in ,

Görsel Diliyle Dikkat Çeken “Gran Turismo” Uyarlamasındaki Özel Efektlerin Perde Arkası

Gran Turismo filmi, ünlü yarış oyununu beyaz perdeye taşıyor. Yapım ekibi, orijinale en yakın deneyim için özel efektlerden bolca yararlanıyor.

Gran Turismo Özel Efekt Kullanımı
- Reklam -
- Reklam -

Gran Turismo filmi geçen günlerde vizyona girdi. Neill Blomkamp imzalı oyun uyarlaması özel efektleriyle ön plana çıkıyor.

İngiliz yarış pilotu Jann Mardenborough’nun bir video oyunu ile başlayan ve gerçek bir yarış pistine uzanan serüvenini beyaz perdeye taşıyan Gran Turismo yurt dışında vizyona girdi. Kadrosunda Orlando Bloom ve David Harbour gibi yıldız isimlere yer veren yapım eleştirmenlerden ortalama, izleyicilerden ise yüksek puanlar aldı.

Gran Turismo oyununun özünü perdeye yansıtma konusunda oldukça dikkatli davranan Sony, görsel efekt ve prodüksiyon konularında özel çalışmalara imza attı.

- Reklam -

“Gran Turismo” Filmi Oyunun Ruhunu Yansıtmayı Hedefliyor

Stüdyo gerçek yarış araçlarını kullanarak izleyicilere gerçek yarış hissini aktarmayı hedefledi. Bunun yanı sıra profesyonel pilot Jann Mardenborough’nun dublör olarak yer aldığı filmde birçok oyuncu da çekimler sırasında gerçekten son sürat giden araçların içinde bulunmuşlardı.

David Harbour geçen günlerde Sky News’e verdiği röportajda saatte 249 kilometre hızla ilerleyen yarış arabasında bulunmanın kendisi için gerçeklik hissini yükselttiğini ve oyunculuğunu pekiştirdiğini söylemişti.

Gran Turismo Filmi Tanıtım Videosu

Yüksek hızlı araçların çekim sahneleri için özel metotların kullanıldığı biliniyor. Helikopter ve araç içi kameraların yanı sıra Neill Blomkamp drone teknolojisinden de çekimler sırasında oldukça fazla yararlandığını kaydetmişti.

Özel Efektler Ağırlıkta

Bununla birlikte filmin kurgucusu Colby Parker Jr. özel efektlerden mümkün olduğunca kaçındıklarını ama zorunlu olarak bazı sahnelerde CGI kullanmak durumunda kaldıklarını da ekliyor.

“Bu büyük bir özel efekt filmi… birçok yarış sahnesindeki araçlar aslında o kadar hızlı gitmiyor. Bu yüzden belirli sahneleri bulup özel efektlerle arabaları stratejik şekilde yerleştirmemiz gerekiyor. Bütün yarış için değil belki ama, stratejik olarak bazı sahneleri ayarlamamız gerekiyor.”

Oyun uyarlamasının en dikkat çeken kısmı ise araçların üzerinde yer alan ve izleyicilerin araçların kime ait olduğunu fark etmesini sağlayan ikonlardı. Parker Jr. bu fikrin yönetmen Blomkamp tarafından ortaya atıldığını söylüyor.

- Reklam -

“Yarış sahnelerinde, bir anda Neill geldi ve bunu teklif etti. ‘Yarış arabalarının üzerine ikonlar yerleştirmek istiyorum,’ dedi ve bu konuda ilk günlerde kararını vermişti.”

Gran Turismo Özel Efekt Kullanımı CGI

Diğer taraftan kurgucu Parker Jr. filmin oyuna benzemesi için bazı kamera açısı düzenlemelerin yapılması gerektiğini de dile getiriyor.

“Senaryoda iki temel sahne vardı ve bu sahnelerde oyun karakterin etrafında gerçek hâle gelmeye başlıyordu. Bunun çok havalı olduğunu fark ettik ve buna oyuncu bakış açısı (gamer vision) adını verdik. Bu bakış açısı aslında Gran Turismo’yu oynarken verilen birinci tekil bakış açısı havasını veriyor. Bu açılar bana kalırsa en havalı efektlerdi ve pozitif reaksiyonları aldığımız temel yerdi.”

Neill Blomkamp imzalı Gran Turismo filminin kadrosunda Harbour ve Bloom’a Djimon Hounsou, Darren Barnet, Josha Stradowski, Bianca Bardoe, Geri Horner ve Emelia Hatford eşlik ediyor.

Film Türkiye’de 25 Ağustos 2023 tarihinde gösterime girdi.

Siz Gran Turismo filmindeki özel efektler hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve daha fazlası için bizi Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Direct, Screen Rant

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Zack Snyder'ın Yeni Hedefi "Gears of War" Filmi: Ancak Oyun Geliştiricisinin Bir Şartı Var

Zack Snyder’ın Yeni Hedefi “Gears of War” Filmi: Ancak Oyun Geliştiricisinin Bir Şartı Var

The Killer David Fincher Fragman

David Fincher’ın Yeni Suç Filmi “The Killer” için İlk Fragman Yayınlandı