in ,

Amerikalı Japon Bilimci Donald Keene’in “Japon Edebiyatının Zevki” Kitabı Türkçede

Donald Keene’in 80’li yıllarda gerçekleştirdiği konferanslardaki konuşmalarından derlenen “Japon Edebiyatının Zevki” kitabı okurla buluşuyor.

Japon Edebiyatının Zevki - Donald Keene
- Reklam -
- Reklam -

Donald Keene imzalı Japon Edebiyatının Zevki raflardaki yerini alıyor. Eser, VakıfBank Kültür Yayınları tarafından Türkçede ilk defa yayımlanıyor.

Japon edebiyatı son yıllarda Türkiye’de de geniş kitlelere ulaşmış olsa da bu alandaki eserlere dair araştırmalar uzun yıllardır sürdürülüyor.

Amerikalı akademisyen, tarihçi, yazar ve çevirmen Donald Keene (1922 – 2019); 50 yılı aşkın bir süre boyunca Columbia Üniversitesi Japon Edebiyatı Bölümü’nde dersler verdi. Hem İngilizce hem de Japoncada yazdığı yaklaşık 60 eserle Japon Kültürü üzerine yürüttüğü çalışmalarla alanının önde gelen isimlerinden birisi oldu.

- Reklam -

Keene’in orijinal adı The Pleasures of Japanese Literature olan ve kendi dilinde ilk defa 1988’de yayımlanan Japon Edebiyatının Zevki kitabı; yazarın 1986-87 yıllarında gerçekleştirdiği konferanslarındaki konuşmalardan derleniyor.

Japon Edebiyatının Zevki – Donald Keene | Arka Kapak Tanıtımı

Japon Edebiyatının Zevki - Donald Keene

“Belki de kiraz çiçeklerinin en büyük cazibesi, kendilerine has güzellikleri değil, çabuk bozulabilmeleridir…”

Japonlar neden bir çiçeğin rengarenk açtığı en güzel anına değil de henüz açmamış tomurcuklara ya da dökülme anlarına hayranlık beslemiştir? Neden ışıl ışıl parladığı zaman değil de bulutların arkasına saklandığında dolunaya şiirler yazılmıştır? Bu soruları yanıtlamak için yola çıkan Amerikalı Japon Bilimci Donald Keene, The Pleasures of Japanese Literature isimli bu eserinde Japon estetik idealini dört ana özellik üzerinden (ima, düzensizlik, basitlik ve bozulabilirlik) okuyor ve Batı’daki estetik anlayışıyla radikal farklılıklarını ortaya koyuyor. Kimi zaman birkaç fırça darbesiyle yetinen Japon resminde, kimi zaman sevgiliye kavuşmayı göz ardı eden Japon şiirinde tam olarak ifade edilmekten kaçınılan duyguların bilerek yarım bırakılan özel bir beğeni anlayışından kaynaklandığını ifade ediyor.

Yazarın 1986-87 yıllarında gerçekleştirdiği konferanslarından derlenen Japon Edebiyatının Zevki, Japon kültürü ve edebiyatına merak duyan herkesin mutlaka okuması gereken bir eser. Japon Edebiyatı çalışmalarının duayeni Donald Keene’i, ilk kez Türk okuruyla buluşturuyoruz.

- Reklam -

Toplamda 136 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Dr. Naoki Yamamoto ve Sevde Öztürk üstleniyor. Kitabın editörlüğünü ise Prof. Dr. Ali Merthan Dündar üstleniyor. Eser, 20 Kasım 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Beş ana başlıktan oluşan eserin içerisinde şu bölümler bulunuyor:

  • Japon Estetiği
  • Japon Şiirler
  • Japon Şiirinin Kullanım Alanları
  • Japon Kurgusu
  • Japon Tiyatrosu

Kitapta aynı zamanda İleri Okuma Önerileri başlıklı bir öneri listesi de yer alıyor.

Japon Edebiyatı İllüstrasyon

İlginizi çekebilir: Klasiklerden Çağdaş Eserlere Japon Edebiyatı ile Tanışmak İsteyenlerin Okuması Gereken 15 Kitap

Japon Edebiyatının Zevki kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitaplardan haberdar olmak için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Miracle Workers 5. Sezon İptal Edildi

Daniel Radcliffe’in de Yer Aldığı “Miracle Workers” Dizisi 4. Sezonun Ardından İptal Edildi

Cambridge Sözlüğü 2023 Kelimesi Halüsinasyon

Cambridge Sözlüğü 2023’ün Kelimesini “Halüsinasyon” Olarak Seçti: Sözcüğün Artık Yeni Bir Anlamı da Var