in , ,

Araştırmacılar Üretken Yapay Zekâ Modelinin Öğrenme Şeklini Anlamak için “Harry Potter”ı Kullanıyor

Harry Potter serisi, üretken yapay zekâ teknolojisinin derinliklerine inmeye çalışan bilim insanları için verimli bir zemin haline geldi.

Harry Potter Üretken Yapay Zekâyı Anlamak için Kullanılıyor
- Reklam -
- Reklam -

Harry Potter evreni, sürekli genişleyen yapay zekâ alanında araştırmacılar için beklenmedik bir ilham kaynağı olarak ortaya çıktı. Üretken YZ teknolojisinin derinliklerine inmeye çalışan bilim insanları, Büyücülük Dünyası’nı bir zemin olarak kullanıyor.

Harry, Hermione ve Ron’un büyülü maceralarını inceleyen ve sayıları giderek artan bir grup araştırmacı, dil modelleri alanında yeni deneyler yapmak için Harry Potter kitaplarının gücünden yararlanıyor. Son 25 yılın en çok okunan eserleri arasında yer alan bu kitaplar, karmaşık kelime oyunları ve kalıcı etkileri sayesinde araştırmacılar için benzersiz bir kaynak oluyor.

“Who’s Harry Potter?” başlıklı güncel bir çalışma, büyük dil modellerinin bilgileri seçerek çıkarmasını sağlayan bir tekniği sergileyerek bu geçişin öncülüğünü yapıyor. Microsoft araştırmacıları Mark Russinovich ve Ronen Eldan, yapay zekâ modellerinin temel karar verme ve analitik becerilerini korurken Büyücülük Dünyası’nı (karakterlerini, olay örgüsünü ve nüanslarını) silecek şekilde nasıl uyarlanabileceğini gösterdi. Harry Potter’ın kasıtlı olarak seçilmesi, evrensel aşinalığı göz önüne alındığında stratejikti ve araştırma topluluğu içinde bu tekniğin etkinliğinin kolayca değerlendirilmesini kolaylaştırdı.

- Reklam -

Harry Potter Üretken Yapay Zekâyı Anlamak için Kullanılıyor

Washington Üniversitesi, Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi ve Allen Yapay Zekâ Enstitüsü’nden araştırmacılar arasındaki ortak bir çaba, verileri seçici olarak atlayarak yasal riskleri azaltmayı amaçlayan bir dil modeli olan Silo’yu tanıttı. Ancak elde ettikleri bulgular yalnızca düşük riskli metinler üzerinde eğitiliyordu. Düşük riskli metinlerin Silo’nun performansında bir düşüş olduğu fark edildi. Daha derine inmek isteyen araştırmacılar metin parçalarının yapay zekâ sisteminin etkinliğini nasıl etkilediğini incelemek için serinin kitaplarına yöneldi.

Harry Potter Kitapları Üretken Yapay Zekâ Modelleri Tarafından Son 10 Yılda En Çok Kullanılan Kaynak Materyaller Arasında Yer Alıyor

Serinin çeşitli kitaplarını çıkararak farklı veri depoları, web sitesi ve belge koleksiyonu oluşturan araştırmacılar, yapay zekâ modelinin becerisini ölçen modelin doğruluğunda gözle görülür bir düşüş kaydetti. Çalışmalardan ilki Felsefe Taşı, diğeri ise Sırlar Odası hariç tüm kitaplarını içeriyordu ve bu böyle devam etti. Araştırmacılar YZ modellerinin doğruluk ölçüsüne atıfta bulunarak, “Harry Potter kitapları veri deposundan çıkarıldığında, çapraşıklık daha da kötüleşiyor,” dedi.

Araştırmacılar Üretken Yapay Zekâ Modelinin Öğrenme Şeklini Anlamak için "Harry Potter"ı Kullanıyor

- Reklam -

Araştırmacılar doğal dil nüanslarını anlama ve bunlara yanıt verme konusunda J.K. Rowling’in kitaplarını daha önce de kullanıyordu. Ancak YZ araçları geliştirmeye odaklandıkça son on yılda bu kullanım daha da yoğunlaştı.

Bilimsel araştırmalar için bir havuz olan arXiv’deki seriye ait farklı başlıklar da yer alıyor. Bunlar arasında “Hogwarts’ta İksir Geliştirme için Makine Öğrenimi”, “Büyük Dil Modelleri Harry Potter ile Buluşuyor” ve “Transformatör Tabanlı Yapay Zekâ ile Fantastik Edebiyattaki Büyüleri Algılama” gibi başlıklar bulunuyor.

Harry Potter serisi araştırmanın ana odağı olmasa bile araştırmacıları ortak bir noktada birleştirmeyi başarıyor. Örneğin bir çalışmada Rowling’in eserleri ChatGPT’yi ortaya çıkaran yapay zekâ sistemlerinin zekasını test etmek için kullanıldı. Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü’nde hesaplamalı nörobiyoloji laboratuvarını yöneten Terrence Sejnowski, makalesinde chatbotların tıpkı serinin ilk kitabında kişinin arzularını ona geri yansıtan yansıtan Kelid Aynası gibi, yalnızca kullanıcılarının zekâsını ve önyargılarını yansıttığını savundu.

Son araştırmalar hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Bloomberg

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Aslında konu muhtemelen HP kitaplarının muazzam bir ilham kaynağı ya da Rowling’in aşmış yazım tekniği değil. Ben bu tarz işler yapacak olsam ben de HP seçebilirdim gibi geliyor, çünkü bir sürü “dünyevi” avantajı var;

    • Orijinali İngilizce yazılmış en popüler eserlerden biri (belki de direkt en popüleridir)

    • Çocuk ve gençlere hitaben yazıldığı için bu tarz modellerin daha az gördüğü kelimeleri pek taşımıyor, taşıdığında da kendisine has oluyor ve çok iyi tanımlanıyor.

    • Üstteki noktayla ilişkili olarak nispeten basit temalar nispeten doğrudan biçimlerde işleniyor. Modelin kafasını fazla karıştırmadan iş yaptırmak için ideal heheh.

    • Hakkında yazılmış çizilmiş çok çok fazla miktarda içerik var. Eleştirisinden parodisine kritiğinden övgüsüne her türlü içerik bolca mevcut.

    • Herkes neden bahsedildiğini anlıyor. Makalenin hedef kitlesi HP’a fazlasıyla aşina.

    Bunlar istatistiki modeller hocam, o açıdan çok kastırmadan iş yaptırabilmek önemli. Bence güzel seçim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2023'te Final Yapan ve İptal Edilen Tüm Diziler

İşte 2023’te Final Yapan ve İptal Edilen Tüm Diziler

Jujutsu Kaisen 3. Sezon Onaylandı: İşte İlk Fragman

“Jujutsu Kaisen” 3. Sezon Onayını Aldı: İşte “Culling Games Arc”tan İlk Fragman