in ,

Ölüm Kalım Senaryosunda Beynin Tepkileri Araştırılıyor: Fareler için Sanal Gerçeklik Gözlüğü Geliştirildi

Farelerin sanal ortamdaki uyarılara verdiği tepkileri takip eden özel bir sanal gerçeklik gözlüğü geliştirildi.

Fareler için Sanal Gerçeklik Gözlüğü Tasarlandı
- Reklam -
- Reklam -

Farelerin beyinlerinin ölüm kalım senaryoları dahil birçok alternatifte nasıl çalıştığını çözebilmek için yeni bir deneye imza atıldı. Bilim insanları, bu durumu ölçebilmek için yeni bir sanal gerçeklik gözlüğü tasarladı.

Sinirbilim alanındaki gelişmeler artık farelere sanal gerçeklik (VR) deneyimleri sunuyor. Geleneksel olarak gerçek dünya deneyleriyle sınırlı kalan bu küçük canlılar artık insanların deneyimlediklerine benzer sürükleyici senaryolara taşınıyor.

Northwestern Üniversitesi’ndeki araştırmacıların öncülük ettiği yenilik, kemirgenler için özel olarak tasarlanmış “VR gözlükleri” sunuyor ve karşılaşmalarını sıradan laboratuvar ortamlarından dinamik ve üç boyutlu ortamlara yükseltiyor. Dijital sahneleri gösteren koşu bandına monte edilmiş ekranlar kullanan önceki yöntemlerin aksine bu yeni tasarım, farenin başının etrafına monte edilmiş özel lensler ve ekranlar içeriyor ve her göze 180 derecelik bir görüş alanı sağlıyor.

- Reklam -

Fareler için Sanal Gerçeklik Gözlüğü Tasarlandı

Araştırmanın yazarlarından Prof. Daniel Dombeck, yeni VR gözlüklerle ilgili olarak şunları söylüyor:

“Eski yöntemde fareler hâlâ laboratuvar ortamının gerçekliğine bağlı olduğu için sürükleyicilikten yoksundu. Yeni yaklaşımımız bu görsel ipuçlarını ortadan kaldırarak bu minik kemirgenlerin sanal dünyayı yakın çevrelerinden gelen herhangi bir müdahaleden yoksun olarak 3 boyutlu olarak algılamalarını sağlıyor.”

Bilim Dünyasında Devrim: Fareler için Hazırlanan Sanal Gerçeklik Gözlükleri ile Deneyler Bir Üst Noktaya Taşınıyor

Prototipin mevcut hacmine rağmen ekip, farelerin zahmetsizce taşıyabileceği daha küçük kulaklıklara benzeyen gelecekteki yinelemeleri öngörüyor ve sanal manzaralar içinde daha doğal hareket etmeyi kolaylaştırıyor.

Bu yeniliğin etkileri kemirgenler için sadece eğlencenin çok ötesine uzanıyor. Araştırmacılar, hayvanların sanal gerçeklik ortamındaki tepkileri ile gerçek dünya senaryolarındaki tepkileri arasında çarpıcı paralellikler gözlemledi. Yırtıcı bir kuşun görülmesi gibi simüle edilmiş tehditler sunulduğunda fareler vahşi doğadaki hayatta kalma içgüdülerini taklit eden içgüdüsel davranışlar (donma veya kaçma) sergiledi.

Dikkat çekici bir şekilde farelerin beyinlerindeki nöral aktivite, algıladıkları ve gerçek konumları arasında bilişsel bir uyumsuzluğa işaret ederek, bu canlılarda hayal gücünün ilgi çekici bir yönünü ortaya koydu. Bu bulgunun sinirbilimde gizemini koruyan bir olgu olan beyinde hayal gücünün oluşumunun ardındaki mekanizmaları potansiyel olarak aydınlatabileceği söyleniyor.

- Reklam -

Fareler için Sanal Gerçeklik Gözlüğü Tasarlandı

Nörolojik Süreçler Daha Detaylı ve Sorunsuz Şekilde İzlenebilecek

Dahası yeni teknik labirentlerde gezinen kemirgenlerde hafıza oluşumunun karmaşık işleyişini çözme konusunda umut vaat ediyor. Araştırmacılar nöronal aktiviteyi ve hafızayı yöneten bağlantıları inceleyerek mekânsal farkındalığın, hafıza konsolidasyonunun ve nörodejeneratif bozukluklarda anıların nihai olarak bozulmasının temel yönlerini kavramayı amaçlıyor.

Beynin gizemlerini çözme arayışında fareler için sanal gerçekliğin bu öncü uygulaması, hem fareler hem de insanlar için temel olan nörolojik süreçler hakkında derin bilgiler vaat eden yeni bir deney çağını müjdeliyor.

VR Gözlükleri daha önce de ineklerde süt üretimini artırmak için kullanılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmişti.

Siz bu deneyin sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Newsten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Blue Eye Samurai 2. Sezon Onayı Aldı

2023’ün En İyi Animasyonları Arasında Anılan “Blue Eye Samurai” Dizisi 2. Sezon Onayı Aldı

DC Film ve Dizileri Artık Tubi'de Yayınlanacak

Warner Bros.’un DC Evrenine Ait Film ve Diziler, Dijitalde Tubi Platformunda Yayınlanacak