in ,

İtalya’da Üzerinde Yeraltı Dünyasının Bekçisi Üç Başlı Köpek Kerberos’un Tasviri Olan 2.200 Yıllık Mezar Bulundu

İtalya’nın Campania bölgesinde üzerinde yeraltı dünyasının bekçisi Kerberos tasvirleri bulunan iyi şekilde korunmuş bir mezar bulundu.

Italya Kerberos Tasvirli Mezar
- Reklam -
- Reklam -

Arkeologlar İtalya’nın Campania bölgesindeki Giugliano kentinde oldukça iyi korunmuş bir mezar odasını gün yüzüne çıkarttı. Çok sayıda fresk ile süslenmiş olan mezardaki tasvirlerden en önemli olanı ise yeraltı dünyasının üç başlı koruyucusu Kerberos’a aitti.

İtalya Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre mezar, Flegreo Domitiana’daki su şebekesinin tamamlanması ve hizmete alınmasına yönelik daha büyük bir çalışma kapsamında gerçekleştirilen arkeolojik araştırma sırasında ortaya çıkartıldı.

Geçmişte yapılmış araştırmalar, bu alanın Roma’nın gerek Cumhuriyet gerekse İmparatorluk dönemlerinden kalma mezarlarla dolu olduğunu ve çeşitli cenaze ritüellerine sahne olduğunu ortaya koymuştu.

- Reklam -

İtalya Kerberos Mezar

Arkeologlar, çalışmanın başlarında nekropolün sınırını gösterdiğini düşündükleri bir “opus incertum” (Roma betonu veya moloz duvarların kullanıldığı bir tür kaplama) buldular. Yakından incelendiğinde ise bunun aslında 2.200 yıllık bir anıt mezarın ön cephesi olduğu ortaya çıktı. Mezar, hâlâ  orijinal tüf levhayla mühürlü vaziyetteydi. Bu levhanın arkasında duvarları ve tavanını harikulade fresklerin süslediği büyük bir oda yer alıyordu.

İtalya’daki Mezar Odasında Bulunan Kerberos Freski Herkül’ün Ünlü Görevini Betimliyor

Kerberos freski, Yunan mitolojisindeki üç başlı köpeği Herkül olduğu düşünülen çıplak bir adam ile haberci tanrı Hermes arasında dururken tasvir ediyor. Sahne, muhtemelen Herkül’ün Kerberos’u yakaladığı son görevini betimliyor.

İktiyosentaurlar

Mezar, Kerberos freskinin yanı sıra Yunan hoplitleri ve Romalılar tarafından taşınan bir kalkan olan “clipeus”u tutan iktiyosentaurlar (balık-at adamlar) gibi çeşitli mitolojik sahnelerin resimlerini de içeriyor. İki figüre, bebek olarak tasvir edilen, melek benzeri varlıklar olan iki kanatlı eroteler eşlik ediyor. Bu küçük tanrılar, Aşk Tanrısı Cupid gibi aşk ve cinsel ilişkiyle ilişkilendirilen kolektif bir gruptu.

Mezar sahibi hâlâ üzerine yatırıldığı cenaze yatağında duruyor ve etrafı zengin bir nesne koleksiyonuyla çevrili. Odada ayrıca içki sunmakta kullanılan kapların yer aldığı bir sunak bulunuyor.

- Reklam -

Araştırmalar Sürüyor

Araştırma ekibi, akıllara henüz yanıtlanmamış sorular gelmesine sebep olan bu mezarı araştırmaya ve sahibi hakkında daha fazla bilgi elde etmek için çalışmaya devam ediyor.

İtalya Kerberos Tasvirli Mezar Odası

Napoli metropol bölgesi Arkeoloji, Güzel Sanatlar ve Peyzaj Müdürü Mariano Nuzzo keşfin heyecan verici olduğuna dikkat çekiyor:

“Böyle bir keşif gerçekleştirmenin uyandırdığı duygu tarif edilemez. Giugliano bölgesi, yıllar süren unutulmanın ardından ortak çaba sayesinde nihayet görkemli geçmişinin kayda değer kalıntılarını muhafaza edilmek ve korunmak üzere yeniden elde ediyor.”

İtalya’da bulunan Kerberos tasvirli mezar hakkında düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla arkeoloji haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Myspace Belgesel Filmi

İlk Sosyal Medya Sitelerinden “Myspace”i Konu Alan Bir Belgesel Çekiliyor

yarasalar evrim nasıl uçan memeli

Yarasalar Uçan Tek Memeli Hayvan Olmayı Nasıl Başardı?