in ,

Roma Döneminde Nazardan Korunmak için Kullanılıyordu: Sırbistan’da Kanatlı Fallus Şeklinde Rüzgâr Çanı Bulundu

Sırbistan’da yer alan Antik Roma şehri Viminacium’da kişiyi nazardan koruduğuna inanılan kanatlı fallus şeklinde rüzgâr çanı bulundu.

Sirbistan Roma Fallus Kanatli Ruzgar Cani
- Reklam -
- Reklam -

Sırbistan sınırları içerisinde yer alan Antik Roma şehri Viminacium’da “tintinnabulum” adı verilen ve büyük uçan bir fallus şeklinde tasvir edilen bir rüzgâr çanı ortaya çıkartıldı.

Belgrad’daki Arkeoloji Enstitüsü’nde çalışan arkeolog Ilija Dankovic Sırp arkeoloji platformu Sve o arheologiji’ye yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Şehrin ana sokaklarındaki kazı çalışmaları sırasında bir binanın kapısı keşfedildi. Binanın yangın sonucu tahrip olduğu, sundurmanın çökerek yere düştüğü, moloz tabakasının içinde bilim çevrelerinde tintinnabulum olarak bilinen bir cismin bulunduğu belirlendi.”

- Reklam -

Arkeologlar bronzdan yapılmış bu rüzgâr çanını zarar görmesin diye şimdilik çoğunlukla toprağın içinde tutuyorlar. Araştırmacılar çanın kesin şekli hakkında net konuşamasalar da objenin kabaca nasıl göründüğünü söyleyebiliyorlar.

Sırbistan’daki Antik Roma Kenti Tarihe Ev Sahipliği Yapıyor

Yapılan açıklamada çan şu sözlerle tarif ediliyor:

“Kompozisyonun orta kısmı, sözde fascinum denilen, ayakları üzerinde kanatlı bir fallus (Fallus; bir penis, penisi andıran bir nesne ya da erekte hâlindeki bir penisin mimetik bir görüntüsüdür. Sanat tarihinde penisi erekte olan bir figür, ithifallik olarak tanımlanır.) bulunan bir vücuda sahip, kendi fallusu ve fallus şeklinde bir kuyruğu olan büyülü bir varlıktı.” dediler. ’Fassinum’a dört çan asılmıştı.”

Sırbistan Fallus Kanatlı Rüzgâr Çanı - Antik Roma

Nazardan Korunmak için Kullanılıyordu

Günümüzde böyle bir görüntü erotik, kaba ya da bir tür şaka olarak yorumlanabilir. Fakat Antik Romalılar falluslar hakkında farklı düşünüyorlardı. Güçlü bir obje olduğuna inanılan bu tür muskalar, çocuklar ve askerler tarafından zararlardan korunmak amacıyla sık sık takılırdı.

Arkeolog Dankovic bu konu hakkında şunları söyledi:

“Bir fallus iyi bir talih ve mutluluk getirir ve nazarlardan korunmak için de etki gösterirdi. Bu yüzden Antik Roma dünyasında falluslar her yerde görülebilirler; Şarap kaplarından çocuklar tarafından takılan muskalara kadar.”

Antik Roma şehri Viminacium’da bulunan bu falluslu tintinnabulumun sahibi bu tanımı sahiplenmiş ve bu rüzgâr çanını iyi şans ve korunma amacıyla asmış olmalıydı. Araştırmacıların aktardıklarına göre falluslu objelere kanat eklemek onları kötülükleri kovmada daha etkili hâle getiriyordu.

- Reklam -

Arkeologlar, “Viminacium’daki binanın sahibi bu nedenle tintinnabulumu kapısının önüne astı,” diye açıkladı. “Bu nesnenin kendisine yardımcı olabilecek güçlü büyülü özelliklere sahip olduğuna inanıyordu.”

Sırbistan Fallus Kanatlı Rüzgâr Çanı - Roma

Ev sahibinin fallusu asması, günümüz Sırbistan sınırları içerisinde yer alan Viminacium’da yaşayan insanların, Roma’nın güç merkezinden çok uzakta olmalarına rağmen Romalı fikirleri nasıl paylaştıklarını da gösteriyor. Dankovic ayrıca falluslu tintinnabulum’un muhtemelen başka bir yerde yapıldığını ve Viminacium’a getirildiğini açıkladı; bu da şehirdeki sosyal seçkinlerin bu tür nesneler için harcayacak parası olduğunu gösteriyor.

Viminacium Kenti Hakkında

History Daily platformunda yer alan bilgilere göre Viminacium Roma’nın Moesia Superio eyaletinin başkentiydi. Burası günümüzde Belgrad’dan yaklaşık 48 kilometre uzaklığında olan Kostolac şehrinin yakınlarında yer alıyor. İlk olarak M.S ilk yüzyılda işgal edilen bu yerleşim yeri sonunda 40.000 nüfusluk hareketli bir kasaba hâline gelmişti.

Gelişmiş pek çok Roma şehri gibi burası da bir zamanlar kale, hipodrom, amfitiyatro, tiyatro, forum, hamamlar ve falluslu rüzgâr çanının bulunduğu ev gibi pek çok lüks eve sahipti. Önce M.S 441 yılında Hun İmparatoru Attila tarafından, daha sonrasında ise M.S 582 yılında Avarlar tarafından yıkılmıştır.

Viminacium’daki kazı çalışmaları daha henüz yeni başladı ve bölge kazıların devam etmesiyle pek çok yeni keşfe açık. Bulunan bu falluslu tintinnabulum bir zamanlar bu bölgede yaşayan insanların Roma kültürü, gelenekleri ve batıl inançlarını nasıl sahiplendiklerini dikkat çekici bir şekilde göstermeyi başarıyor.

Siz Sırbistan’da ortaya çıkartılan kanatlı fallus şeklinde tasarlanmış bu rüzgâr çanı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

Uğur Duranay

İzmirliyim. Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Daha önce Güney Afrika ve Güney Kore'de yaşama şansım oldu. Şimdi ise Tayland'da yaşıyorum. Yeni kültürler tanımayı ve deneyimlemeyi çok seviyorum. Hobilerim arasında tarih, horoloji, astronomi, rpg oyunları oynamak, yeni kafeler keşfetmek, koleksiyon yapmak gibi şeyler var. Şu anda ise Latince ile ilgileniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

22 Işık Yılı Uzaklıkta Dünya Benzeri Gezegen Keşfedildi

Yalnızca 22 Işık Yılı Uzakta Bulunan Dünya Benzeri Yeni Bir Gezegen Keşfedildi

Take-Two CEO Oyun Fiyatlama Sistemi - GTA 6

“GTA 6”nın Ardındaki Rockstar’ın Sahibi Take-Two CEO’su, Oyunların Saat Başına Fiyatlandırılması Gerektiğini Düşünüyor