in ,

Araştırmacılar Bilim için Fareleri ‘Gıdıkladı’: Kemirgenler Oyun Sırasında İnsanlarla Benzer Davranışlar Gösteriyor

Bilim insanları, fareleri gıdıklayarak kemirgenlerin beynindeki hareketleri gözlemledi. Yayınlanan yeni bir rapor, önemli bir benzerliğe dikkat çekti.

Fare Gıdıklama Deneyi İnsanlarla Benzer Sonuçlar Verdi
- Reklam -
- Reklam -

Fareleri gıdıklayan bilim insanları kemirgenlerle insan çocukları arasında dikkat çekici bir detay keşfetti.

Yapılan yeni bir araştırmada farelerin beyinlerinde oyun ve neşeli davranışların kontrolünden sorumlu bir bölge olan periakuaduktal gri madde (PAG) belirlendi. Bu çalışma, oyunun insanlar ve hayvanlar için ne denli önemli ve karmaşık bir davranış olduğu hakkındaki anlayışa önemli bir katkı sağlayabilir.

Neşe ve oyun, hem hayvanlar hem de insanlar için gelişim ve bağlantı kurma açısından önemli bir rol oynamaktadır. Ancak bu davranışın nöral mekanizmaları hâlâ tam olarak anlaşılmamıştır.

- Reklam -

Yeni çalışmanın baş yazarı olan Humboldt Üniversitesi’nden nörobilimci Michael Brecht şunları söyledi:

“Kahkaha gibi seslerin oyunda çok önemli olduğunu biliyoruz, bu da beyinde bu davranışı düzenleyen bir tür organizasyon sinyali olduğu fikrini destekliyor. Örneğin çocuklar birbirleriyle dövüş oyunu oynarken kahkaha atıp atmadıklarını kontrol ederler. Oyun arkadaşları artık gülmüyorsa dövüşmeyi bırakırlar.”

Fare Gıdıklama Deneyi İnsanlarla Benzer Sonuçlar Verdi

Fare Gıdıklama Deneyi İlginç Sonuçlar Verdi

Bu ilgi çekici çalışmada fareler denek olarak kullanıldı. Daha önce yapılan araştırmalarda bu kemirgenlerin gıdıklandıklarında tıpkı insanlar gibi keyif aldıklarını ifade eden “gülme” benzeri sesler çıkardıkları biliniyordu. Bu nedenle araştırmacılar deneyde hayvanların stres altında olmaması için onlara birkaç gün boyunca alışacakları yeni bir ortam sundular.

Farelerin rahat olduğu gözlendiğinde insan denekler tarafından kontrollü bir şekilde gıdıklandılar. Deneyde “avuç avuç kovalama” adı verilen bir oyun oynanarak karın ve sırt bölgeleri gıdıklandı. Bilim insanları farelerin keyifli vakit geçirip geçirmediğini belirlemek için gülme benzeri yüksek frekanslı sesleri izlediler. Görüntüleri aşağıdan izleyebilirsiniz.

YouTube video

Araştırmacılar daha sonra hayvanların beyin aktivitelerini incelediler ve oyun ve gıdıklama esnasında PAG bölgesinde yoğun bir sinirsel tepki olduğunu keşfettiler. Bu bölgeyi bloke etmek, farelerin eğlenme tepkilerini durdurdu ve daha az oyun oynamalarına ve gülmelerine neden oldu. Ayrıca farelerin yabancı ve kaygı verici bir ortamda bulunduklarında PAG’nin yan kolundaki oyun ve gıdıklama tepkilerinin azaldığı görüldü.

- Reklam -

Farklı Hayvanlarda Benzer Deneyler Uygulanacak

Michael Brecht, “Birçok insan oyunun çocuksu veya çok kararlı bir davranış olmadığını düşünür, ancak oyun önemsenmeyi hak eder,” diyor ve devam ediyor:

“Benim oyun algıma göre oyun, kendi kendini eğiten bir davranıştır. Genellikle beyinler davranışları kontrol etmeye yarar. Ancak oyun davranışları beyinlerin büyümesine hizmet ediyor gibi görünüyor.”

Fare Gıdıklama Deneyi İnsanlarla Benzer Sonuçlar Verdi

Bu araştırma şimdi başka hayvanların da gıdıklandığında benzer tepkiler gösterip göstermediğini belirlemek için yeni bir çalışmayı içeriyor. Araştırmacılar aynı zamanda farklı türler arasında oyunluluk düzeylerini karşılaştırmak için çalışmalarına devam edecek. Ayrıca, PAG’nin yan kolunun nasıl geliştiğini değiştiren faktörleri belirlemek için daha genç farelerle farklı bir yaklaşımla çalışacaklar.

Yeni keşfedilen sonuçlar hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından yeni gelişmeler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Good Omens 3. Sezon Planlar Dahilinde: Neil Gaiman Konuştu

Neil Gaiman, “Good Omens”ın 2. Sezonun Bir Köprü Görevi Göreceğini Belirtirken 3. Sezona Göz Kırptı

İndra: Tanrı ve Kral - Korhan Kaya | Haftanın Kitabı #280

İndra: Tanrı ve Kral – Korhan Kaya | Haftanın Kitabı #280