in ,

Ödüllü Yazar José Eduardo Agualusa İmzalı “Bukalemunlar Kitabı” Yeniden Türkçede

Bukalemunlar Kitabı Türkçe raflarındaki yerini yeniden alıyor. PEN Ödülü sahibi ve Man Booker Ödülü finalisti José Eduardo Agualusa imzalı kitap, Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanıyor. | Ön Okuma

Bukalemunlar Kitabı - José Eduardo Agualusa
- Reklam -
- Reklam -

Afrika’nın en önemli yazarları arasında gösterilen ve birçok ödül kazanan José Eduardo Agualusa’nın kaleme aldığı Bukalemunlar Kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eserin yeni baskısı Timaş Yayınları etiketini taşıyor.

1960 yılında Angola’nın Huambo şehrinde doğan Angola asıllı Portekiz yazar José Eduardo Agualusa roman, öykü, deneme ve şiir gibi farklı türlerde eserler vermesiyle tanınıyor. Genellikle Angola’nın tarihi, toplumsal sorunları, kültürel mirası ve insan deneyimi üzerine odaklanan yazar bugüne dek Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü (2017), İngiliz PEN Ödülü (2014), Fernando Namora Ödülü (2013), FNLIJ Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülü (2013) ve Independent Yabancı Kurgu Ödülü (2007) gibi ödüller kazandı ve ayrıca 2016 yılında Uluslararası Man Booker Ödülü finalistleri arasında yer aldı.

Timaş Yayınları etiketiyle Unutmanın Genel Teorisi ile Yaşayanlar ve Diğerleri gibi kitapları yayımlanan yazarın Bukalemunlar Kitabı daha önce Pegasus Yayınları tarafından İngilizce edisyon kaynak alınarak Türkçeye tercüme edilmişti..

- Reklam -

Orijinal adı O Vendedor de Passados olan ve kendi dilinde ilk olarak 2004 yılında yayımlanan Bukalemunlar Kitabı; bir kertenkelenin ağzından toplumun durumuna mizahi bir bakış atıyor.

Bukalemunlar Kitabı – José Eduardo Agualusa | Arka Kapak Tanıtımı

Bukalemunlar Kitabı - José Eduardo Agualusa

Felix Ventura sıra dışı bir ticaret yapıyor; o bir anı tüccarı, bellek satıcısı. El altından insanlara gizlice yeni geçmişler satıyor. Geleceklerini güvence altına almış ancak geçmişinden utananlara, değişen toplum yapısına uyum sorunu yaşayanlara ve toplum içindeki konumunu yükseltmek isteyenlere ‘kusursuz bir geçmiş’ uyduruyor.

Bir kertenkelenin ağzından mizahi bir dille anlatılan ve tümüyle özgün olan bu roman değişen zamanın değişen insanlarına bukalemun gibi farklı farklı renkler sunuyor. Karakterlerin her biri bukalemun gibi yeni gerçekliklere bürünüyorlar, fakat toplumsal hafızaya kazınmış geçmişlerinin şiddetinden kaçamıyorlar.

Bukalemunlar Kitabı, Franz Kafka, Gabriel García Márquez, Jorge Louis Borges gibi yazarların izinde büyülü gerçekçiliğin araçlarını kullanarak hakikatin doğasını, hikâye anlatımının gücünü ve bunların kimliğimizi nasıl şekillendirdiğini sorgulayan döngüsel bir anlatı sunuyor.

Bukalemunlar Kitabı İçin Ne Dediler?

- Reklam -

“Değişen kimliklerin incelikli ve büyüleyici hikâyesi.” – Kirkus

“J. M. Coetzee ile Gabriel García Márquez’i bir araya getirdiğinizde Portekiz’in Nobel Ödülü için bir sonraki adayı José Eduardo Agualusa’yı elde edersiniz.” – Alan Kaufman

“Son derece özgün bir çalışma.” – The Independent

Kitabın Portekizce aslından çevirisini Bengi De Sa Matos Paixao üstleniyor. Paixao yazarın Timaş Yayınları etiketiyle çıkan bir önceki kitabı Yaşayanlar ve Diğerleri’nin çevirmenliğini de üstlenmişti. Eserin kapak tasarımı ise Barış Şehri’ye ait. 224 sayfadan oluşan roman Kasım 2023 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Son olarak kitabın ilk sayfalarını içeren tadımlık ön okuması için buraya tıklayabilirsiniz.

José Eduardo Agualusa’nın önceki kitaplarını okumuş muydunuz? Yazarın uzun yıllar sonra yeni bir çeviriyle yeniden raflara gelen Bukalemunlar Kitabı’nın konusunu nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitaplar için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Denzel Washington Kartacalı Hannibal Rolü - Netflix

Denzel Washington, Yeni Netflix Filminde Kartacalı Hannibal’ı Canlandıracak

Homer Simpson - Bart Boğazlama Açıklaması

“The Simpsons”ın Yapımcısı, Yanlış Anlaşılmayı Düzeltti: Homer, Bart’ı Boğazlamaya Devam Edecek