in ,

HBO Yapımları Netflix’e Gelebilir: Warner Bros. Discovery’den Sürpriz Hamle

HBO dizileri Netflix’te yayınlanabilir. Max platformunun sahibi Warner Bros. Discovery’nin sürpriz bir lisans anlaşmasına imza atacağı iddia edildi.

HBO Dizileri Netflix
- Reklam -
- Reklam -

HBO dizileri Netflix üzerinden izleyicilerle buluşabilir. HBO Max’i Max adı altında yeniden markalayan Warner Bros. Discovery, HBO orijinal yapımları için alternatif bir lisans anlaşmasına imza atmış olabilir.

Haber henüz kesinlik kazanmasa da bu lisans anlaşmasının gerçekleşmesi durumunda HBO imzalı dizi ve filmler Netflix platformunda yayınlanabilecek. Konu hakkında şimdilik her iki taraf da suskunluğunu korusa da Deadline haberin arkasında durmayı sürdürüyor.

Warner Bros. ve Discovery Inc. şirketleri geçen yıl devasa bir birleşmeye imza atmış ve şirketin başına David Zaslav geçmişti. Bu yeni yapılanmayla HBO Max, ismini Max’e bırakarak yeniden programlanmıştı. İzleyiciler doğal olarak HBO yapımlarını Max üzerinden tüketebileceklerini düşünürken WBD’den sürpriz bir anlaşma haberi geldi.

- Reklam -

HBO Dizileri Netflix Kütüphanesine Dahil Edilebilir

İddialara göre Warner Bros. Discovery, HBO kütüphanesinde yer alan bazı yapımları dijital platformlar arasındaki en büyük rakibi Netflix’e satıyor. Bu anlaşma, ABD özelinde bir HBO yapımını ilk defa farklı bir akış servisinde yer alması anlamına geliyor.

Anlaşmanın bir parçası olacağı belirtilen ilk yapım ise HBO’da 5 sezon boyunca yayınlanan ve Aralık 2021’de final yapan Issa Rae komedisi Insecure. Bununla birlikte lisans anlaşmasında başka yapımların haklarının da Netflix’e satılabileceği belirtiliyor.

HBO Dizileri Netflix - Max

Kaynaklara göre bu hamlenin nedeni tamamen finansal. HBO emektarları her ne kadar bu karara karşı çıksa da şirketin mali kaygıları, bu konuda galip gelen taraf gibi görünüyor.

İçeriden aktarılan bilgiler anlaşmanın henüz noktalanmadığını ve sürecin herhangi bir noktasında anlaşmanın çöpe gidebileceğini vurguluyor. Ancak her ne olursa olsun bu anlaşma, ücretli yayın platformları dünyasındaki büyük bir strateji değişikliğini işaret ediyor.

WBD Ceo’su David Zaslav, göreve başladığı ilk günlerde kârlılık oranını yükseltmek için bu tarz anlaşmaların önünü açabileceklerini ifade etmişti.

HBO on yıldan uzun bir süre önce Sex and the City’yi TBS’e (ve daha sonra E!/Style kanalına), Curb Your Enthusiasm’ı TV Guide Channel’a, Entourage’ı Spike’a ve The Sopranos’u A&E’ye 200 milyon dolarlık anlaşma karşılığında satarak karasaldaki dağılımda büyük bir atılım yapmıştı.

HBO 2014’te ise Prime Video için Amazon’la The Sopranos, Deadwood, Six Feet Under ve The Wire gibi dizilerin lisansı üzerien anlaşma gerçekleştirmişti. Ancak bu, Amazon’un premium orijinal diziler için bir rakip haline gelmesinden önce yapılmıştı.

Bu yeni hamle ise TV kanallarına yönelik değil de direkt dijital platformlar özelinde kurgulanıyor oluşuyla yayın çağında bir ilk anlamına geliyor.

- Reklam -

HBO Dizileri Netflix BluTV

Öte yandan, HBO dizilerinin Netflix’te yayınlanmasının dizilere daha fazla görünürlük kazandıracağı ve küresel çapta yeni izleyicilere ulaşacağı umudu taşıyor.

HBO Dizileri Türkiye’de Hangi Kanalda Yayınlanacak?

HBO dizileri Türkiye’de beIN CONNECT ve Tod TV üzerinden izleyicilerle buluşuyordu. Ayrıca Türk dijital yayın platformu BluTV, Discovery Inc. tarafından aldığı yatırımla yeni bir atılıma imza atmıştı. Warner Bros. birleşmesinden önce gelen bu hamle Discovery’nin dijital cephedeki elini güçlendiren bir adım olmuştu.

HBO Max’in fişinin çekilmesiyle HBO izleyicileri bu yapımları kendi kanalında izleme fırsatı bulamamıştı. Neticede Max organizasyonunun da zaman alacağı anlaşılınca, HBO dizilerinin hâlihazırdaki ortakları BluTv üzerinden yayınlanacağı aktarılmıştı.

HBO İçerikleri BluTV Yayın

Olası Netflix anlaşmasının, HBO’nun BluTV’deki rotasını nasıl etkileyeceği ise şimdilik bilinmiyor.

HBO dizileri için Netflix’in gündeme gelmesi ihtimalini siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Deadline


Kayıp Rıhtım’ı Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Across the Spider-Verse'e Alternatif Kurgular Yapıldı

Spider-Man: Across the Spider-Verse’ün Birden Fazla Versiyonunun Gösterimde Olduğu Ortaya Çıktı

Kiracı: Bernard Malamud Kitabı Türkçede

Pulitzer Ödüllü Bernard Malamud’un “Kiracı” Romanı Türkçe Raflarında