in ,

ABD’de “İnsan Gübreleştirme” Yasallaşmaya Devam Ediyor

İnsan gübreleştirme New York’ta yasal hâle geldi. İnsan kalıntıları, doğal yollarla çürüyüp besin açısından zengin toprağa dönüştürülecek.

İnsan Gübreleştirme New York'ta Yasallaştı
- Reklam -
- Reklam -

İnsan gübreleştirme işlemi giderek yasallaşıyor. New York, bu eylemin yasal hâle geldiği altıncı ABD eyaleti oldu.

İklim savunucuları arasında giderek daha popüler hâle gelen insan gübreleştirme işleminin, ölü yakmaya (kremasyon) göre daha az sera gazı salgıladığı da belirtiliyor.

Kaliforniya, Vermont, Colorado, Oregon ve Washington’ın ardından New York eyaletinde de kanun tasarısı yürürlüğe girdi. Vali Kathy Hochul, geçen hafta A382 sayılı kanunu imzalayarak eyalet genelinde insan gübreleştirmeyi yasal hâle getirdi.

- Reklam -

İnsan gübreleştirme işlemi sırasında ölü insanların bedenleri, kapalı kapta odun talaşına benzer organik maddelerden oluşan bir yüzeye konuyor ve orada, yaklaşık iki ay boyunca çürümeye bırakılıyor. Ardından kalıntılardan yaklaşık olarak 36 torba besin açısından zengin toprağa eşdeğer ürün elde ediliyor. Ortaya çıkan toprak, aile üyelerine iade ediliyor.

İnsan Gübreleştirme

İnsan Gübreleştirme, Çevre Dostu Bir Cenaze İşlemi Olarak Tanımlanıyor

Seattle’daki bir cenaze evi olan Recompose’un kurucusu Katrina Spade, Associated Press’e yaptığı açıklamada, “ölü yakarken fosil yakıtlar kullanıldığını” hatırlatırken kremasyonun “karbon ayak izi yüksek bir işlem” olduğunu belirtti. Spade, “Pek çok insan, bir bahçeye ya da ağaca dönüşebilen toprak hâline gelmeyi istiyor,” dedi.

Çevre dostu bir Washington Eyaleti cenaze hizmeti olan Return Home, New York Post’a yaptığı açıklamalarda kabul edilen yasayı “ülke çapında erişilebilir çevre dostu cenaze hizmeti için önemli bir adım” olarak tanımladı.

Karşı Çıkanlar da Var

Öte yandan New York Eyaleti Katolik Konferansı lideri başta olmak üzere bazı dini liderler, insan gübreleştirme politikasına karşı çıkıyor. New York Eyaleti Katolik Konferansı İcra Yöneticisi Dennis Poust, geçen sene tartışmaya açılan yasa sırasında şu ifadeleri kullanmıştı:

- Reklam -

“Gübreleştirme ve gübreleme, sebze artıkları veya yumurta kabukları için uygun olabilir. Ama bizim cenazelerimiz için uygun değil.”

İnsan Gübreleştirme Yasallaşıyor

İklim savunucuları, işin yalnızca çevre boyutunu değil; maddi boyutunu da öne sürüyor. Birçok geleneksel cenaze sürecine kıyasla, insan gübreleştirmenin daha ucuz olduğu savunuluyor.

Siz ölü insanların bir tür gübreye dönüştürülmesi fikri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

11 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Benim gübreme de çiçek dikin lütfen. Ama daha ölmedim.

    Çok itici bir espri ama yapmasaydım olmazdı. Karar bence mantıklı. Zaten gömünce gübre olmuyor muyuz? Süslü tabutla gömünce olmaması normal. Yakmaya alternatif olarak gelmiş gerçi.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Bence ölen insanların bedenleri sıvılaştırılıp isteyenlere besin olarak damar yoluyla enjekte edilsin. :slight_smile:

    matrix

  3. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Kanları alınıp kabilenin suyuna da eklenebilir. Brrrrrr içim ürperdi. İğrenç bir şey

  4. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Bu gidişle Silo’daki sistemi devreye sokup bedenimizden domates, salatalık falan da üretirler. Fiyatlara nasıl yansır acaba? Bu enflasyonda yatırım yapmak karlı mıdır? gibi deli sorular aklımda.

    Edit: Tekrar edeyim bence de mantıklı. Bugünlerde morelim bozuk, mavra çevirecek şey arıyorum, iyi denk geldi.

  5. Avatar for TheNameless TheNameless dedi ki:

    Yakmak ne kadar saçmaysa gübre yapmak da o kadar mantıklı. Detaylarını bilmek lazım, pozitifim bu konuda…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

6 cevap daha var.

Evil Dead Rise fragmanı

Korku Klasiği “Evil Dead” Serinin Yeni Filmi “Rise”tan İlk Fragman

The Conjuring 4 Serinin Son Filmi Olabilir

The Conjuring 4, Ünlü Korku Serisinin Son Filmi Olabilir