in , ,

Roma İmparatoru Konstantin’in 13 Metrelik Dev Heykeli 3D Teknolojisiyle Yeniden İnşa Edildi

I. Konstantin’in MS 4. yüzyıldan kalma devasa heykelinin parçalarından yola çıkan ekip, ikonik yapıyı 3D teknolojisinden yararlanarak tekrar inşa etti.

I. Konstantin'in 13 Metrelik Heykeli Yeniden İnşa Edildi
- Reklam -
- Reklam -

I. Konstantin’in 13 metrelik heykeli aslına uygun olarak yeniden modellendi. Doğu Roma İmparatorluğu’nun “Büyük” lakabıyla anılan kurucusuna ait devasa heykel, tarihi rekonstrüksiyon ve son teknolojinin birleşimiyle Roma’ya dönüş yaptı.

M.S. 306 yılında bugün Sırbistan sınırları içinde kalan bölgede doğan I. Konstantin, en etkili Romalı liderlerden biriydi. Şimdi bıraktığı miras, birçok parçası yüzyıllardır eksik olan heykelin titizlikle yeniden inşa edilen 13 metrelik replikasında vücut buluyor.

Merkezi Madrid’de bulunan Factum Vakfı’nın öncülük ettiği iddialı restorasyon projesinde, 4. yüzyıldan kalma antik anıta yeniden hayat vermek için yüksek teknoloji ürünü yazılımlar ve 3D modellemeler kullanıldı. Bronz için yağmalandıktan ve 15. yüzyılda parçalar halinde dağıldıktan sonra orijinal heykelin baş, sağ kol, bilek, el, diz, kaval kemiği ve ayakları da dahil olmak üzere hayatta kalan parçaları Mart 2022’de üç gün boyunca tarandı. Ortaya çıkan dijital modeller daha sonra, yaldızlı bir tunikle süslenmiş, asa ve küre tutan imparatorun heybetli figürünü yeniden yaratmak için sorunsuz bir şekilde entegre edildi.

- Reklam -

I. Konstantin'in 13 Metrelik Heykeli Yeniden İnşa Edildi

Konstantin’in Hıristiyanlığa geçişinin, hükümdarlığının belirleyici bir anı olduğuna ve devasa heykelde sembolik olarak temsil edildiğine inanılıyor. Factum Vakfı’nın direktörü Adam Lowe, bu rekonstrüksiyonun tarihi eserlerin paylaşılma ve sunulma biçiminde bir devrim yaratarak kültürel bir devrimin katalizörü olacağını düşünüyor.

“Kültürel miras anlayışımızı ve önemini dönüştürmek için teknolojiyi nasıl kullandığınızla ilgili tüm bu dinamik Factum Vakfı’nın temel misyonudur.”

I. Konstantin’in 13 Metrelik Heykeli Roma’da Sergileniyor

Yeniden inşa süreci 14 ay süren heykel, reçine, poliüretan, mermer tozu, altın varak ve alçı gibi malzemelerin karmaşık bir etkileşimini içeriyor. Muhtemelen tuğla, ahşap ve metal çubuklardan oluşan iç yapı, alüminyum destek kullanılarak kopyalandı. Sonuç, orijinal parçaların bulunduğu avludan bir taş atımı uzaklıkta, Capitoline Müzeleri’nin hemen yan bahçesinde sergilenen orijinal Konstantin Heykeli’nin aslına sadık bir rekreasyonu oldu.

I. Konstantin Orijinal Heykel

- Reklam -

İlginizi Çekebilir: Kütahya’da Yunan Mitolojisinden Eros, Dionysos ve Herakles Heykelleri Bulundu


Ziyaretçileri tarafından hayranlık uyandıran bir çalışma olarak tanımlanan replika sadece I. Konstantin’in tarihi önemine saygı göstermekle kalmıyor, aynı zamanda kültürel mirasın korunması ve sunulmasında teknolojinin dönüştürücü gücünün de altını çiziyor. Factum Vakfı’nın kültürel eserleri dijital olarak belgeleme ve yeniden yaratma konusundaki kararlılığı, Konstantin’in Roma tahtına çıkmadan önce Hadrian Duvarı’nı korumadaki ilk rolünü anmak üzere İngiltere’nin kuzeydoğusuna heykelin ikinci bir versiyonunu yerleştirme planlarıyla gelecek için bir emsal olarak görülüyor.

I. Konstantin'in 13 Metrelik Dev Heykeli 3D Teknolojisiyle Yeniden İnşa Edildi

I. Konstantin’in yeniden inşa edilen heykeli sizce nasıl gözüküyor? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: APNews

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

One Piece Karakterleri 19 Yıl Sonra Geri Döndü

“One Piece”in Sevilen İki Karakteri 19 Yıl Sonra Geri Döndü

Kara Kız - George Bernard Shaw | Haftanın Kitabı #309

Kara Kız – George Bernard Shaw | Haftanın Kitabı #309