in ,

2,9 Milyar Yıllık Yolculuk: Dünyanın En Eski Buzuluna Ait İzler Ortaya Çıktı

Bilim insanları dünyanın en eski buzulu hakkında yeni bir keşfe imza attı. Güney Afrika’nın antik kayaları, gezegenin geçmişine ışık tutabilir.

Dünyanın En Eski Buzulu
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları Güney Afrika’da, dünyanın en büyük altın yatağının altındaki oksijen izotoplarıyla bezeli sahip antik kayalarda keşfedilmiş en eski buzula ait izler bulduklarına inanıyor. Bu keşif, Dünya’nın çalkantılı geçmişine yeni sayfalar ekleyebilir ve bu altın yataklarının nasıl oluştuğuna dair bir fikir sahibi olmamıza yardım edebilir.

Johannesburg Üniversitesi’nden arkeo jeoloji uzmanı Axel Hofmann yönetiminde bir ekip, Güney Afrika’nın doğu kıyısındaki Durban dolaylarında yer alan ve 2,9 milyar yıllık olduğu düşünülen buzul birikintileri içeren kaya yataklarını analiz etti.

Milyarlarca yıl söz konusu olduğunda kayaların jeolojik değişikliklere uğramaması imkânsız. Ancak bu kayalar Pongola Süper Grubu’na ait ve uzun zaman önce bir iç denizin taşmasıyla sular altında kalması sayesinde neredeyse hiç bozulmamış durumda.

- Reklam -

üunyanın En Eski Buzulu - Araştırma

Oregon Üniversitesi’nden jeolog Ilya Bindeman, bunun önemine şu ifadelerle dikkat çekiyor:

“Burası Dünya’nın ilk zamanlarından beri bozulmaya uğramadan ve değişmeden kalan az sayıda alandan biri. Bu birikintiler, temel olarak bir buzulun adım adım eriyip büzülürken bıraktığı kalıntılar olan fosilleşmiş buzul taşlardır.”

Dünyanın En Eski Buzulları Araştırılıyor

Bindeman ve meslektaşları, Pangola Süper Grubu’ndan kum taşı ve çamur taşı numunelerindeki oksijen izotopu seviyesini ölçtü. Bu ölçümler sonunda şimdiye dek analiz edilmiş benzer tortul örnekleri arasında en düşük oksijen-18’e sahip olanın bu örnekler olduğunu belirlediler. Ayrıca Pangola Süper Grubu’ndan alınan örnekler yüksek miktarda oksijen-17 içermekteydi. Bu da kayaların daha düşük sıcaklıklarda oluştuğu anlamına geliyor.

Bindeman bu tespitleri şu sözlerle ifade ediyor:

“Bu da buz demek. Jeokimyasal göstergeleri moren kalıntılarıyla birleştirdiğinizde sonuç buzul varlığı oluyor -Dünya üzerinde keşfedilmiş en eski buzullar.”

Bindeman, Hofmann ile ortak yazarı olduğu yakın tarihli bir makaleye dayanarak bulguları bu hafta başlarında uluslararası bir jeokimya konferansında sundu:

- Reklam -

“Yüzey malzemelerinin oksijen izotopik bileşimi büyük oranda enlem ve iklime bağlı olduğundan, bunların kökenini incelemek amacıyla üçlü oksijen izotop analizi uyguladık.”

Dünyanın En Eski Buzulu - Güney Afrika

Geochemical Perspectives Letters’ta yayımlanan veriler, yüzey ortamlarında 2,9 milyar yıl önce buzul şartlarıyla sonuçlanan kademeli bir iklimsel soğumaya işaret ediyor.

Yeni Araştırmaların Önü Açıldı

Bu buzulların konumu, antik çağlarda meydana gelen soğuma dönemleri hakkında bazı soruların gündeme gelmesine yol açtı.

University of California Riverside’ta jeokimyacı olan ve çalışmaya dahli bulunmayan Andrey Bekker, bu araştırmanın yeni çalışmaları tetiklemesinin muhtemel olduğunu düşünüyor. Bekker; Bindeman ve Hofmann’ın oksijen izotopu analizinin, bakılan şeyin son derece eski buzullara ait izler olduğu yönündeki argümana tamamen yeni bir kanıt katmanı eklediği görüşünde.

Siz bu keşfi nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Benim Rüyalarım Hep Çıkar - Esra Kahya

Esra Kahya’nın Efsunların Etrafında Gelişen Öyküleri “Benim Rüyalarım Hep Çıkar”da Bir Araya Geliyor

Çin’in Pompeii’si Lajia Harabeleri

Yaşadığı Ani Yıkım Nedeniyle “Çin’in Pompeii’si” Olarak Anılan Lajia Harabeleri’nde Kazılar Sürüyor