in ,

Tayland’da Elektrik Mavisi Renginde Yeni Bir Tarantula Türü Keşfedildi: Bilim İnsanları Ona ‘Ormanın Mücevheri’ Diyor

Tayland’da mangrov ağaçları içindeki yuvalarda, elektrik mavisi renkli yeni bir tarantula türü keşfedildi.

Tayland - Elektrik Mavisi Renkli Tarantula
- Reklam -
- Reklam -

Tayland’da elektrik mavisi rengiyle dikkat çeken ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan mangrov ağaçları içindeki yuvalarda yaşayan yeni bir tarantula türü tespit edildi.

Tayland’daki bilim insanları, 2022 yılında bambu boğumu (internod) tarantulasının keşfedilmesinin ardından etrafta fark edilmeyi bekleyen başka türlerin de olup olmadığını incelemek amacıyla bir keşif yolculuğuna çıktı.

Araştırma ekibi, Tayland’ın Phang-Nga eyaletinde elektrik mavisi renginde yeni bir tarantula türünün keşfiyle arayışlarının sonuç verdiğini duyurdu:

- Reklam -

“Bulduğumuz ilk örnek mangrov ormanındaki bir ağaçtaydı. Bu tarantulalar, içi boş ağaçlarda yaşıyor. Elektrik mavisi tarantulayı yakalamak nemli ve kaygan koşullar altında ağaca tırmanarak yaşam alanından çıkmaya zorlama gereği duyduğu için zordur. Keşif gezimiz sırasında akşam ve gece suların çekildiği zamanlarda yürüdük ve yalnızca iki örnek elde edebildik.”

Yeni Tarantula Türü Doğada Fazla Bulunmayan Mavi Renge Sahip

Yeni keşfedilen bu tür (Chilobrachys natanicharum), doğada pek bulunmayan eşsiz bir renge sahip.

Mavi, doğada en nadir görülen renklerden birisi. Bir nesnenin mavi görünmesi için, yüksek enerjili mavi ışığı yansıtırken aynı zamanda az miktarda enerji emmesi gerekiyor. Enerjiyi bu şekilde absorbe edebilen moleküllerin oluşmasına mümkün kılan süreç oldukça karmaşıktır ve bir canlının doğal olarak bu renge sahip olması bu nedenle oldukça sıra dışı nitelikte.

Tayland - Elektrik Mavisi Renkli Tarantula Keşfi

Ancak C. natanicharum’un özel bir tür olması yalnızca rengiyle sınırlı kalmıyor. Tarantula, aynı zamanda ona yanardöner bir etki veren koyu menekşe rengine de sahip ve bu sebeple araştırmacılar tarafından “ormanın mücevheri” olarak adlandırılıyor.

Araştırmacı Dr. Narin Chomphuphuang, yeni türün rengi hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Tarantulamızın canlı mavi renginin ardındaki giz, mavi pigmentlerin varlığında değil, daha ziyade bu göz alıcı mavi görünümü oluşturmak için ışığı manipüle eden nanoyapılar barındıran tüylerinin emsalsiz yapısında saklıdır.”

Narin, C. natanicharum’un “takdire şayan bir adaptasyon yeteneği sergilediğini” ve bunun “yaprak dökmeyen ormanlarda hem kara hem de ağaç üzerinde bulunacak yuvalarda” yaşamasına olanak sağladığını ekledi. Ancak mangrov ormanlarında bu durum değişiyor. Dolayısıyla da tarantulaların yaşam alanı, gelgit nedeniyle ağaç oyuklarıyla sınırlı kalıyor.

Tarantulanın Adı Açık Artırma Sonucunda Belirlendi

C. natanicharum’un adı, alıcıların türe isim önermesini mümkün kılan bir müzayedenin sonucunda verildi. Nichada Properties Co., Ltd., Tayland şirketi açık artırmadan galip ayrılmayı başardı ve şirketin yöneticileri Bay Natakorn ve Bayan Nichada Changrew’un isimlerinin birleşiminden hareketle türe verilmek üzere “natanicharum” adı önerildi.

Açık artırmadan elde edilen gelir, yoksul kanser hastalarına destek olmak ve Tayland’daki Lahu halkının çocuklarının eğitimine harcanması için bağışlandı.

- Reklam -

Tarantula Chilobrachys natanicharum

Lahu halkı, Kuzey Tayland’da “canlı kültürleri ve geleneksel yaşam tarzlarıyla” bilinen yerli bir kabiledir. Yoksulluk nedeniyle birçok Lahu çocuğunun eğitime erişimi sınırlı ya da tamamen yok. Araştırmacılar, bağışların bu durumu bir nebze de olsa değiştirmesini umuyor.

Ağaçların Kesilmesi Tür için Büyük Tehdit

Ayrıca araştırmacılar, mangrov ormanlarının uğradığı ve onlarca yıldır devam eden yıkımın (ağaçların kesilmesi) yaşam alanının kaybı nedeniyle C. natanicharum için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Mongabay’dan gelen bir rapora göre, mangrov ağaçları, büyük bir tsunaminin Hint Okyanusu çevresindeki bölgeyi harap ettiği ve 14 ülkede 200.000’den fazla kişinin ölümüne yol açtığı 2004 yılına kadar önem atfedilmeksizin normal ağaçlar olarak kabul görüyordu.

2005 yılında yayımlanan bir rapor, mangrov ağaçlarının tsunami dalgalarının enerjisini azalttığını ve civar köylerin büyük bir hasara uğramasına mâni olduğunu ortaya çıkardı. Dahası, mangrov ağaçları atmosferdeki fazla karbonu depolama konusunda oldukça verimli olduğu anlaşıldı.

Mangrov Ağaçları

Bu raporun yayımlandığı günden bu yana mangrov ağaçlarını korumaya yönelik çalışmalar ivme kazandı. Ancak koruma çalışmalarının aksine yok olan mangrov ormanlarının yerine yenilerinin yetiştirilmesi söz konusu olduğunda henüz yolun başında olunduğu görülüyor. Küresel karbon emisyonu artmaya devam ederken bazı uzmanlar mangrov ormanlarını “umut ekosistemi” olarak niteliyor.

Dünya genelinde mangrov ormanlarının %42’sinin koruma altına alındığı tahmin ediliyor ve bu oran Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya ve Bangladeş özelinde %80’leri buluyor. Fakat dünya üzerindeki mangrov ormanlarının büyük çoğunluğuna ev sahipliği yapan Güneydoğu Asya’daki ormanların korunma oranı %20’yi ancak buluyor.

Yeni tarantula türü hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ernest Hemingway Hakkında

Ernest Hemingway Hakkında 10 Şaşırtıcı Gerçek

Yaratılan Dizisi Yeni Fragman - Çağan Irmak

Çağan Irmak Kült Korku Klasiği “Frankenstein”ı Ekrana Uyarlıyor: “Yaratılan” Dizisinden Yeni Fragman