in ,

Cerne Abbas Devi’nin Herkül’ü Tasvir Ettiği ve Orduların Buluşma Noktası Olarak Kullanıldığı Öne Sürüldü

Cerne Abbas Devi’nin gizemini araştıran tarihçiler, 10. yüzyılda yapılmış bu devasa figüre dair yeni detaylar ortaya çıkardı.

Cerne Abbas Devi - Herkül
- Reklam -
- Reklam -

İngiltere’de bir tepeye oyulan Cerne Abbas Devi figürünün perde arkası aradan geçen yüzlerce yıla rağmen hâlâ merak ediliyor. Arkeolog ve tarihçilerden oluşan bir grup araştırmacı, devin aslında Yunan mitolojisindeki Herkül’ü (Herakles) tasvir ettiğini ve tepenin orduların toplanma yeri olarak kullanıldığını öne sürdü.

Tahminlere göre M.S. 980’da İngiltere’nin güneyindeki Dorset kontluğunda yer alan Cerne Abbas köyüne bakan bir yamaçta hendekleri kazıp ardından beyaz tebeşirle doldurularak yapılan figür bugün hâlâ tartışma konusu.

Uzmanlar, bahsi geçen figürünün aslında Vikinglere karşı savaşan Batı Sakson orduları için bir toplanma konumu olduğunu öne sürüyor.

- Reklam -

Araştırmacılar uzun yıllar boyunca çıplak, sopalı ve devasa bir şekilde tasvir edilmiş Cerne Abbas devinin kökenleri üzerine kafa yoruyorlar. Tahminler arasında Kelt tanrıları, eski bereket sembolleri ya da İngiliz siyasetçi ve asker Oliver Cromwell’in bir taşlaması olabileceği yönünde gidip geliyordu.

Cerne Abbas Devi Viking Askerlerine Karşı Toplanma Yeriydi

Oxford Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre Dorset’teki 60 metre boyundaki figürün, bölgenin Viking savaşçıları tarafından saldırıya uğradığı bir dönemde Batı Sakson orduları için bir toplanma istasyonuydu.

Yayınlanan yeni rapora göre devin kudret ve cesaretin sembolü olan Herkül olduğu ve Vikingleri savuşturmaya çalışmadan önce orada toplanan birliklere cesaret vermesi için çizilmiş olabileceği sonucuna varıldı.

Cerne Abbas Devi - Herkül Tasviri

2021 yılına kadar devin erken ortaçağda değil, tarih öncesi ya da erken modern dönemde yaratıldığı düşünülüyordu. Daha sonra National Trust öncülüğünde yürütülen ve tortu ile salyangoz kabuklarını inceleyen son araştırma, devin geç Saksonya dönemine ve muhtemelen 10. yüzyıla ait olduğu sonucuna ulaştı.

Amerika Ortaçağ Akademisi’nin dergisi Speculum’da yayınlanan makalelerinde, Cerne devinin tek başına duran, sopasını başının üzerinde taşıyan, sol elini uzatmış ve muhtemelen bir zamanlar üzerine bir manto örtülmüş olan Herkül’ün bir tasviri olduğunun “açık bir şekilde göründüğüne” yer verdiler.

Araştırmada Batı Sakson kraliyet ailesinin 10. yüzyılda bölgede çok sayıda araziye sahip olduğu belirtilirken Cerne malikânesinin Kral I. Æthelred’in (Tedariksiz Ethelred) soyundan gelen ve İngiliz sarayının en güçlü isimlerinden biri olan Æthelmær’e ait olduğu kaydedildi.

Bununla beraber tepenin özellikleri açısından da büyük grupların buluşma yeri olabilecek bazı tipik durumlara sahip olduğu da aktarıldı.

- Reklam -

Cerne Abbas Devi

Toplanma Alanları Önem Taşıyordu

Araştırmacılar toplanma yerine dair şunları kaydetti:

“İnsanların böyle bir yerde toplanmasının bir nedeni de genellikle yerel ealdorman [lider] önderliğinde bir ordu toplamaktır.

“Toplanma için uygun yerler, her büyük aristokrat malikânesinde olduğu gibi önemli lojistik destek gerektiriyordu: Su, barınak ve atların yanı sıra insanlar için de erzak. Ana yollardan ve gözetleme yerlerinden yararlanacak şekilde konumlandırılmışlardı.

“Ayrıca görünür bir şekilde işaretlenmeleri de gerekiyordu. Herkül’ün özellikle savaşçılar arasında uzun süredir bir erkeklik modeli olarak tanımlanması ve 9. ve 10. yüzyıllardaki geçerliliği göz önünde bulundurulduğunda, devasa bir görüntüsü manzarada bir toplanma alanını anıtsallaştırmak için ideal bir fon oluşturabilirdi. Ana yolların üzerinde, bol miktarda tatlı suya ve bir sancak beyinin malikânesinin ihtiyaçlarına erişimi olan bu yer çok uygun olurdu.”

Araştırmacıların Cerne Abbas Devi hakkında vardıkları nihai sonuç ise şu oldu:

“(Figür) İyi bir toplanma noktası, silahlanma çağrısı için bir zemin, tebeşirle yazılmış bir vaaz ve belki de toplanan bir orduyu meşgul edecek bir şey olarak hizmet ediyordu.”

Cerne Abbas Devi hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Buluşma yerini hatırlamak için, yanlış bir figür seçmişler kanaatimce :stuck_out_tongue: Bu figürde buluşan orduların, ‘sabaha kadar değil ölene kadar mokoko’ olmaktan ve savaşta yenilmekten başka bir yazgısı olmaz gibi geliyor bana :grin:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Severance 2. Sezon Geliyor

“Severance” 2. Sezon ile Geri Dönüyor: Apple TV+’tan İlk Paylaşım

Slow Horses 5. Sezon Onayi

3. Sezonu Henüz Sona Ermişti: Başrolünde Gary Oldman’ın Yer Aldığı “Slow Horses” 5. Sezon Onayı Aldı