in ,

NASA 2040 Yılına Kadar Ay’da Evler İnşa Etmeyi Planlıyor

NASA insanlığın Ay’daki yeni serüvenine dair planlar yapmaya devam ediyor. Uzay ajansı 2040’a kadar Dünya’nın uydusunda evler inşa etmek için harekete geçti.

NASA Ay Ev İnşası 2040
- Reklam -
- Reklam -

NASA’nın Ay’ı kolonileştirme planları kapsamında Dünya’nın uydusuna evler inşa etmeye hazırlanıyor. Akıllara bilimkurgu filmlerini getiren bu hamle için belirlenen final tarihi ise 2040 yılı.

NASA’dan bilim insanları, uzay ajansının gelecek yıllarda gerekli şartları yerine getirmeyi sürdürdüğü takdirde 2040 hedefinin ulaşılabilir olduğu konusunda hemfikir.

NASA, bu hayali gerçekleştirmek için çeşitli sanayiciler, üniversiteler ve özel şirketlerle ortaklıklar kurdu. BU ortaklıklar arasında, ajansın ayda kalıcı bir varlık oluşturmak için ihtiyaç duyacağı her türden yapıyı basmakta kullanabileceği uzay tabanlı bir inşaat sistemi geliştirmek için çalışan inşaat teknolojisi şirketi ICON ile kurduğu ortaklık göze çarpmakta.

- Reklam -

NASA’nın Ay Planı 2040’ta Önemli Bir Eşikten Geçecek

ICON ve bu alanda faaliyet gösteren diğer önde gelen şirketler, konut üretmek için verimli ve düşük maliyetli bir seçenek olarak 3D baskı tekniğini öne sürdüler. ICON, Lavacrete adı verilen özel bir malzeme kullanarak inşaat projelerine 3 boyutlu baskı tekniklerini dahil ederek bu teknolojinin kullanışlı olduğunu gösterdi. Ancak Ay’da gerçekleştirilmesi planlanan inşaat projeleri toz sorunuyla karşı karşıya.

Ay tozu, solunduğunda oldukça aşındırıcı ve zehirli olmasıyla biliniyor. Bu koşullar Ay’da yaşamayı planlayanlar için bir sorun teşkil etse de bazı mühendisler Ay tozunun faydalı bir kullanımının olabileceğini düşünüyor.

NASA Ay Ev İnşası 2040 Planları

Dünya üzerindeki bazı 3D baskılı evler, yüzeyde bulunan yaygın toprak ve mineraller kullanılarak yapılıyor. Eğer aynı tür bir teknik ay tozu kullanılarak ayda uygulanabilseydi, o zaman bu yapıların aşırı sıcaklara, değişen radyasyon seviyelerine ve dünyevi malzemelerden yapılmış yapılara zarar verebilecek mikro meteoritlere karşı koyma şansı daha yüksek olurdu.

NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi’ndeki bilim ve teknoloji ofisinin kıdemli teknik danışmanı Raymond Clinton Jr. konuya dair düşüncelerini şu sözlerle ifade ediyor:

“Sürdürülebilir bir insan varlığından bahsettiğimizde, bana göre bu, Ay’da bir yerleşim birimine sahip olduğunuz ve Ay’da sürekli olarak yaşayan ve çalışan insanların varlığı anlamına geliyor. Bunun neye benzeyeceğiyse girişimcilerin hayal gücüne bağlı.”

Tıpkı evlerin ve yapıların aydaki çevreye göre özel olarak tasarlanması gerektiği gibi, insanlığın göndermeyi seçtiği diğer her şeyin de öyle olması gerektiğine inanılıyor.

Teksas A&M Üniversitesi Mimarlık Fakültesi geçici dekanı Patrick Suermann bunu şöyle açıklıyor:

“Kimya orada da aynı ancak fizik farklı ve Ay’da yapı marketler yok. Yani ya orada olanı nasıl kullanacağını bilmelisin ya da ihtiyacın olan her şeyi buradan göndermek zorundasın.”

- Reklam -

Test Aşaması Başladı

Marshall Uzay Uçuş Merkezi her biri uzayda karşılaşılacak radyasyon ve termal vakum koşullarını simüle eden türdeki test odalarıyla bu araştırmada kilit rol oynuyor. ICON’un yazıcısı, Ay’da inşaat için gerçekten uygun bir çözüm olup olmayacağının belirlenmesi için Şubat 2024’te en büyük odada test edilecek.

NASA Ay Ev İnşa

NASA önümüzdeki birkaç on yıl boyunca bu odaları her tür konsept ürünü test etmekte kullanmayı planlıyor. Sonuçta, Ay’daki tozdan Ay’a ait bir beton oluşturabilseler bile, insanların günlük yaşamlarında başka şeylere: oturma mekanlarına, uyuyacak yerlere, evlere girip çıkmak için kapı ve pencerelere ihtiyaçları var.

Birçok bilim insanı içinse Ay’da barınma sadece bir başlangıç.

Baskı materyalini geliştirmek için NASA ile birlikte çalışan Ali Kazemian, şu ifadelerde bulunuyor:

“İnsanlar ayda yaşayan insanlardan bahsediyor. Fakat bir diğer olası senaryo daha var. Dünya’da bir noktada kaynaklarımız tükenecek. Dolayısıyla ayda madenler ve tam otomatik fabrikalar kurmak da mümkün.”

Mars Planları Sürüyor

Bu sırada bazı bilim insanları ise gözünü Mars’a dikmiş durumda: Ay’da inşaat projesi, Mars’a ulaşmak için gereken aşamalar ve teknolojiye yönelik bir deneme niteliği taşıyor. Ay aynı zamanda gelecekte Dünya’dan Mars’a seyahat edecek gezginler için de bir durak görevi görebilir ve son olarak NASA, ay yüzeyinden getirilecek suyun bir gün roket yakıtına dönüştürülebileceğine inanıyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

KaynakAll thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    O zaman şimdiden bir dönüm arazi kapmak lazım :grin:

  2. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Buralar eskiden hep dutluktu :slightly_smiling_face:

    Evleri bilmem ama en son sanırım otel yapmayı planlıyorlardı.

  3. Avatar for ivy ivy dedi ki:

    Kim bilir belki Ay Polisi de gerçek olur bir gün, herkes tası tarağı toplayıp mavi gezegene geri döner :smile:

  4. Avatar for SpaceMarine SpaceMarine dedi ki:

    Lütfen beni de alın. Tek ihtiyacım internet bağlantısı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

5 Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünyanın İlk Sanatçıları: Neandertaller

Dünyanın İlk Sanatçıları: La Roche-Cotard Mağarasındaki Duvar Çizimlerinin Neandertallere Ait Olduğu Ortaya Çıktı

Tom Sawyer Mark Twain

Tom Sawyer’ın Maceraları’nın Yazarı Mark Twain Hakkında Bilmediğiniz 8 Şey