakışta göze çarpan benzerlikleriyle değil de benzerliğin bağrındaki farkla düşünmeyi öneriyor. Kurmaca evreninin kişisel deneyim arşivimize ve duygusal repertuvarımıza katkısını da ürettiği hakikati de ancak o farkı koruyarak tecrübe edebileceğimizi anlatıyor.

Anne Ben Düştüm mü? kurmacaların içinden hayata yönelttiği sorularla, mevcut koşullarda varoluşumuzu daha anlamlı kılmanın güvenli yollarını seriyor önümüze.

Toplamda 256 sayfadan oluşan eserin editörlüğünü Murat Oğurlu ve Çiğdem Şentuğ ikilisi üstleniyor. Son okuması Gizem Çiçek, kapak tasarımı ise Deniz Akkol imzasını taşıyan eser Ekim 2023 itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Beliz Güçbilmez’in Anne Ben Düştüm mü? eseri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Post Apokaliptik Filmler: En İyi Kıyamet Sonrası

Tüm Zamanların En İyi 15 Post Apokaliptik Filmi

Kara Delikler, Nükleer Enerji Kaynağı Olabilir

Yeni Araştırma Ses Getirdi: Küçük Kara Delikler, Nükleer Enerji Kaynağı Olarak Kullanılabilir