in , ,

İndra: Tanrı ve Kral – Korhan Kaya | Haftanın Kitabı #280

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta Korhan Kaya’nın Hint Edebiyatı’nın bel kemiği olarak anılan İndra’yı ele aldığı “İndra: Tanrı ve Kral” başlıklı çalışması yer alıyor.

İndra: Tanrı ve Kral - Korhan Kaya | Haftanın Kitabı #280
- Reklam -
- Reklam -

İndra: Tanrı ve Kral | Künye

Yazar: Korhan Kaya
Yayınevi: Doğu Batı Yayınları
Yayına Hazırlayan: Taşkın Takış
Kapak Tasarımı: Harun Ak
Sayfa Sayısı: 214
Çıkış Tarhi: Haziran 2023


İndra: Tanrı ve Kral – Korhan Kaya | Arka Kapak Tanıtımı

İndra: Tanrı ve Kral - Korhan Kaya

- Reklam -

İndra yaşayan dünyanın kralıdır. Neşe kazandıran, nesiller çoğaltan, yiyecek veren, at arabalarına hız katan ineklerin koruyucudur. O harikalar yaratan bir tanrıdır. Güneş ve şafağı doğuran odur, suları kurtarıp akıtan tanrıdır, kuraklıkları giderir. İnsanlar gibi gerçek hediyeler verir, altınlar dağıtır, mutluluk bahşeder ve güç kazandırır. Nefret içindeki düşmanlara engel olandır, insan boylarının arasına karışır, uzaklara yayılır; ozanlar öfkesi dayanılmaz olan “kral İndra’yı” sonsuza dek överler.

Onun tanrı olarak en önemli işlevleri, başta Vritra olmak üzere ifritlerle savaşması, insanların ihtiyacı olan suları getirmesi, sığırlar vermesi, insanların çeşitli ihtiyaçlarını karşılaması ve onları düşman güçlerden korumasıdır. Veda döneminde tanrılar insanlar gibi düşünüldüğünden onlardan söz ederken de bir insanda var olan özellikler sıralanır. Rigveda’da İndra için zaman zaman “neşeli, öfkeli, ün seven, övgüye düşkün, güzel yanaklı, güzel çeneli, hep genç olan, baba, kardeş” gibi insansal nitelikler sayılır.

İndra, Hint toplumunu birarada tutan güçlü bir etkiye sahip, Hint Tarihi’nin vazgeçilmez bir unsuru olarak ortaya çıkmıştır. Tanrı ve kral İndra bize Hindistan’ın ulusal kimliğini, bu kimliğin oluşumunda diğer toplumlardan olan temel farklılığı gösterir. Anlatılan İndra efsaneleri uzun yıllar içinde biçimlenen ve “Hindistan” olma yolunda ilerleyen toplumun toplumsal bilinçaltını da gösterir ve bu açıdan çok değerlidirler.

Korhan Kaya Kimdir? | Hayatı ve Özgeçmişi

Korhan Kaya, 1959 yılında Ankara’da doğmuştur. Anıttepe Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1977 yılında Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Hindoloji alanına ilgi duymaya başlamıştır. 1985 yılında Hindoloji asistanı olarak göreve başlamış ve uzun bir süre boyunca bu alanda çalışmalarını sürdürmüştür. Zamanla uzmanlık alanında ilerleyen Korhan Kaya, 2003 yılında Hindoloji alanında profesörlük unvanını elde etmiştir.

- Reklam -

Mesleki hayatı boyunca, pek çok kez Hindistan’a seyahat ederek oradaki üniversiteleri inceleme şansı bulmuştur. 2015 yılında Uluslararası Hindoloji Konferansı için Delhi’ye gittiğinde, Hindistan Cumhurbaşkanı ve ICCR Kurumu Başkanı olan Prof. Dr. Lokesh Chandra tarafından “seçkin Hindolog” unvanıyla onurlandırılmış ve bir şal ile ödüllendirilmiştir.

Korhan Kaya’nın Hindoloji alanında 30’dan fazla makalesi, çevirisi ve telif kitabı bulunmaktadır, toplamda 24 kitap eseri vardır.


Korhan Kaya imzalı İndra: Tanrı ve Kral kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Benzer içerikler için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

* * *

* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Fare Gıdıklama Deneyi İnsanlarla Benzer Sonuçlar Verdi

Araştırmacılar Bilim için Fareleri ‘Gıdıkladı’: Kemirgenler Oyun Sırasında İnsanlarla Benzer Davranışlar Gösteriyor

Atatürk Dizisi Disney Plus FOX TV

Disney Plus “Atatürk” Dizisini Yayınlamaktan Vazgeçti: Yapımın Yeni Platformu Belli Oldu