in ,

En İyi Süper Bilgisayar 47 Yılda Yapıyor: Google’ın Yeni Kuantum Bilgisayarı Bu Süreyi Saniyelere Düşürdü

Google, günümüzün en güçlü süper bilgisayarının 47 yılda yapabileceği hesaplamaları saniyeler içinde gerçekleştiren yeni bir kuantum bilgisayarı geliştirdi.

Google Yeni Kuantum Bilgisayarını Duyurdu
- Reklam -
- Reklam -

Google, kuantum bilgisayarlarının yetenekleri konusunda önemli bir adım attığını duyurdu. Teknoloji devi bugünkü en iyi süper bilgisayarların 47 yılda yaptığı hesaplamaları saniyeler içerisinde gerçekleştiren yeni bilgisayarını tanıttı.

Kuantum bilgisayarları, şu anki durumları itibarıyla prototip aşamasında olan bir teknoloji. Bunun nedeni, sağlıklı çalışabilmeleri için süper hassas ve özel koşullara gereksinim duymaları ve hata toleransında zorluklar yaşamalarından kaynaklanıyor. Dolayısıyla tamamen işlevsel ve pratik kuantum bilgisayarları henüz geliştirilmiş değil ve mevcut kuantum bilgisayarları yalnızca birer prototip. Ancak bu cihazların hesaplama potansiyeli etkileyici seviyelere tırmanmaya devam ediyor.

Google’ın duyurduğu yeni sistemi, aynı anda 1, 0 veya her ikisini de temsil edebilen kuantum bitlerinin (kübit) toplamda 70 adedine sahip. Bu kübitler, belirli hesaplamaların şaşırtıcı bir hızda gerçekleştirilebilmesini sağlayarak bazı kritik işlemlerin hızını en üst seviyeye taşıyor.

- Reklam -

Google Yeni Kuantum Bilgisayarını Duyurdu

Kuantum Bilgisayarı Devrimi Süper Bilgisayarları Geride Bırakıyor

Google’ın araştırmacıları bu yeni kuantum bilgisayarlarını test etmek için rastgele devre örneklemesi adı verilen sentetik bir ölçüt kullandı. Bu yöntem, rastgele oluşturulan kuantum süreçlerinden okumalar almayı içeriyor ve dış gürültünün hesaplamanın doğruluğunu bozma riskini azaltmayı hedefliyor. Araştırmacılar, mevcut süper bilgisayarların aynı hesapları yapması için ne kadar süre gerekeceğini tahmin etti. Sonuç olarak Google’ın yeni kuantum bilgisayarı, dünyanın en güçlü süper bilgisayarı olan Frontier’ın aynı hesaplamaları yapması için 47 yıldan fazla bir süre gerektiğini gösterdi.

Bu deney, kuantum üstünlüğünün kanıtı olarak kabul ediliyor. Kuantum üstünlüğü, kuantum bilgisayarların en hızlı klasik bilgisayarların bile başa çıkamayacağı işlemleri gerçekleştirebileceği fikrini ifade ediyor.

Google’ın Yeni Kuantum Bilgisayarı En İyi Süper Bilgisayardan 47 Yıl Daha Hızlı

Google mühendislerinden oluşan bir grup 2019’da 53 kübit ile benzer bir deney gerçekleştirmişti. O zaman da şimdi olduğu gibi, bu özel simülasyonların ne kadar yararlı ve pratik olduğu ve süper bilgisayar performansını burada başarılanla karşılaştırmanın ne kadar adil olduğu konusunda bir tartışmalar yaşanmıştı.

- Reklam -

Sağlık, Bilim ve Teknolojinin Geleceğinde Yeni Bir Paradigma

Araştırmacılar ayrıca bu deneylerin, kuantum bilgisayarların gürültüyle nasıl başa çıkabileceği konusunda daha fazla bilgi sağladığını belirtiyor. Kuantum bilgisayarlarının doğru bir şekilde kübit durumlarını kaydetmek için gürültüyü doğru bir şekilde ele almaları, bu yeni nesil bilgisayarların düzgün bir şekilde çalışmasında kritik bir faktör.

Bu gelişme kuantum bilgisayar araştırmalarında önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor. Kuantum bilgisayarların gelecekte iklim değişikliğiyle mücadele ve ilaç sektörü gibi alanlarda büyük bir potansiyele sahip olabileceği düşünülüyor. Ancak uzmanlar, kuantum bilgisayarların daha fazla pratik uygulama geliştirmesi gerektiğini ve gerçek dünya problemlerini çözmek için daha fazla kuantum algoritmasının geliştirilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Google’ın Yeni Kuantum Bilgisayarı En İyi Süper Bilgisayardan 47 Yıl Daha Hızlı

Google’ın kuantum bilgisayarı hakkındaki henüz hakem değerlendirmesine tabi tutulmamış olan bu çalışmasına dair ayrıntılar, arXiv adlı bilim platformunda yayımlanan bir makalede kendisine yer buldu.

Sizce kuantum bilgisayarı konusundaki yeni araştırmalar insanlığı sonraki 10 yılda nerelere taşıyabilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer teknolojik gelişimler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Telegraph

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kripto Para Dünyasında Yenilikçi Bir Bakış: KoinTimes

Kripto Para Dünyasında Yenilikçi Bir Bakış: KoinTimes

Yorgos Lanthimos - Emma Stone - Poor Things

Yorgos Lanthimos, Emma Stone’un “Poor Things” Performansını Övdü: “İşin İçinde Biraz Sihir Var”