in ,

Aztek İmparatorluğu’nun Başkenti Tenochtitlan Şehri Dijital Ortamda 3 Boyutlu Olarak Yeniden Yaratıldı

Aztek şehri Tenochtitlan dijital ortamda yeniden yaratıldı. İmparatorluğun merkezi olan bu kentin yıkılmadan önce nasıl göründüğü gözler önüne serildi.

Aztek Imparatorlugu Baskenti Tenochtitlan
- Reklam -
- Reklam -

Aztek İmparatorluğu’nun başkenti olan Tenochtitlan, 16. yüzyılda İspanyolların getirdiği salgın hastalıklar nedeniyle tarihten silinmeden önce nasıl görünüyordu? Bilim insanları bu soruya yeni bir cevap verdi.

Dijital ortamda yaratılan Tenochtitlan görüntüleri, şehre dair inanılmaz ayrıntılar verirken kentin tüm ihtişamını da gözler önüne serdi.

Uzmanlardan oluşan bir ekip, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından işgal edilene kadar genişlemeye devam eden Aztek İmparatorluğu’nun merkezi olan Tenochtitlan’ı yeniden yaratmayı başardı.

- Reklam -

Tenochtitlan’ın Portresi adı verilen 3 boyutlu rekonstrüksiyonu oluşturma projesi, Hollandalı teknik sanatçı Thomas Kole tarafından yürütüldü. Kole ve ekibi; Blender, Gimp ve Darktable gibi açık kaynak yazılımları kullanarak proje üzerinde 1,5 boyunca yıl çalıştılar.

Aztek İmparatorluğu’nun Başkenti Tenochtitlan Yeniden Canlandırıldı

Texcoco Gölü’ndeki iki ada üzerine kurulan Tenochtitlan’da ilk çivinin tam olarak ne zaman çakıldığı bilinmese de birçok tarihçi kuruluş tarihi olarak Milattan Sonra 1325 yılı civarını işaret ediyor.

Efsaneye göre Aztekler şehrin konumuna kaktüsün üzerine tünemiş, bir yılanı yiyen kartalı gördükten sonra karar vermişti. Onlara göre Güneş ve Savaş Tanrısı Huitzilopochtli şehirlerini bu “ilahi işareti” gördükleri yere kurmalarını söylemişti.

Aztek İmparatorluğu Tenochtitlan

Şehir, bin yıl önce Orta Meksika’nın dağlık bölgelerinde kurulmuş olan Teotihuacan kentinden esinlenerek ızgara bir ağ şeklinde tasarlanmıştı.

Konumu nedeniyle şehir halkı kanolarla hem şehir içinde hem de kıyı şeridinde bulunan küçük yerleşim yerlerine seyahat edebilecekleri cadde ve kanallar inşa etmişti. Şehre yaya olarak girip çıkan insanlar bu eylemi kenti dış dünyaya bağlayan üç geçit üzerinden gerçekleştirebiliyordu.

Tenochtitlan’ın merkezinde, tüm Aztek İmparatorluğu için dini merkez üssü olarak hizmet veren Kutsal Bölgesi vardı. Burada Huitzilopochtli tapınağının yanı sıra yağmur tanrısı Tlaloc’a ait bir tapınak da bulunuyordu. Bu bölge aynı zamanda zengin şekilde dekore edilmiş bir saray ve bitişik bahçeler, büyük kuş kafesleri ve hayvanat bahçelerini içeren yönetici seçkin sınıfın yeri olarak biliniyordu.

Halk ise calpulli adı verilen ve her birinin kendine ait küçük pazarları ve tapınakları olan mahallelerde yaşıyordu. Burada yaşayanlar genellikle çiftçiler, zanaatkârlar, dokumacılar, heykeltıraşlar ve çömlekçiler ve askerlerdi.

İspanyollar İmparatorluğun Sonu Oldu

Tenochtitlan, varlığını sürdürdüğü süre boyunca dünyanın en büyük şehirleri arasında yer aldı. 16. yüzyılın başlarında sınırları içinde 200.000 ila 400.000 arasında kişi yaşıyordu. Fethedilen diğer bölgelerin ödediği haraçlar sebebiyle hem siyasi hem de ekonomik gücün tam merkeziydi.

Aztek İmparatorluğu Başkent Tenochtitlan

- Reklam -

Ancak 1519’da İspanyollar bölgeye geldiğinde işler hızlı bir şekilde değişti. İşgalciler, daha önce haraç ödeyen şehir devletleri olan yerli kabilelerden oluşan bir ittifakla birlikte 1521 yılında 93 gün süren bir kuşatmayla şehri kuşattı. Aynı yılın ağustos ayında Aztekler teslim oldu ve Orta Meksika’da İspanyol hakimiyeti dönemi başladı.

Avrupalıların bölgeye gelmesiyle birlikte, şehir sakinleri doğal şekilde bağışıklık sahibi olmadıkları salgın hastalıklara hızla yenik düştü. İspanyollarla temasın ardından yayılan çiçek hastalığı nedeniyle bölge halkının yaklaşık yüzde 50’si hayatını kaybetti.

Bugün Tenochtitlan’dan geriye kalanların üzerinde Mexico City yer alıyor. Şimdi ise Kole’nin projesi bölgenin yeniden gün yüzüne çıkmasına olanak sağlıyor.

Aztek - Tenochtitlan

Heritage Daily’ye konuşan Kole şu ifadeleri kullanıyor:

“Eski Aztek -ya da Meksika– başkenti Tenochtitlan’dan geriye pek bir şey kalmadı. Göl yatağında kurulan bu şehir neye benziyordu? Tarihi ve arkeolojik kaynakları ve pek çok kişinin uzmanlığını kullanarak bu ikonik şehri aslına sadık kalarak canlandırmaya çalıştım.”

Tenochtitlan’ın daha detaylı görüntülerine ulaşmak için buradaki internet sitesine tıklayabilirsiniz.

Daha önce Vezüv Yanardağı tarafından yok edilen Antik Roma şehri Pompeii’nin son anları da bilgisayar animasyonu ile yeniden canlandırılmıştı.

Kayıp Tenochtitlan şehri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, medeniyetler tarihi hakkındaki yeni çalışmaları kaçırmamak için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mr. Monks Last Case

Dedektif Adrian Monk 14 Yılın Ardından Yeni Macerasıyla Geri Dönüyor | İlk Bakış

The Exorcist Filmi

“The Exorcist” Filmi Hakkında 20 Şaşırtıcı Gerçek