in ,

Düzce’deki Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde Mitolojiden İlham Alan Aslanlı Bir Mozaik Bulundu

Düzce’de bulunan Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında “Dionysos Kült Mekânı” olarak adlandırılan bir oda gün yüzüne çıkartıldı.

Düzce Prusias ad Hypium Antik Kenti Aslanlı Mozaik - Dionysos
- Reklam -
- Reklam -

Düzce’nin Konuralp mahallesinde yer alan Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Arkeologlar tarafından yürütülen kazılarda “Dionysos Kült Mekânı”nı yansıtan aslanlı bir mozaik bulunduğu belirtildi.

Düzce’nin Merkez’ine bağlı Konuralp mahallesindeki Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde yürütülen çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. M.Ö. 1200-700 seneleri arasında Trakyalı halkların yurdu olduğu bilinen bölgede yeni bulgular ortaya çıkartıldı.

Tiyatro yapısının üst kısmında yer alan bölgede yürütülen kazıda araştırmacılar, portikoya (üstü örtülü, önü sütunlu açık galeri) bağlı bir yapı içerisinde aslanlı bir mozaik tespit etti.

- Reklam -

Uzmanlar, ortaya çıkartılan bu yeni mozaikli odanın, geç Roma dönemine ait bir kült alanını (bir toplumun veya grubun belirli değerleri, inançları, gelenekleri, sanatı ve diğer kültürel unsurları içeren genel bir yaşam tarzını ifade ettikleri alan) temsil ettiği fikrinde ortaklaşıyor.

Düzce Prusias ad Hypium Antik Kenti Aslanlı Mozaik Tiyatro

Dionysos, Yunan mitolojisine göre göklerin tanrısı Zeus ile ahiret tanrıçası Semele’nin oğlu olarak tanınıyor.

Düzce’deki Prusias ad Hypium Antik Kenti “Dionysos Kült Mekânı” ile Gündemde

Duvar ölçüleri yaklaşık olarak 4,51×6,42 metre olan yeni bulgunun, iç duvarlarının ise kalın bir harç tabakası üzerine mermer plakalarla kaplı ve odanın kuzey güney yönünde dikdörtgen planlı olduğu kaydedildi.

Odanın kuzeyinde de iç tarafa doğru bir platform temeli gözlemlendi. Tüm odanın ince işçilik ile yapılmış beyaz, mavi, sarı, yeşil ve kahverengi tesseralardan (çeşitli renklerdeki küçük mozaik taş) oluşan bir mozaik tabanla kaplı olduğu belirlendi.

Geometrik desenlerle bezeli mozaiğin kenarlarının daha büyük ve renkli tesseralardan oluşan bir çerçeve şeklinde yapıldığı, ortasında ise daha küçük tesseralarla yapılan dörtgen çerçevenin iç tarafında bir sahne betimlendiği aktarıldı.

Düzce Aslanlı Mozaik

Araştırmacılar, alanda bulunan mozaikte yer alan davul ve flüt betimlemeleri nedeniyle odanın bir “Dionysos Kült Mekânı” olabileceğini ifade ediyor.

Düzce’de “Nadir Bir Mozaik Yapı” Ortaya Çıkartıldı

Düzce Valisi Selçuk Aslan, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda yeni bulgu hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Düzce Konuralp (Prusias ad Hypium) Antik Kenti’nde devam eden kazılarda antik tiyatroda sofanın bulunduğu üst kısımda, bir çam ağacına bakan iki aslan, ağacın dallarında davul ve pan flütün betimlendiği, dönemine ilişkin iyi korunmuş, nadir bir mozaik yapı ortaya çıkarılmıştır.”

- Reklam -

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü de yine X üzerinden bir paylaşımda bulunarak, “Düzce’den tarih fışkırdığına” dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Konuralp Antik Tiyatro’da Dionysos Kült Yapısı olarak nitelendirilen Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir Aslanlı Mozaik ortaya çıkardık.

“Böyle eserlere şahit oldukça ne kadar doğru bir yolda ilerlediğimizi bir kez daha anlıyoruz.”

Düzce Prusias ad Hypium Antik Kenti Aslanlı Mozaik

Özlü ayrıca Konuralp’taki arkeolojik kazılara verdikleri öneme dikkat çekerek bölgede her gün yeni eserlerle karşılaştıklarını, daha önce ise Medusa heykeli, Apollon heykeli, Büyük İskender heykeli gibi tarihi ve mitolojik figürlere ait kalıntılar bulduklarını açıkladı.

Özlü sözlerini şöyle noktaladı:

“Arkeologlarımız Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan bir eser olduğunu ifade ediyorlar. Bu eserleri gördükçe ne kadar önemli bir iş yaptığımızı, ne kadar doğru bir yol tuttuğumuzu daha iyi anlıyoruz. Burası Düzce’nin kalbi, inşallah Türkiye’de de önemli bir destinasyon merkezi olacak.”

İlginizi çekebilir: Dionysos ve Keloğlan Arasındaki Topraklar Ötesi 7 Benzerlik

Düzce’deki Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde ortaya çıkartılan aslanlı mozaiğe dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: AA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yaşam Belirtileri Veren Zombi Yıldız Araştırılıyor

Bilim İnsanları Ölü Yıldızdan Yaşam Belirtileri Almaya Devam Ediyor: ‘Zombi Yıldız’ Tartışma Yarattı

Marco Polo kimdir hayatı hakkında bilgi

Ünlü Kâşif Marco Polo Hakkında Bilmeniz Gereken 15 Tuhaf Gerçek