Tarihçiler, Mısır’dan binlerce kilometre ötedeki İskoçya’da bulunan Antik Mısır eserinin ardındaki hikâyeyi aydınlatmaya çalışıyor.
Her şey 1952 yılında bir öğrencinin, İskoçya’nın Fife bölgesindeki Monimail köyü yakınlarındaki okulunda ceza olarak bahçede patates toplamasıyla başlamıştı.
Öğrenci ilk etapta okulun küçük bahçesinde bir patates olduğunu düşündüğü bir şeye çarpmıştı. Sonrasında bunun bir patates değil, eski bir Mısır heykelinin başı olduğu ortaya çıkmıştı.
Kumtaşından yapılma heykelin MÖ 1922 ila 1855 yılları arasına tarihlendiği belirtilmiş ancak heykel başının oraya nasıl geldiği bir türlü çözülememişti.
İskoçya’daki Okul Bahçesinden Antik Mısır Eserleri Çıkmaya Devam Etti
Aradan geçen 14 yılın ardından Bay McNie olarak anılan çocuk okula öğretmen olarak geri dönmüştü. Beden eğitimi dersi sırasında McNie’nin öğrencilerinden biri yerden çıkan tuhaf bir şeyin üzerine çıktı. Yürütülen kazı çalışmalarının ardından M.Ö. 664 ile 332 yılları arasına tarihlenen Mısır’dan gelme bronz bir boğa heykelciği bulundu.
1984’te ise aynı bölgede Mısır’a ait bir başka bronz heykelcik daha ortaya çıkarıldı.
Bu eserlerin İskoçya’da bir okul bahçesine nasıl geldiklerinin gizemi Elizabeth Goring’in kaleme aldığı yeni bir makalede ele alınıyor.
Goring, “1984 yılında bulunan küçük bronz adam heykelciğini gördüğümde, üç nesnenin birbiriyle bağlantılı olması gerektiğini düşündüm,” diye yazdı.
Goring, daha fazla kazı yapabilmek için metal dedektörü olan çocuklardan birinden heykelciği buldukları yeri göstermesini istedi. Ancak bu araştırmaların sonucunda hiçbir şey bulamadıklarını kaydetti.
Tam vazgeçmek üzereyken, jeologlardan biri farklı bir alana gitti ve yerde yatan başka bir heykelcik gördü. Bu “shabti” olarak tanımlanan küçük, mumya şeklinde bir heykeldi.
Ardından şu anda İskoçya Ulusal Müzeleri koleksiyonunda sergilenen bir dizi Mısır eseri daha ortaya çıkartıldı. Buluntulardan bazılarının 19. yüzyıla ait taklit eserler olduğu, ancak birçoğunun gerçekten eski çağlardan kalma olduğu tespit edildi.
Nihayetinde aynı bölgede toplam 18 Antik Mısır eseri ortaya çıkartılmış oldu. Ancak yine de tüm bu eserlerin oraya nasıl geldikleri hâlâ gizemini koruyordu.
Cevap 1856’da Mısır’ı Ziyaret Eden Vikont Balgonie’de Saklı Olabilir
Melville Evi adlı yapı, okul olarak işletilmeden önce Melville’in 7. kontu David Leslie-Melville’e aitti. Araştırmacılara göre en olası senaryo, eserlerin Melville’in oğlu Vikont Balgonie’ye ait olduğu ve Balgonie’nin 1856 yılında sağlık sorunlarına çare bulabilmek için Mısır’ı ziyaret ettiği yönünde.
Araştırmacılar, onunla birlikte orada bulunan kız kardeşlerinin, Balgonie oradayken hasta yatağına eser satan satıcılar getirmiş olabileceğini düşünüyor. Balgonie bir yıl sonra, 24 yaşındayken İskoçya’da öldü.
Araştırmacılar, objelerin daha sonra bir ek binaya kaldırıldığını ve unutulduğunu düşünüyor. Ek bina daha sonra yıkıldı ve tarihi eserler de kalıntılarla birlikte toprağa gömüldü.
Bir başka teori ise batıl inançlar nedeniyle eserlerin ana evden uzak tutulduklarını öne sürüyor. Araştırmacılar, “Firavun’un laneti” söylentilerinin o dönemde yeni yeni ortaya çıkmaya başladığını hatırlatıyor.
Elizabeth Goring bahsi geçen buluntuları ortaya çıkarma sürecini, “Arkeoloji kariyerimdeki en sıra dışı proje, hikâyeyi tamamlamaktan mutluluk duyuyorum,” sözleriyle detaylandırdı.
İskoçya Ulusal Müzeleri’nde Antik Akdeniz bölümü baş küratörü Margaret Maitland ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Yüz yıldan uzun zamandır İskoçya’da gömülü olan eski Mısır eserlerinin bulunması, 19. yüzyıl antika koleksiyonculuğunun ölçeğinin ve karmaşık tarihinin bir kanıtı. Böylesine çeşitli eserleri araştırmak ve tanımlamak heyecan verici bir zorluktu.”
Bununla birlikte eserlerin bölgeye tam olarak nasıl getirildiğine dair net bir kanıt hâlâ bulunabilmiş değil.
Okul bahçesinde bulunan Antik Mısır eseri hakkında sizin teorileriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Insider, Live Science
Arkeoloji dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!