in ,

Astronomlar Güneş Üzerinde İlk Defa Kutup Işıkları Tespit Etti

Bilim insanları Güneş’in yüzeyindeki bir leke boyunca hızlanan elektronların sebep olduğu kutup ışıklarını ilk kez gözlemledi.

Güneş Üzerinde Kutup Işıkları İlk Kez Tespit Edildi
- Reklam -
- Reklam -

Güneş’in yüzeyindeki bir lekenin etrafında hareket eden elektronların oluşturduğu bir Kutup Işıkları sinyali ilk kez tespit edildi.

Dünya’daki Kuzey Işıkları’na oldukça benzer bir gösteri, Güneş’in yüzeyinin yaklaşık 40.000 kilometre üzerinde, bir güneş lekesi üzerinde gözlendi. Benzersiz gök olayı, Dünya’daki gözlemciler tarafından bir hafta boyunca tespit edilebilir hâldeydi.

Güneş’teki radyo dalgalarıyla parlayan ışık gösterisi, uzaktaki yıldızlardan daha önce aurora benzeri radyo sinyallerinin tespit edildiği, ancak kendi ısı ve ışık kaynağımızda böyle bir sinyalin ilk kez görüldüğü anlamına geliyor. Bulgular 13 Kasım’da Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.

- Reklam -

New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nden (NJIT-CSTR) çalışmanın baş yazarı astronom Sijie Yu, bulgularla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu, tipik olarak dakikalar veya saatler süren geçici Güneş radyo patlamalarından oldukça farklı. Yeni gözlemler yıldızların manyetik süreçlerine ilişkin kavrayışımızı değiştirme potansiyeline sahip heyecan verici bir keşif.”

Güneş Üzerinde Kutup Işıkları İlk Kez Tespit Edildi

Dünya’da kuzey ışıkları, koruyucu manyetik alanın en zayıf olduğu kutuplar yakınındaki atmosferde enerjik uzay enkazının hareket etmesi sonucunda oluşuyor. Bu da moleküllerin ışık şeklinde enerji açığa çıkarmasına ve gökyüzünde dalgalanan renk perdelerinin oluşmasına neden oluyor.

Güneş Üzerinde İlk Kez Tespit Edilen Kutup Işıkları Merak Edilen Bazı Soruların Cevaplarına Işık Tutabilir

Uzay enkazı genellikle güneş lekeleri etrafındaki manyetik alanların aniden kopmasıyla ortaya çıkıyor ve güneş patlamaları adı verilen radyasyon patlamalarını ve koronal kütle atımları (CME’ler) adı verilen patlayıcı güneş malzemesi jetlerini başlatıyor. Araştırmacılar, Güneş’in yüzeyindeki bir güneş lekesine radyo teleskopu yönelterek elektronların güneş patlamaları tarafından hızlandığına inandıkları bir aurora benzeri emisyon tespit etti.

Dünya’nın kutup ışıklarının aksine yıldızlardaki kutup ışıkları genellikle yüzbinlerce kHz’den [kiloherz] yaklaşık 1 milyon kHz’e kadar olan frekansta meydana geliyor. Bu da manyetik alanının Dünya’nınkinden binlerce kat daha güçlü olmasının doğrudan bir sonucu olarak yorumlanıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse Dünya’daki tipik bir aurora ışığı genellikle 100 ila 500 kHz frekanslarında ışık yayıyor.

- Reklam -

Araştırmacılar keşiflerinin Güneş’in aktivitesini incelemek için yeni yöntemler açtığını ve geçmiş yıldız kutup ışıklarının gizli kanıtlarını bulmak için arşiv verilerini incelemeye başladıklarını söylüyorlar.

Güneş Üzerinde Kutup Işıkları İlk Kez Tespit Edildi

Çalışmanın bir diğer yazarı olan güneş fizikçisi Surajit Mondal şunları aktarıyor:

“Uzun ömürlü yıldız lekelerinin bulunduğu bir sistemde enerjik parçacıkların ve manyetik alanların nasıl etkileşime girdiğine dair bulmacayı bir araya getirmeye başlıyoruz. Sadece kendi Güneş’imizde değil, aynı zamanda sistemimizden çok uzaklardaki yıldızlarda da.”

Yeni gözlemlerle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Beetlejuice 2 Çekimleri Sona Erdi

Tim Burton İmzalı “Beetlejuice 2” Filminde Çekimler Sona Erdi

Creed 4 - Michael B. Jordan

Michael B. Jordan’lı “Creed 4” Filmi Geliştirme Aşamasında