in ,

Dünyanın İlk Sanatçıları: La Roche-Cotard Mağarasındaki Duvar Çizimlerinin Neandertallere Ait Olduğu Ortaya Çıktı

Dünyanın ilk sanatçılarının neandertaller olduğu, La Roche-Cotard mağarasındaki duvar çizimlerinin araştırılması ile ortaya çıktı.

Dünyanın İlk Sanatçıları: Neandertaller
- Reklam -
- Reklam -

Son araştırmalar dünyanın ilk sanatçılarının neandertaller olduğunu ortaya çıkardı. Fransa’daki binlerce yıldır kapalı olan La Roche-Cotard mağarasında bulunan gravürler, neandertaller tarafından yapılmıştı.

Yeni araştırma Basel Üniversitesi mensubu arkeolog Dorota Wojtczak önderliğinde Fransa ve Danimarkalı araştırmacılardan oluşan bir ekiple gerçekleştirildi. Elde edilen bulgular, neandertallerin sanatı takdir eden ilk insanlar olduğunu ortaya koyuyor.

Fransız arkeolog Jean-Claude Marquet, 1974 yılında Loire Vadisi’ndeki La Roche-Cotard mağarasına girdiğinde duvardaki ince çizgilerin insan kaynaklı olabileceğinden şüphelenmişti. Ayrıca Musteryen stili olarak bilinen tarzda ve mağaranın neandertaller tarafından kullanıldığına işaret eden kazıyıcılar ile çeşitli diğer parçalara rastladı.

- Reklam -

Mağaranın duvarlarındaki çizimlerin insan eseri olduğu iddiası o dönem neandertallerin yüksek bilişsel kabiliyetten yoksun olduğu yönündeki hakim görüşe aykırı düşmek anlamına gelecekti. Bu hipotezini kanıtlayacak yeterli bilimsel veri sağlayamayacağından korkan Marquet, mağarayı 40 yıl boyunca el değmemiş hâlde bıraktı.

Dünyanın İlk Sanatçıları: Neandertaller

Neandertallerin Sanatsal Yetenekleri El Yapımı Gravürlerin Kökeni ile Gün Işığına Çıktı

2016 yılına gelindiğindeyse uluslararası bir ekip eşliğinde yeni bir girişimde bulundu. Bu kez kendisine Basel Üniversitesi Çevre Bilimleri Bölümü Bütünleyici Tarih Öncesi ve Arkeolojik Bilimler (IPAS) bölümünden Dr. Dorota Wojtczak eşlik etti. Wojtczak, bu çalışmaya başlarken hedeflerinin ne olduğunu şu şekilde ifade etti:

“Görevimiz, bu gravürlerin insan eseri olduğunu kanıtlamak için modern yöntemler kullanmaktı.”

Araştırmacılar yakın zamanda bulgularını PLoS ONE dergisinde yayımladılar.

Önce fotoğraf ve çizimler, daha sonra da üç boyutlu tarayıcı yardımıyla tüf kaya üzerindeki izler titizlikle kayıt altına alındı. Wojtczak, mağaradan aldığı bu örnekleri Basel’deki laboratuvarında ahşap, kemik ve taş aletlerle ellerini kullanarak üzerinde çalıştığı tüfle karşılaştırdı. Wojtczak, bu çalışmasının sonucu hakkında şunları söyledi:

“Bu araştırma, mağaradaki izlerin alet kullanılarak değil, insan parmağıyla çizilerek yapıldığını bariz bir biçimde ortaya koydu.”

- Reklam -

Danimarkalı araştırmacılar tarafından mağara yatağında gerçekleştirilen incelemeler, mağaranın yeniden keşfedilmeden önce 50.000 yılı aşkın bir süredir Loire’dan gelen çamur kalıntıları ve toprak çökeltileri tarafından kaplanmış olduğunu gösterdi. Bu durum, La Roche-Cotard mağara sisteminin gerçek bir “zaman kapsülü” olduğu anlamına geliyor. Wojtczak, bu bulguların ne ifade ettiğini şöyle açıklıyor:

“Bu zaman diliminde, yani 50.000 yıl önce, Avrupa’da modern insan yoktu. Yalnızca neandertaller vardı.”

Bu nedenle duvardaki izler ve çizimler yalnızca bu ilk insanların mirası olabilir.

Dünyanın İlk Sanatçıları: La Roche-Cotard Mağarasındaki Duvar Çizimlerinin Neandertallere Ait Olduğu Ortaya Çıktı

La Roche-Cotard Mağarası ve Neandertallerin Zihinsel Kapasitesi Hakkında Yeni Anlayış

Paralel ve üçgen çizgilerden oluşan oldukça net geometrik şekiller, bu izlerin duvarlara tesadüfen çizilmediğini düşündürse de araştırmacılar bu çizimlerin neleri temsil ettiği hakkında bir fikre sahip değil. Tüm bunların planlama ve kavrama yetenekleri olan biri tarafından yapılabileceğinde hemfikir olsalar da çizimlerin bir tür kayıt tutma yöntemi mi yoksa sanat eseri mi olduğu konusu tartışmaya açık.

Şu ana kadar keşfedilen La Roche-Cotard odası, bütün bir mağara sisteminin yalnızca bir parçasını teşkil etmekte. Araştırmacılar, hâlâ büyük ölçüde tortuyla kaplı olan Oda 4 sayesinde neandertallerin faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi elde etmeyi umuyor. Tarih Öncesi ve Arkeolojik Bilimler lisans programındaki öğrencileriyle birlikte La Roche-Cotard’da neandertal yaşamına ilişkin araştırmalarına devam edecek olan Wojtczak, yapılacak çalışmaların neandertallerin zihinsel olarak yetersiz insanlar olduğu yönündeki geleneksel fikir birliğini ortadan kaldırmaya ve onların modern insanın kuzenleri olduğu yönündeki algıyı güçlendirmeye yardımcı olacağına inanıyor.

Yeni araştırmalar ve dünyanın ilk sanatçıları hakkındaki bulgular hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Daily

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Maymunlar Cehennemi'nin Yeni Çizgi Romanı Tanıtıldı

“Maymunlar Cehennemi”nin Yeni Çizgi Romanı Sinema Filmlerinin Zaman Dilimine Adım Atıyor

NASA Ay Ev İnşası 2040

NASA 2040 Yılına Kadar Ay’da Evler İnşa Etmeyi Planlıyor