in ,

Yalnızca 22 Işık Yılı Uzakta Bulunan Dünya Benzeri Yeni Bir Gezegen Keşfedildi

22 ışık yılı uzaklıkta, küçük bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönen boyut olarak Dünya’ya benzeyen yeni bir gezegen bulundu.

22 Işık Yılı Uzaklıkta Dünya Benzeri Gezegen Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları 22 ışık yılı uzaklıkta Dünya benzeri yeni bir gezegen buldu. Araştırmacılar keşfi “Güneş Sistemi’ne en yakın Dünya boyutlarındaki gezegen” olarak tanımladı.

ABD’deki bilim insanları tarafından LTT 1445 Ac adı verilen ve küçük bir kırmızı cüce yıldızın etrafında dönen bu gezegen, Dünya’nın 1.37 katı kütleye ve 1.07 katı yarıçapa sahip.

Araştırmacılar söz konusu gezegeni ilk olarak 2021 yılında TESS teleskobu ile gözlemlediler. Ancak ilk seferde bazı zorluklar yaşanmış ve gezegenin özellikleri tam olarak belirlenememişti. Şimdi Dünya’ya oldukça benzeyen gezegenle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.

- Reklam -

Benzeri az rastlanan bir sistemde yer alan LTT 1445 Ac gezegeninin etrafında döndüğü yıldız, gravitasyonla bağlı üç yıldızdan oluşan bir üçlü sistem içinde yer alıyor.

Gezegenlerin özelliklerini anlamak için iki tür ölçüm gereklidir. Bunlardan ilki olan geçiş yöntemi, bir yörüngedeki ötegezegenin yıldız ile aramızdan geçişi sırasında yıldız ışığında oluşan küçük düşüşleri içerir. İkincisi olan radial hız yöntemi ise ötegezegenin yıldıza uyguladığı çekimin, yıldızın yerinde çok çok minik bir şekilde sallanmasını kaydederek yıldızın ışığının dalga boyundaki değişiklikleri ölçüyor.

22 Işık Yılı Uzaklıkta Dünya Benzeri Gezegen Keşfedildi

Dünya Benzeri Gezegen Cüce Yıldıza Sahip Olmasına Rağmen Oldukça Sıcak

TESS teleskobu gezegenleri geçiş yöntemiyle tespit ediyor. Ancak LTT 1445 Ac hakkındaki verileri yetersiz çözünürlüğe sahipti. Bu da gözlemciler için zorluk yaratmıştı. Bu eksiklikleri gidermek için daha yüksek çözünürlüklü verilere ihtiyaç duyuluyordu. Harvard & Smithsonian Astrophysics Center’dan bir ekip, Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanarak LTT 1445 Ac’nin geçişlerini inceledi ve bu sayede gezegenin yarıçapını daha kesin bir şekilde ölçebildi.

Elde edilen verilere göre LTT 1445 Ac’nin yoğunluğu Dünya’ya oldukça yakın. Ancak gezegen muhtemelen yaşam barındırmıyor. Ev sahibi kırmızı cüce yıldız, daha soğuk ve daha soluk bir yapıya sahip olmasına rağmen, gezegenin yörünge süresi sadece 3.12 gün olduğundan, sıcaklık oldukça yüksek seviyelerde (260 derece) seyrediyor.

- Reklam -

Yeni keşif, gezegen oluşumunu ve evrimini anlamak adına büyük önem taşıyor. Ayrıca James Webb Uzay Teleskobu gibi araçlarla gezegenin atmosferinin incelenmesine olanak tanıyarak, Dünya benzeri gezegenlerin çeşitliliği hakkında daha fazla bilgi edinmeye yardımcı olabilir. James Webb daha önce var olmasına imkânsız gözüyle bakılan ve Samanyolu’na benzeyen binlerce disk galaksisi tespit etmişti.

Dünya Benzeri Gezegen LTT 1445 Ac

The Astronomical Journal’da yayınlanan araştırma ile bilim insanları, keşfin diğer yıldız sistemlerindeki gezegenlerin çeşitliliğini anlamalarına katkı sağlayacağını belirtiyor.

Yeni keşfedilen bu gezegene dair sizin fikirleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for zeyus zeyus dedi ki:

    ‘Ha şurası ya’ der gibi ‘sadece’ yazması :open_mouth:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Doctor Who'daki Dalek Irkının Kökeni Aydınlatıldı | Video

“Doctor Who”nun 60. Yılına Özel Yayınlanan Yeni Kısa Film Dalek Irkının Kökenine Dair Bir Gizemi Aydınlatıyor

Sirbistan Roma Fallus Kanatli Ruzgar Cani

Roma Döneminde Nazardan Korunmak için Kullanılıyordu: Sırbistan’da Kanatlı Fallus Şeklinde Rüzgâr Çanı Bulundu