in ,

Çöpe Gitmekten Son Anda Kurtarıldı: Julio Cortázar’ın Daha Önce Yayımlanmamış 7 Öyküsü Keşfedildi

Julio Cortázar’ın daha önce hiç gün yüzüne çıkmamış 7 öyküsü bulundu. Metinlerin Arjantinli yazara ait olup olmadığını ispatlamak ise tam 1 yıl sürdü.

Julio Cortázar Yayımlanmamış Öyküleri Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Julio Cortázar’ın ‘kayıp’ öyküleri gün yüzüne çıkartıldı. Arjantinli yazarın Historias de cronopios y de famas (Açıklayıcı Bilgiler El Kitabı) kitabının yayımlanmasından 10 yıl önce kaleme aldığı 7 öykü çöpe gitmek üzereyken Uruguaylı bir koleksiyonerin oğlu tarafından keşfedildi.

37 yaşına kadar taşra öğretmeni olarak sakin bir hayat süren Julio Cortázar, yayımladığı üç kitabı ile Buanos Aires’te az da olsa tanınmaya başlamıştı. Ancak yazarın hayatını değiştiren adım 1951 yılında Paris’e taşınmasından sonra gerçekleşmişti. Gregory Rabassa tarafından çevrilen Seksek kitabı farklı akışı ile dikkat çekmiş ve ilk Ulusal Kitap Ödülü’nde çeviri dalında aday gösterilmişti.

Julio Cortázar’ın dikkat çeken bir diğer kitabı ise Arjantin’de bir arkadaşına yazdığı ve daha sonrasında Historias de cronopios y de famas ismi ile yayımlanan çalışması oldu. Gündelik yaşama dair eğlenceli hicivler içeren kitap; nasıl ağlanacağına, cenaze törenlerine nasıl katılacağına ve merdivenlerin nasıl çıkılması gerektiğine dair ayrıntılı yönergeler de barındırıyor.

- Reklam -

Julio Cortázar Yayımlanmamış Öyküleri

Uruguaylı bir koleksiyonerin raflarından çıkan metinler ise Cortázar’ın daha öncesinde hiç basılmamış yedi hikâyesini gün yüzüne çıkarıyor.

Julio Cortázar’ın Gözden Uzak Kalmış 7 Öyküsü Bulundu

2019 yılında hayatını kaybeden koleksiyonerin ardından babasının evraklarıyla ilgilenmeye başlayan oğlu arşivlerde Cortázar’ın Buenos Aires’teki bir dostuna gönderdiği 46 öyküden oluşan bir kitabı buluyor. Kitaptaki 46 öyküden 35’i ufak tefek değişikler eşliğinde 1962 yılında basılan Historias de cronopios y de famas kitabında yer alıyor. 4 tanesi de yakın zaman diliminde çeşitli dergilerde okurla buluşturuluyor. Ancak geri kalan 7 öykü hiçbir zaman basılmıyor ve raflarda yer almıyor.

12 Ekim tarihinde yapılan açık artırma sonucunda el değiştiren hikâyelerin basılıp basılmayacağı bilinmese de öykülerin başlıkları okurlarla paylaşıldı:

  • Inventario (Inventory – Envanter)
  • Carta de un fama a otro fama (Letter from one fame to another – Bir şöhretten diğerine mektup)
  • Mariposas automáticas (Automatic Butterflies – Otomatik Güveler)
  • Los viajes y los sueños (Travels and dreams – Yolculukla ve Hayaller)
  • Diminuto unicornio (Tiny Unicorn – Minik Unicorn)
  • Rabia del espejo (Mirror Rage – Ayna Öfkesi)
  • Rey del mar (King of the Sea – Denizin Kralı)

Öykülerin Julio Cortazar’a Ait Olduğunun Onaylanması 1 Yıl Sürdü

Keşfedilen öyküleri okuyan ve yaklaşık bir yıllık süre boyunca bu yayımlanmamış eserleri inceleyen akademisyen Lucio Aquianti, eserlerin Julio Cortázar’a ait olduğunu doğruluyor:

“(Cortázar’ın Historias de cronopios y de famas kitabının) Yayınlanan baskısı şiirsel düzyazıyla yazılmış, felsefi bir arka plana sahip, sosyolojik taslakları andıran, mizah ve bir miktar şefkatle aşılanmış öyküler içeriyor. Yeni keşfedilen öyküler aynı tarzı takip ediyor.”

Julio Cortázar

- Reklam -

Aquilanti, Arjantin Ulusal Kütüphanesi’nde bulunan Cortázar’ın kendi el yazısıyla yazdığı eserleri ile yeni bulunan metinleri karşılaştırdığını ve yazım tarzının kesinlikle uyduğunu ifade ediyor. Akademisyen aynı zamanda haziran ve aralık 1952 tarihleri arasında Arjantinli yazar ve ressam Eduardo Jonquiéres’e gönderilen dört mektubun da gerçek olduğunu söylüyor.

Hilario Kitabevi ve müzayede evinin sahibi Roberto Vega ise keşfi büyük bir mutluluk ve şaşkınlıkla karşıladığını söylüyor:

“Sömürge dönemlerinden bu yana bu bölgede (Arjantin) edebiyata ve yazarlara her zaman büyük bir ilgi olmuştur. Bir şekilde taslak bu ailenin eline geçti. Koleksiyonerin ölmeden önce ailesine önemli bir kitabın orijinalinin elinde bulunduğunu söylemiş ancak yazarın adından hiç bahsetmemiş. Ailesi bu yazarın (Jorge Luis) Borges olabileceğini tahmin etmiş fakat bu yazarı andıran hiçbir eser ile karşılamamışlar. Koleksiyonerin kütüphanesinde ve kutularında birçok farklı yazara ait eser varmış. Ancak ilginç bir şekilde kolektörün oğlu kutuların dibinde bir dosya bulmuş, kolayca çöpe atılabilecek bir kutu. Bir cronopio’yu andıran kolektörün oğlu şans eseri hikâyeleri gün yüzüne çıkardı.

“Az tanınmış yazarların bu tür yayımlanmamış eserleri bulunabilir fakat Cortázar gibi bir yazarın eserini bulmak pek mümkün değil. Bu gerçek bir keşif.”

Arjantin’de Borges’ten Çok Cortázar Okunuyor

Vega ve Aquilanti, Arjantin Ulusal Kütüphanesi’nin yayımlanmamış eserleri satın alıp okurların karşısına çıkaracağı konusunda ümitli.

“Buradaki insanlar aslında Borges’ten çok daha fazla Cortázar okuyor. Yerel kitapçılardaki satış rakamlarına bakın. Sanırım Borges’e onu sevdiğimizden daha fazla hayranlık duyuyoruz, halbuki Cortázar’a hem hayranlık hem de sevgi duyuyoruz. Onu anıtlarda, grafitilerde ve hatta her yaştan insanın tişörtünde görebilirsiniz.”

Siz Julio Cortázar’ın yayımlanmamış yeni metinlerine ulaşılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve daha fazlası için bizi Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: El Pais

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ortacag Ingiltere Oxford Universitesi Cinayetleri

Ortaçağ İngiltere’sinde Oxford Üniversitesi’nin Neden ‘Cinayetin Başkenti’ Hâline Geldiği Ortaya Çıktı

Wonka - Roald Dahl Uyarlama - Yeni Fragman

Timothée Chalamet’li “Wonka” Filminden Yeni Fragman Paylaşıldı