Take-Two Interactive’in CEO’su Strauss Zelnick yaklaşan GTA 6 öncesi oyun fiyatları üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Grand Theft Auto serisinin yapımcısı Rocstar Games’in çatı şirketi Take-Two Interactive’de CEO görevinde bulunan Strauss Zelnick, geçen hafta bir kazanç çağrısı toplantısı düzenledi. Toplantıda yatırımcılarla konuşan Zelnick, video oyunlarının fiyatları hakkında da tartışmalara yol açabilecek bazı görüşler paylaştı.
Zelnick, oyunların sunduğu hizmete kıyasla oldukça düşük bir fiyata satıldığını dile getirdi.
“Eğer oyun abonelik veya kiralama sistemine sahip değilse, oyunu fiyatlandırma algoritmamız temel olarak beklenen eğlence kullanımının değerini temel alır. Yani saat başına değer çarpı beklenen saat sayısı artı müşterinin mülkiyette algıladığı nihai değeri.”
Zelnick bunu biraz karmaşık bir şekilde dile getirmiş olsa da bahsetmeye çalıştığı şey, daha kaliteli ve daha uzun süre oynanabilen oyunların diğerlerinden daha yüksek fiyata satışa sunulması gerektiği.
Take-Two Interactive’in CEO’sundan Tartışmalı Öneri
Bu formül ilk bakışta kulağa mantıklı gelse de beraberinde soru işaretleri de getiriyor. Buradan yola çıkan geliştiricilerin oyunlarını daha pahalıya satmak için yapımlarını amaçsız yan görevlerle doldurarak şişirebileceklerini düşünenler de var. Bu durum hâlihazırda pek çok AAA oyunda gözlemlenen bir problem. Dolayısıyla oyun süresi ve fiyatlama arasında kurulacak bir paralellik bu açıdan birçok oyuncuda endişe yaratıyor.
Piyasadaki pek çok oyun yüzlerce saat oynanabiliyor. Örneğin GTA 5’in ana hikâyesi yaklaşık 32 saat sürüyor. Fakat pek çok oyuncu bu oyunu (GTA Online’ı dahil etmeden bile) çok daha uzun süre oynadı.
Zelnick tüm söylediklerinin yanı sıra bunun çok gerçekçi bir hedef olmadığını da dile getiriyor. Zelnick, “Bu, tabii ki sektörün fiyatlandırma gücüne sahip olduğu veya sahip olmak istediği anlamına gelmiyor,” diye kendisini ifade ediyor.
Zelnick’in Kastettiği Kaliteli Uzun Oyunlardan Biri “GTA 6” Olabilir
Zelnick direkt olarak GTA 6’dan bahsetmiyor, fakat oyunun nasıl olduğunu ve ne kadar uzun sürdüğünü bilen kişi olarak, bu açıklamaları yaparken GTA 6’yı da düşündüğü tahmin ediliyor.
“Bu standartlara kıyasla oyunlarımızın fiyatı çok ama çok düşük. Çünkü saatler sürecek bir etkileşim sunuyoruz. Etkileşim değerimiz çok yüksek. Bu nedenle sektörün bir bütün olarak tüketicilere müthiş bir fiyat-değer fırsatı sunduğunu düşünüyorum.”
Bu açıklamalardan sonra şirketin bir sonraki yüksek bütçeli oyunu GTA 6’nın da nasıl fiyatlandırılacağı merak ediliyor. Güncel AAA oyunların 70 dolar akımına katılacağı tahmin edilse de henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Oyun Fiyatlarının Artırılmasını İsteyen Tek Yönetici Take-Two CEO’su Zelnick Değil
Zelnick, satış rekorları kıran oyunların fiyatlarının düşük olduğunu savunan tek multimilyoner yönetici değil. Fakat muhtemelen Grand Theft Auto’nun yayıncısı olarak bunları daha rahat dile getiriyor.
Eylül ayında Capcom’un başkanı Harushiro Tsujimoto da Tokyo Game Show’da oyunların çok ucuz olduğunu dile getirmişti. Tsujimoto’nun söylediğine göre Famicom dönemine (80’li yıllarda Nintendo’nun çıkardığı bir oyun konsolu) kıyasla bir oyunu geliştirmek 100 kat daha maliyetli.
“Maaşların tüm sektörde arttığını göz önünde bulundurursak, ürün fiyatlarının arttırılması iş dünyası için sağlıklı bir seçenek olduğunu düşünüyorum.”
Take-Two Interactive’den Açıklama
Strauss Zelnick’in açıklamaları ardından gelen tepkiler üzerine 17 Kasım’da Take-Two Interactive yetkililerinden konuya dair yeni bir açıklama geldi:
“Strauss eğlence sektörüne yönelik genel fiyatlandırma kurallarını özetliyordu, hiçbir şekilde temel oyunlar için yeni bir fiyatlandırma yöntemine veya saatlik ücretlere ihtiyaç duyulduğunu söylemedi.”
Siz Strauss Zelnick’in savunduğu fiyatlandırma politikası hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni gelişmeler için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.
Kaynak: Metro, Rock Paper Shotgun, The Gamer
Bu durumda benim oyun oynayabilmek için servet ödemem gerekecek.
Oyunları sömürmüşsün, @alper 'den 4 katı para alın
Kabahat bu oyunlara MOD - DLC yapan bağımsız yapımcılarda.
Ben olsam senden dakika başı ücret alırdım
Bu arada benim CS saatim 1.457,6 saatmiş
Daha çok saat götüren oyuna daha çok ücret diye bir şey olamaz. Ortalık kalitesizlikten geçilmiyor. Aynı şekilde oyuncular da farkına varmalı bazı şeylerin: fazla para verdiniz diye daha uzun süre oyun oynamak zorunda değilsiniz. Hikâyesi kaliteli olsun, benzersiz olsun yeter. İki tarafın da suçu var.