in ,

Reşad Ekrem Koçu’nun Eserlerinden Derlenen İllüstrasyonlu “İstanbul Hikâyeleri” Çıktı

Reşad Ekrem Koçu’nun bazı eserleri “İstanbul Hikâyeleri” kitabında bir araya getirildi. Eser, Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

İstanbul Hikâyeleri - Reşad Ekrem Koçu
- Reklam -
- Reklam -

Reşad Ekrem Koçu imzalı İstanbul Hikâyeleri raflardaki yerini alıyor. Yazarın çeşitli eserlerini bir araya getiren kitaba Eda Çağıl Çağlarırmak’ın illüstrasyonları eşlik ediyor.

Doğan Kitap etiketiyle yayımlanan İstanbul Hikâyeleri kitabı, Reşad Ekrem Koçu’nun daha önce yayımlanan Tarihimizde Garip Vakalar, Eski İstanbul’da Meyhaneler ve Meyhane Köçekleri, Binbirdirek Batakhanesi: Cevahirli Hanımsultan, Aşk Yolunda İstanbul’da Neler Olmuş, Tarihten Hikâyeler: Kızlarağasının Piçi ve Kafes Arkası Günahkârları eserlerini bir araya getiriyor.

1905 yılında İstanbul’da doğan Reşad Ekrem Koçu, 1931’de İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Burada, hayatı ve çalışmaları üzerinde derin etkilere sahip olan Ahmed Refik Altınay’ın asistanı olarak görev aldı. 1933’teki Üniversite Reformu nedeniyle üniversiteden ayrıldı. Emekli olana dek Kuleli Askeri, Pertevniyal ve Vefa liselerinde tarih öğretmeni olarak görev aldı ve 1975’te hayatını kaybetti.

- Reklam -

Koçu, 70 yıllık hayatında yüzlerce makale ve birçok kitap kaleme aldı. Çalışmalarıyla Türk tarihyazımında önemli bir rol üstlenen yazar genellikle, büyük bir yayıncılık ve yazarlık macerası olarak da anılan İstanbul Ansiklopedisi’yle özdeşleşmişti.

İstanbul Hikâyeleri – Reşad Ekrem Koçu | Arka Kapak Tanıtımı

İstanbul Hikâyeleri - Reşad Ekrem Koçu

“Bunlar, tarihten çıkarılmış küçük küçük sahneler, portrelerdir. Modeller hakikidir, şahıslar uydurma değildir. Hadiseler, yazdığım gibi cereyan etmiştir. Fakat bunlar, bir fotoğrafla çekilmiş değil, fırça ve boya veyahut kalemle yapılmış resimlerdir. Öyle zannediyorum ki, bu resimler, gençler ve halk için faydalı olabileceği gibi ‘cemiyet ilmi’nin de işine yarayabilecektir.”

- Reklam -

Reşad Ekrem Koçu’dan birbirinden renkli insan hikâyeleri: sultanlar, şehzadeler, tulumbacılar, dalkavuklar, cadılar, köçekler, cellatlar; mekânları saraylar, batakhaneler, kahveler, meyhaneler ve hiç eksik olmayan aşklar, kavgalar, yasaklar…

Toplamda 760 sayfadan oluşan eserin editörlüğünü Hülya Balcı üstleniyor. Kapak ve sayfa tasarımı Gökçen Yanlı tarafından gerçekleştirilen kitabın illüstrasyonları ise Eda Çağıl Çağlarırmak’a ait. Eser, Aralık 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Reşad Ekrem Koçu’nun daha önce yayımlanmış eserlerinden derlenen İstanbul Hikâyeleri kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Daha fazlası için bizleri Google News ve sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kara_Hayat Kara_Hayat dedi ki:

    Reşat Ekrem Koçu’yu bence okuyun arkadaşlar. Osmanlı’nın farklı bir yüzünü gösteriyor. Bazı hikayeleri o dönemin dedikosunu içeriyor. Hikayeleri eğlenceli tavsiye ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

My Hero Academia 7. Sezon Fragmanı Yayında

“My Hero Academia”nın 7. Sezonundan İlk Fragman: Popüler Anime Geri Dönüyor

Haikyu!! Filminden Yeni Fragman: Voleybol Animesi Sinemada

Popüler Voleybol Animesi “Haikyu!!”nun Filminden Yeni Fragman