in , ,

Gizli Defterler – Sebastian Barry | Haftanın Kitabı #301

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta Booker adayı yazar Sebastian Barry’nin kaotik İrlanda portresi eşliğinde gelişen “Gizli Defterler” romanı var.

Gizli Defterler - Sebastian Barry | Haftanın Kitabı #301
- Reklam -
- Reklam -

Gizli Defterler | Künye

Yazar: Sebastian Barry
Çeviri: Recep Yılmaz
Orijinal Adı: The Secret Scripture
Yayınevi: Ketebe Yayınları
Sayfa Sayısı: 380
Çıkış Tarhi: Ekim 2023


Gizli Defterler – Sebastian Barry | Arka Kapak Tanıtımı

Gizli Defterler - Sebastian Barry

- Reklam -

Savaşın ve yıkımın ortasında savrulup duran yüzlere bakın. Kim, kimin acısını gerçekten görebilir ve bir insanın neden gözyaşı döktüğünü̈ hakkıyla kim bilebilir?

Gizli Defterler, Sebastian Barry’e Costa Yılın Kitabı ve James Tait Black Anma ödüllerini kazandırmasının ve pek çok farklı dile çevrilmesinin yanı sıra, orijinal adıyla, Jim Sheridan yönetmenliğinde beyaz perdeye de uyarlanmış, çarpıcı bir roman. Çok ödüllü yazarın bu eseri, yüzüncü̈ yaşını Roscommon Akıl Hastanesinde kucaklamaya yaklaşan Roseanne’in, uzun ve dayanılmaz acılarla dolu yaşamından arta kalanların “epik bir trajedisini” sunuyor. Roseanne’in döşemenin altına gizlediği defterler, Doktor Grene’in, hastasına ilişkin notlarıyla bir araya geliyor ve pırıltılıları kaybolmuş anılardan yapılma bu yapboz parçaları, bütün bir yaşam serüveninin can alıcı noktalarını ortaya çıkarıyor. Yirminci yüzyıl ortalarının İrlanda’sında yaşanan çatışmalar, savaşın yarattığı dehşet duygusu, toplumu kuşatan çaresizlik ve ikiyüzlülükle bir yandan kaotik İrlanda portresi resmedilirken bir yandan da vaktiyle, hayranlık uyandıran güzelliğini herkesin kıskançlıkla seyrettiği bir kadının hayatını tepetaklak eden atmosfer okuyucuya ustalıkla aktarılıyor.

Sebastian Barry’nin bilincin gelgit oyunlarıyla anlattığı hüzünlü̈ hikâye, nerede çözüleceğini bilmediğimiz bir düğümle bizi baş başa bırakıyor.

Gizli Defterler Kitabından Alıntılar

– Kimse izlemiyorken kahraman olmak çok zordur ancak yine de bir bakıma, hepimiz hayat denen tuhaf, harap olmuş bir filmin kahramanıyız.

– Bu yüzden, çektiğimiz acılar büyük olsa da, yaşam denen şey muazzam bir nimettir.

– Belki de tabiatımız budur. Belki de en iyi ve en kalıcı binalarımızı tamamen tozdan yapılmış temeller üzerine inşa edebilmemiz, açıklanamaz bir şekilde insani görkemimizin bir parçasıdır.

- Reklam -

Sebastian Barry Kimdir? | Hayatı ve Özgeçmişi

Sebastian Barry

Sebastian Barry, İrlandalı bir romancı, oyun yazarı ve şair. 2019–2021 yılları arasında İrlanda Edebiyatı Laureate unvanına layık görüldü. A Long Long Way (2005) ve The Secret Scripture (2008) romanlarıyla Man Booker Ödülü’ne iki kez aday gösterildi ve The Secret Scripture, 2008 Costa Kitap Ödülü ile James Tait Black Memorial Prize’ı kazanarak dikkatleri üzerine çekti. 2017’de Days Without End ile Costa Kitap Ödülü’nü alarak bu prestijli ödülü iki kez kazanan ilk romancı oldu.

Yazarlık kariyerine 1982’de Macker’s Garden romanıyla başlayan Barry, daha sonra The Steward of Christendom (1995) oyunuyla uluslararası alanda tanındı. Romanları ve oyunları genellikle 20. yüzyılın başındaki İrlanda’daki siyasi çalkantıları ve sadık İrlandalıların yer değiştirmesini konu alıyor.

Çalışmaları arasında On Canaan’s Side, The Temporary Gentleman ve Days Without End gibi eserler de bulunuyor. Barry, sanatsal çıktısıyla birlikte çizimler, şiirler, kısa hikaâyeler, romanlar, denemeler ve senaryolar içeren geniş bir yazarlık kariyerini belgeleyen kişisel ve profesyonel arşivini 2001’de Teksas Üniversitesi Harry Ransom Merkezi’nde kurdu. Sebastian Barry, eşi oyuncu ve senarist Alison Deegan ile birlikte Wicklow Kontluğu’nda yaşıyor.


Gizli Defterler kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Benzer içerikler için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

* * *

* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dedektif Filmleri / En İyi Polisiye Yapımları

Tüm Zamanların En İyi 25 Dedektif Filmi: Polisiye Rüzgârını Hissetme Zamanı

Stephen King - American Fiction Yorumu

Stephen King’den “American Fiction” Filmine Övgü: “Tek Kelimeyle Muhteşem”